Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kdaj se piše pred besedo Z ali S?

kdaj se piše pred besedo Z ali S?

po posluhu oz. poizkusi
s ali z klobaso
s ali z kolesom
s ali z ananasom…..

Pa saj smo se vsi to v šoli učili, kako ne veš?

1. S : nezveneči – C Č F H K P S Š T
2. Z : ZVENEČI – B D G J L M N R V Z Ž + SAMOGLASNIKI

ta suhi škafec pušča- pred t,s,h,š,k,f,c,p,č je predlog s

a e i o u b d g j l r m n v z ž – pred z
p t k f s š c č h – pred s

Če ti kaj pomaga:

Pred soglasniki v stavku Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa se uporablja s.
Pred ostalimi in pred samoglasniki (aeiou) pa se uporablja z.

Hvala,sem vedela,da obstaja ena fora,…

Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa.

Pred temi velikimi črkami pišeš S, pred vsemi drugimi pa Z.

Pa tudi občutek pomaga, če se Slovenka/Slovenec: če ne bi rekla na primer S avtom (NAROBE!!), tega tudi ne boš napisala.

ta občutek dosti ljudi prevara, ker vsepovsod tlačijo v svoj izgovor polglasnike.
saj se nihče ne zmoti in vstavi napačen S, ogromno pa jih piše Z tam, kjer ne bi smel biti. Ker če za Zjem izgovoriš polglasnik, ni problem nadaljevati s katerokoli besedo.

O tem in o drugih slovničnih vprašanjih na prijazen način in razumljivo pišejo TUKAJ![/url]

sa Safetom in iz kulesom

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Hvala,sem vedela,da obstaja ena fora,…[/quote]

To ni fora to, je neznanje. Sedi “šus”, pa mama naj pride v šolo! Tristo kosmatih učiteljic slavistk!

LoL

Pač, sem imel v oš sošolko, ki je imela zelo rada enke v redovalnici, dvojk pa samo toliko, da si jih je popravila .. v glavnem, ta ženska nikoli ni vedela ničesar, ne pri matematiki, pri slovenščini pa še manj. Pojma ni imela kaj so samoglasniki, kaj so pridevniki, glagoli, itd itd itd, v srednjo šolo je šla na kmetijsko v izredni program ali kaj je že tisti 2,5 letni …. Danes? Je doštudirala samoplačniško, pa je višja medicinska sestra – če se ne motim ima sedmo stopnjo. 🙂 Ironija pa taka. In danes, ko se kje srečava – predvsem v trgovini ali pa na kaki prireditvi, se velikokrat pogovarjava … ženska je pametna bolj od tistih bivši sošolk, ki so nekoč bile prave piflarke!

mene jezi, da ne znajo uporabljati k in h … h je samo pred besedami, ki se začnejo s k ali g, vidim pa, da uporabljajo h kar naprej, kao ga znamo uporabljati :)))

Isto kot h in k

S in K pred “trdimi” črkami: ptkfsšcčk

Z in H pred “mehkimi” : vseh pet samoglasnikov in bdgvzžlrjmn

Vsaj jaz, čeprav že celo življenje govorim izključno v tujem jeziku.

To je moja generacija znala na pamet v osnovni šoli. In 50 let kasneje še vedno zdrdramo:)))

Po takih napakah Slovenci takoj prepoznamo Srbe.

In takih stvari se Slovenec ne nauči v šoli. To Slovenec že zna. To je gensko. Slovenski jezik je najstarejši na svetu, z njim imajo težave samo Neslovenci.

Slovenci pa nimamo težav s tujimi jeziki. Preprosto, a ne?

@xy

bolj slabo so vas predloge k in h učili 50 let nazaj.

Predlog h se uporablja pred besedami, ki se začenjajo na črke g in k (kg).

Za vse ostalo pa kar lepo predlog k uporabljaj.

Respect pa, za uporabo tujega jezika.

h drevesu….narobe

k drevesu…prav

ne plodite se, prosim !!

New Report

Close