Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kdaj se otroci…

kdaj se otroci…

Zanima me koliko so bili stari vaši otroci ko so se začeli umivati sami – mislim na umivanje-tuširanje zvečer..???………..

Naš petletnik se že nekaj časa sam. Večkrat ga še opozorim, pomagam ga zbrisati in to je to.

Po mojem skrbnomamo bolj zanima, kdaj to opravijo popolnoma sami, brez vase prisotnosti?
Tudi mene zanima. Pozdrav

pri nas smo začeli z samostojnim tuširanjem okoli 7. leta, ampak malo nadzora vseeno ne škoduje, vsaj pri spiranju šampona in mila.

Starejša, ki je bila v vseh pogledih zelo zgodaj zrela že pri petih, ta malo je pa še sedaj pri sedmih in pol treba malo pokontrolirat, glavo še vedno perem jaz. Je imela ideje da bo tudi to sama, pa je bilo potem pol glave še suhe, ko je bila ona “že”.

lp tinca

pri nas se 6letnik še ne umiva sam, res pa ga še nismo nič “posvetili” v te skrivnosti, še dobro, da si vprašala – če je dovolj velik za “ta večje kolo”, je dovolj velik tudi za pranje samega sebe. Takoj danes grem kupit polivinil za omarice in pralni stroj:))

Punca 5 let, fant 7.

Hm, na razumem… meni se zdijo te starosti zelo visoke. Če je tu mišljeno komplet umivanje (zobje, tuš, lasje) potem verjetno res nekje v OŠ.
Naš kmalu 4 letnik si zvečer umije zobe, nakar mu jih jaz še enkrat ( to nameravam početi še dolgo). Nato pa nadaljuje sam. Da obleke za prat, se stušira, obriše in obleče v pižamo. In ne rabi prisotnosti nekoga v kopalnici. Lase mu perem jaz, suši jih sam (čeprav pol vsi štrlijo v eno stran:)))).

Popolnoma samostojno nekje med 5 in 6 letom. Kakšno leto prej pa že nekaj od stvari sam, nekaj pa z našo pomočjo. Kljub vsemu, pa je potrebna občasna kontrola , glede natančnosti umitega .

LP Maja

Lep pozdrav !

Pri štirih vse to naredi sam? Brez prisotnosti odraslega? Ne vem, no, jaz ga še ne bi upala pustit samega.

Naš 4-letnik si zobe umije sam zjutraj in zvečer, zjutraj ga pustim, kot si je umil, zvečer običajno še 1 x podrgneva jaz ali mož. Umiva se tudi načeloma sam in se dere kot šoja, če ga hočeš kaj popravit ali mu pomagat. Običajno je treba pomagat pri luliju in mu pomagat, da se dobro splakne, kadar se namili po vsem telesu (ne vsak dan). Takrat je eden od naju obvezno prisoten, uporablja namreč linollo fett, ki naredi banjo obupno spolzko in je nevarno za past. Vsakodnevno rutino, ko si z milom umiva le roke, izvaja sam, ko konča, ga sfrotira eden od naju. Pižamo oblači sam, cunje – gatke, štumfe, sp. majo da v košaro za umazano perilo, ostalo odnese na mesto, kjer ima pripravljene obleke. Z obračanjem rokav in hlačnic so še težave, ampak princip mu gre. Tudi obleče se sam, z vsemu gumbi red.

Zakaj? Bana je pogrnjena, da ni spolzka. Pipa je termostatska in ne more odpreti vrele vode. In kopanica tudi ni na drugem koncu hiše (živimo v stanovanju). Večje težave imamo z 2 letnikom, ki bi tudi vse “sam”.

Naš petletnik se sam sleče, sortira umazano perilo (belo, pisano) ali odloži na mesto za drugi dan (kar je pa zelo redko, ker gre ponavadi cel v pranje…). Sam pripravi zobno pasto in umije zobke (zjutraj in zvečer), pospravi ščetko in lonček. Zobke nato pogledam in poščetkam še jaz ali mož. Sem pa bila opozorjena v zobnem kabinetu, da si otroci znajo pravilno očistit zobke šele nekje v četrtem razredu, tako da je prisotnost in kontrola staršev potrebna še nekaj časa.
Namili se sam (problem je še ritka, ker nanjo pozabi), tuširam ga jaz, prav tako mu perem lase.
Si pa večkrat dnevno opere roke z milom (po uporabi wc, ko pride iz igriščam, trgovine, pred jedjo…), pa po kosilu vsaj splahne zobke. To počne poplnoma samostojno in ga sploh ne kontroliram
Mislim, da zna za svojo starost čisto dovolj, se mi zdi bolj pomembno da ga v tej starosti predvsem navajam na splošno higieno….

Pri petih letih se tušira sam, glavo mu umijem jaz. Zobe si opere sam, jaz pa preverim, če so ok. oprani in potem še malo podrgnem:-)

5rica

New Report

Close