Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kdaj so vaši otroci začeli poslušati pravljice?

kdaj so vaši otroci začeli poslušati pravljice?

Zdravo!
Spodaj je tema o tem, kaj berete 3-letnikom pa me zanima kdaj pa so vaši otorci začeli poslušati pravljice, ki jim jih prebirate? Moje 2 letnice namreč niti zdaleč še ne zanimajo:(

Mlajši so jih poslušali pred prvim rojstnim dnevom. Sicer pa najmlajši, ki je star 21 mesecev izredno rad gleda knjige, jih prinaša v branje ali sam gleda, spremlja pa tudi večerno pravljico.

Pri nas smo s pravljicami začeli pri cca. pol leta (brali smo kartonke – približno pet stavkov, vse skupaj) in zdaj, pri 10. mesecih velikokrat ‘bere’ tudi sama.
Drugače so pa fine tudi krajše pesmice (mi smo navdušeni nad Rozo in Komeljem, pa tudi Makarovičeva je super).

Naš mali ima osem mesecev in pol in se kar tresti začne, ko zagleda kakšno knjigico. Zadnjič je najprej svojo babico, potem pa še mene tako “teroriziral”, da sva mu eno kartonko prebrali vsaka trikrat – enostavno se je začel dreti, ko sva knjigo zaprli. Go figure…
LP

Začnejo prav poslušati okoli 3 leta,pred tem pa moraš improvizirat ,skoraj rajši gledajo kakšne slikovne enciklopedije.Ponavadi jih zanimajo tudi dogodki iz našega otroštva.

Naš triletnik zelo rad gleda knjige, predvsem živali, pravljic pa ne posluša. Bi morala biti zaskrbljena? Ne! Kar težko verjamem, da vaši nadobudneži že tako zgodaj poslušajo pravljice! Sposobni so res poslušati kakšno improvizacijo, ozirama vaše pripovedovanje, pa če govorite o čemerkoli. Verjetno ni pravljica tista, ki bi ga pritegnila, ampak je bolj pomemben vaš glas in vaš čas, ki mu ga namenite.
Tudi sama sem se malce pozanimala, kdaj so otroci prijateljev začeli poslušati pravljice. Večina je trdila, da okoli četrtega leta. Torej ima naš fant še čas.

o pa ja! Moj sin je pri 2,5 leta poslušal pravljice in ko kdorkoli pride mu reče, da naj mu pove pravljico. Sedaj je star 3 leta. Je pa res, da precej odstopa od sovrstnikov po inteligenčnem razvoju. Morda zato.

Pri 2 letih sem začela zvečer brati pravljice. Pred tem sva samo gledali slikance in se pogovarjali. Ponavadi jo je pravljica še bolj prebudila, ampak sem vseeno vztrajala, ker sva morali ustvariti nov ritual pred spanjem.
Prekinila me je ob skoraj vsaki besedi in spraševala vse mogoče.
Zdaj bo kmalu stara 3, na pamet zna že kar precej pravljic, včasih mi namesto pravljice prinese knjigo s pesmicami (Murenčki) in moram zapeti kakih 5 pesmic, ponavadi se pridruži, poje in skače po postelji. Potem povem še kakšno krajšo pripoved.
Očka ji pravljic ne bere, ampak pripoveduje. V roki nima knjige s slikami, uporablja besede, ki jih razume in ga manjkrat prekine. Še vedno pa rada soustvarja zgodbo, kakšno poznano zgodbo ji pove samo uvod, pa jo sama dokonča (si jo sama pove).

Brati moraš začeti že od začetka, še celo ko je otrok v trebuščku..in nato nadaljuješ ko se rodi, ti meniš, da ga to ne zanima, da itak nič ne razume, toda to ni res, vse s ezačne že v zibki, poglej si mal strokovne članke. Beri, beri vsak večer, uzberi zadeve, ki jo zanimajo, pa pač ne bodo pravljice, bo kaj drugega, le beri in beri…

Naša je začela poslušati pravljice pri dveh letih, ampak le, če sem ji jaz brala. Pravljic na CDjih takrat še ni marala. Poskusi s knjigicami, ki imajo malo teksta in veliko slik, da ji ves tekst,ki ga prebereš, pokažeš na slikah. Pri nas je bilo poleg branja še veliko pogovarjanja.
Zelo lušne knjige za začetek so knjigice založbe Grahovec. Mi smo začeli z Zlatolasko in trije medvedki in pa Volk in sedem kozličkov.

Helena

Pravljice je začel poslušati zdaj malo čez tri leta. Prej je pa bolj slike gledal. Bolj so bile zanimive tiste slike, ki so imele več detajlov (tudi meni je bilo laže razlagat, iskat, improvizirat). Pač začnita z gledanjem slike in ji kaži kje je kaj. Kasneje bo sama znala pokazat predmete, morda se bo ob tem naučila tudi novih besed.

Potrplenje in veliko zabave ob branju.

LP

moja mala,zdaj ma 19m,je začela gledati slikanice pri tam cc 8m,kupila sem tiste slikanice,moje prve podbe,od oke.na začetku je gledala,jaz sem ji govorila”piščanček,muca…”,pol pri 11m,je sama kazala s prstkom in jaz sem ji spet govorila kakšna žival ali predmet je.kasneje,sem ji rekla”kje je muca”in ona je pokazala.zdaj smo prešli na pravljice,tiste kartonske krajše,od grahovca recimo rdeča kapica in ostale.so kratke,tako,da se otrok ne naveliča.nevem zakaj,bi vsi otroci začeli poslušati ob istem času,saj tud kasneje,ene zanimajo knjige,druge ne.moji pupi,se je govor sigurno še lepše razvil,ker smo ji dost brali,oz.bolj kot brali sedeli z njo ob knjigah in se igrali z besedami.eni otroci,ne bodo niolk sedeli ob knjigah in poslušali,reje gredo vozit avtke,spet drugi bodo sedeli.v tem ni nič narobe,saj nisovsi enaki,pustite,da vam otrok sam nakaže kaj mu je všeč,pa če tud še ne mara pravljic nič zato,mu je pa kaj drugega ,kar lahko skupaj delate všeč,a ne.

New Report

Close