Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kdaj si rezident SLO in kdaj nisi

Kdaj si rezident SLO in kdaj nisi

Mi lahko kdo pomaga s kakim linkom, kjer je točno objasneno kdo je rezident države SLO in kdo ne.

Rezident je ponavadi tisti, ki ima davcno v SLO. s kakim linkom ti bodo pa druge pomagale.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

Za ugotavljanje rezidentstva fizične osebe je več kriterijev.

1. kriterij: običajno prebivališče
2. če po prvem kriteriju rezidentstva ni mogoče določiti: stalno prebivališče
3. če tudi po drugem kriteriju rezidentstva ni mogoče določiti: središče življenjskih interesov
4. če tudi po tretjem kriteriju rezidentstva ni mogoče določiti: državljanstvo

Tisti, ki v Sloveniji plačuje davke.

Ne vem kdo je samo davčna ni merilo, to vem iz lastne izkušnje.
Moj dragi ima davčno pa ni rezident.

Ima stalno prebivališče v tujini?

Poglej na stran Davčne uprave.

Ja stalno prebivališče ima v tujini tukaj pa je začasno prijavljen pri meni in ima davčno ter emšo.

ekola sem našla:

Kdo je rezident oziroma nerezident?
Veljavna zakonodaja določa, da so rezidenti vse fizične osebe, ki imajo delovno ali bivalno vizo za čas, daljši od šestih mesecev, četudi nimajo državljanstva RS. Skladno s tem jim lahko odobrimo posojilo iz redne ponudbe.

Za davčno pa tako:

Oseba, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, za davčne namene velja za rezidenta Slovenije, ne glede na to, ali je državljan Slovenije ali ne. Davčni rezident je torej lahko oseba, ki je državljan Slovenije, in tudi tujec, če imata prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji.
Oseba, ki velja za davčnega rezidenta Slovenije samo zato, ker ima v Sloveniji uradno prijavljeno stalno prebivališče in nima drugih rezidenčnih vezi s Slovenijo, velja lahko, če je davčni rezident države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja, po določbah te pogodbe samo za davčnega rezidenta te države. Oseba, ki meni, da je po določbah te pogodbe samo davčni rezident druge države pogodbenice, sproži postopek ugotavljanja davčnega rezidentstva po določbah te pogodbe pri pristojnem organu druge države pogodbenice, ki začne postopek dogovarjanja o pravilni uporabi “prelomnih pravil za dvojne rezidente” iz pogodbe s slovenskim pristojnim organom. Če takšna oseba pri pristojnem davčnem uradu vloži vlogo za ugotovitev rezidentskega statusa v Sloveniji, ji mora priložiti izpolnjen vprašalnik “Ugotovitev rezidentskega statusa (odhod iz Republike Slovenije)” ali vprašalnik “Ugotovitev rezidentskega statusa (prihod v Republiko Slovenijo)”. Ta vprašalnik omogoča lažjo presojo dejstev in okoliščin, ki vplivajo na status zavezanca, pridobijo pa ga zavezanci pri davčnem organu.

Čisto na kratko:
če ima nepremičnino v SLO, če ima družino v slo (žena, otroci).
Izogneš se lahkos mao s stalnim prebivališčem v Avstriji, ki pa žal za sabo potegne to, da ti vzamejov se dokumente v slo (potni list, vozniško, registracija avta….)
Lahko pa še vložiš vlogo, da ti izdajo odločbo da nisi rezident SLO, a skoraj vsi dobijo odbito 🙁
Vem pa za primer, ko je bilo preplačilo dohodnine in jo ne dobi nazaj(ker jo je plačal v A, če bi jo pa moral doplačati, bi jo pa MORAL PLAČATI.
Res kaotična država.

Dokler imaš državljanstvo RS, ti ne morejo vzeti potnega lista. Potni list nima nobene veze z rezidenstvom in stalnim prebivališčem, temveč je vezan na državljanstvo.

lp,

N.

Mam eno uprasanje zaposlila sam se in mam vse zrihtano papirje…davcno…emso…zacasno peebivalisce…porocwna sem z drzavljanom slovenije in sem zdej dobila mejhno placo ker mi je sefica rekla da je to tako ker nisem rezident slivenije ali je to mozno da je to tako??????

New Report

Close