Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kdaj rože ven

Kdaj rože ven

Iščem pa ne najdem-pri kateri nočni temperaturi gredo lahko rože ven. Za begonije in okrasno koprivo vem da še ne, te bodo še notri do junija. Kaj pa fuksije, vodenke, miljon zvončki, pelargonije, kapski meseček? Zanima me najnižja temperatura ki jim ne škodi, ne datum.

Bi bilo fajn če bi lahko šlo kaj ven, imam že polno bajto sadik. Okolica lj.

Ne prej

Hvala, ampak zanima me temperatura, ne datum.

Nekatere sadike so bile že zunaj v vrtnarijah, v zavetnih legah. Nekaj takih leg bi se našlo okoli hiše.

nova
Uredništvo priporoča

Na datume se ni več za zanest, vse je pobrkano. Se ne spomnim kdaj bi bilo tako mraz v tem času kot letos. Jaz bom kar posadila, pa jemala noter za čez noč. ali pa pokrila.

Me pa tudi zanima za vodenke koliko so občutljive na hlad.

Čakaš, da gredo ledeni možje mimo. Še vsako leto preverjeno.

Hvala, ampak zanima me temperatura, ne datum.

Nekatere sadike so bile že zunaj v vrtnarijah, v zavetnih legah. Nekaj takih leg bi se našlo okoli hiše.
[/quote]

Nekje nad 15 stopinj, problem v prvi polovici maja so možne nenadne ohladitve in nočne zmrzali, zato se čaka do druge polovice.

Jaz sem jih prejšnjo soboto prinesla na plano, v zavetrje, ko bo dan za cvet, jih samo še porežem, presadim, pa bo kar bo. Do zdaj, sem vsako leto tako naredila in jim nič ni manjkalo.

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Dovolj je cca. 10+, ponoči cca. 2+.


Drži za enostavnejše, kot so pelargonije, večino rož za terase in balkone pa je smotrno okoli 8 stopinj ponoči. Verjetno pa avtorica nima opravka z zahtevnejšimi vrstami. Prihajajo ugodni dnevi.


Drži za enostavnejše, kot so pelargonije, večino rož za terase in balkone pa je smotrno okoli 8 stopinj ponoči. Verjetno pa avtorica nima opravka z zahtevnejšimi vrstami. Prihajajo ugodni dnevi.
[/quote]

O hvala. Sem kar posadila v korita, a jih bom nekaj dni se prestavljala not in ven, se pravi ponoči noter. Imam pa mešane nasade, eden so pelargonije in miljon zvončki, potem različne fuksije in še vodenke. Ja, imam različne lege okoli hiše, imam že naštudirano kaj kje dobro dela. Z begonijami in coleusi bom pa res še počakala, a vseeno pomaga če gre vsaj nekaj lahko ven. Ker niso samo rože, je še zelenjava in zelišča. S tem da bučk, buč, in kumar sploh še nisem nabavila, upam da mi ne zginejo pred nosom.

O hvala. Sem kar posadila v korita, a jih bom nekaj dni se prestavljala not in ven, se pravi ponoči noter. Imam pa mešane nasade, eden so pelargonije in miljon zvončki, potem različne fuksije in še vodenke. Ja, imam različne lege okoli hiše, imam že naštudirano kaj kje dobro dela. Z begonijami in coleusi bom pa res še počakala, a vseeno pomaga če gre vsaj nekaj lahko ven. Ker niso samo rože, je še zelenjava in zelišča. S tem da bučk, buč, in kumar sploh še nisem nabavila, upam da mi ne zginejo pred nosom.
[/quote]
:-). Mislim, da ni več potrebe po prestavljanju, temp. so ugodne za vaš izbor.

Jaz se pa držim vremenskega koledarja ter vrtnarskih nasvetov in počakam Ledene može in Poscano Zofko, ne hitim, teden gor ali dol, sem vsaj ziher, da je hlad mimo 🙂

Problem je prostor. Zdaj so še vsi paradajzi, paprike, čiliji ipd notri, treba je presajat v večje lonce ker je vse že prekoreninjeno, za čakat z nabavo do tik pred zdajci pa tudi ni, se mi je že pred korono dogajalo da je bilo petnajstega vse izropano. Zdaj pa sploh ko je folk začel (še) bolj vrtnarit. Itak pa mi sadike že iz ušes lezejo, so na vsakem kolikor toliko svetlem mestu.

…je dala danes bršljanke ven. Vedno jih da ven pred 15im, ji pa delajo bolj tako tako ponavadi.

Aja, glede temperatur. Za nocoj je v lj napovedano 6st. Ne vem, meni se to zdi še prehladno za poletno cvetje, tudi manj občutljivo. V noči na ponedeljek bo že bolje.

Problem je prostor. Zdaj so še vsi paradajzi, paprike, čiliji ipd notri, treba je presajat v večje lonce ker je vse že prekoreninjeno, za čakat z nabavo do tik pred zdajci pa tudi ni, se mi je že pred korono dogajalo da je bilo petnajstega vse izropano. Zdaj pa sploh ko je folk začel (še) bolj vrtnarit. Itak pa mi sadike že iz ušes lezejo, so na vsakem kolikor toliko svetlem mestu.
[/quote]

Res je, trgovci hitijo in prodajajo že v začetku aprila, ti kupiš, sadike rastejo, zmanjkuje jim prostora…..
Sem pa gledala in nekaj kupila ravno ta teden (sem iz Ljubljane), v Vrtkotu imajo kar dosti sadik. Merkur je s cvetjem slab, veliko sadik uničijo njihovi prodajalci, zelenjava – plodovke je še…. kmetijske zadruge imajo tudi še kar dosti sadik.
Jaz sem bolj na rože, zelenjave posadim malo, bolj za hec jo posadim – kakšna solata, radič, rukola, od plodovk po 4 sadike melancane, paprike, bučke, nekaj čilijev, več ne, se mi ne da lovit polžev in okopavati plevela. Nad paradižnikom na vrtu sem pa itak obupala.
Pa zelišča imam, drobnjak, meliso, luštrek obvezno (trajnice), pa nekaj sezonskih najbolj uporabnih (šetraj, peteršilj, bazilika, majaron, koper, origano, žajbelj navadni, mogoče bo še kaj).

Res je, trgovci hitijo in prodajajo že v začetku aprila, ti kupiš, sadike rastejo, zmanjkuje jim prostora…..
Sem pa gledala in nekaj kupila ravno ta teden (sem iz Ljubljane), v Vrtkotu imajo kar dosti sadik. Merkur je s cvetjem slab, veliko sadik uničijo njihovi prodajalci, zelenjava – plodovke je še…. kmetijske zadruge imajo tudi še kar dosti sadik.
Jaz sem bolj na rože, zelenjave posadim malo, bolj za hec jo posadim – kakšna solata, radič, rukola, od plodovk po 4 sadike melancane, paprike, bučke, nekaj čilijev, več ne, se mi ne da lovit polžev in okopavati plevela. Nad paradižnikom na vrtu sem pa itak obupala.
Pa zelišča imam, drobnjak, meliso, luštrek obvezno (trajnice), pa nekaj sezonskih najbolj uporabnih (šetraj, peteršilj, bazilika, majaron, koper, origano, žajbelj navadni, mogoče bo še kaj).
[/quote]

Ej jaz tudi obupala glede paradižnika na vrtu. Sem probala vse možno, še zemljo sem mu zamenjala, izkopala mojo ilovico in mu dala specialno za paradižnike, pa hiško sem zimprovizirala, pa ni nič pomagalo, je bil ves nikakav in nikakor ni dozorel. Potem sem pa probala v loncu in mi lepo dela. Ga imam pod balkonom na vzhodni strani, sonce dobi do pribl enih in lepo dela. Zgoraj na balkonu že slabše, balkon je sicer pod streho, ampak letos si bom naredila senčenje, da ga vsaj najhujše sonce ne žge.

Me pa veseli vrtnarjenje, kljub polžem in podobnim ‘prijateljem’, bi imela marsikaj, a imam premajhen vrt. Veliko zelišč imam v lončkih ker sem lani zalotila polže kako se mastijo na pehtranu in celo na timijanu in rožmarinu. Sicer pa nek kompromis med željami, prostorom in kaj mi uspeva. Obvezno solata, peteršilj, zelena por, potem pa brokoli, brstični in toskanski ohrovt, kaka bučka, kumara, pa obvezno stročji fižol ker mi dobro dela. Letos bom poskusila tudi okro ker se jo malokje dobi za kupit.

Ej jaz tudi obupala glede paradižnika na vrtu. Sem probala vse možno, še zemljo sem mu zamenjala, izkopala mojo ilovico in mu dala specialno za paradižnike, pa hiško sem zimprovizirala, pa ni nič pomagalo, je bil ves nikakav in nikakor ni dozorel. Potem sem pa probala v loncu in mi lepo dela. Ga imam pod balkonom na vzhodni strani, sonce dobi do pribl enih in lepo dela. Zgoraj na balkonu že slabše, balkon je sicer pod streho, ampak letos si bom naredila senčenje, da ga vsaj najhujše sonce ne žge.

Me pa veseli vrtnarjenje, kljub polžem in podobnim ‘prijateljem’, bi imela marsikaj, a imam premajhen vrt. Veliko zelišč imam v lončkih ker sem lani zalotila polže kako se mastijo na pehtranu in celo na timijanu in rožmarinu. Sicer pa nek kompromis med željami, prostorom in kaj mi uspeva. Obvezno solata, peteršilj, zelena por, potem pa brokoli, brstični in toskanski ohrovt, kaka bučka, kumara, pa obvezno stročji fižol ker mi dobro dela. Letos bom poskusila tudi okro ker se jo malokje dobi za kupit.
[/quote]

Okre pa ne poznam. A je dobra? Kakšen okus je to?

Okre pa ne poznam. A je dobra? Kakšen okus je to?
[/quote]

Težko jo opišem ker sem jo nazadnje jedla v otroštvu na Floridi, od tega je že 40+ let. Kot se spomnim okus ni zelo izrazit je pa zanimiv. Si jo že dolgo želim zopet jesti. Najbolj znana uporaba je v raznih gumbo kombinacijah v kreolski kuhinji, pa tudi sicer je fajn za zgoščevanje raznih čorb in omak. Lahko se jo zblanširano zamrzne ali vloži. Je pa tudi lepa rastlina, cveti podobno kot hibiskus, spada v družino slezenovk.

Težko jo opišem ker sem jo nazadnje jedla v otroštvu na Floridi, od tega je že 40+ let. Kot se spomnim okus ni zelo izrazit je pa zanimiv. Si jo že dolgo želim zopet jesti. Najbolj znana uporaba je v raznih gumbo kombinacijah v kreolski kuhinji, pa tudi sicer je fajn za zgoščevanje raznih čorb in omak. Lahko se jo zblanširano zamrzne ali vloži. Je pa tudi lepa rastlina, cveti podobno kot hibiskus, spada v družino slezenovk.
[/quote]

Aja, znana je tudi bolj na jugu bivše juge, tam jo kličejo bamija. Se še s tistega konca kakšen recept najde.

Aja, znana je tudi bolj na jugu bivše juge, tam jo kličejo bamija. Se še s tistega konca kakšen recept najde.
[/quote]

Ja, lih guglam. Pa v Indiji jo jedo vsak dan.

Vidim, da se prodajajo semena….

Ja, lih guglam. Pa v Indiji jo jedo vsak dan.

Vidim, da se prodajajo semena….
[/quote]

Za sejanje sva že malo pozni, aprila bi bilo v redu, ker ima kar dolgo rastno dobo. Jaz računam na sadike, lani sem jih videla v nekaterih vrtnih centrih, pa v Merkurju so jo imeli. Morda še ni v prodaji, ker je zelo toploljubna rastlina.

Za sejanje sva že malo pozni, aprila bi bilo v redu, ker ima kar dolgo rastno dobo. Jaz računam na sadike, lani sem jih videla v nekaterih vrtnih centrih, pa v Merkurju so jo imeli. Morda še ni v prodaji, ker je zelo toploljubna rastlina.
[/quote]

Sem prebrala da je toploljubna, ja. Pa po sajenju obrodi že po 2 mesecih.
Vaš link
Mogoče jo pa že imajo kje, bom pogledala naslednji teden. No, za probat je, zakaj pa ne.
Če drugega ne, bodo moji žlopi imeli malce drugačen menu 🙂

New Report

Close