kdaj ste naučili otroke zavezati vezalke
Kdaj so si znali vaši otroci zavezati vezalke.
Mi smo do sedaj kupovali čevlje na ježka (vzgojiteljice v vrtcu so tako predlagale, ker da lažje pripravijo otroke za na sprehod,…., pa po pravici povedano, tudi nam je bilo lažje).
Me pa zanima, ker smo pred nakupom tenisk, če se ne bi pa odločili za take z vezalkami.
Torej – kdaj? Kako ste mu razložili?
Pri 6,5 letih. Sem mislila, da ne bo nikoli, saj je bil tudi na koncu vrtca edini, ki še ni znal. Večkrat so mu zato zavezali kar prijateljčki.
Če pomislim, da zdaj veže že mornarske vozle :))), gotovo pa so ti bolj zanimivi. Me je na morju 1x “napadel”, ko sem zavezala njegovega gumačka: “Ja mami, zakaj si pa naredila babji vozel, a ne znaš pasnjak naredit?” Grrrrrrr, mulc mali ;)))) – mimogrede, še dobro da sem baba, da mi je pol oproščeno
Ravno nekaj dni nazaj smo kupovali superge za našega 5,5 – letnika, pa niso imeli prave številke izbranega modela z zapenjanjem na ježka in sem vprašala sina, če bi se naučil zavezati vezalke, da kupimo take… pa ni bil ravno zainteresiran Smo odšli raje še v druge trgovine in potem le dobili tudi njegovo velikost. Sem pa tudi sama že premišljevala, da bi bil že čas, da bi poskusil. Pri prvorojenki se spomnim, da so imeli v vrtcu na vratih seznam otrok z osvojenimi veščinami in med temi je bilo tudi zavezovanje vezalk.
Vladka
Prva je vezalke osvojila pri 5 letih po nekaj poskusih.
Druga pa je sedaj stara 5 let in ravno te dni že navdušeno zavezuje. Tehniko je že pozna, kdaj pa se ji še zgodi, da ji mašnica pride bolj ohlapna (ona temu pravi ‘čudna’) in mora potem kmalu ponovit vajo, ker se ji razveže
Sta se pa obe naučili takrat, ko sta sami dali pobudo.
Naša ‘tehnika’ je bolj za punčke, ampak gre takole (po normalnem vozlju – ta ponavadi ne dela težav, zakomplicira se pri mašnicah;) :
* narediš metuljčku krilo (=z desno vezalko začetek mašnice)
* pelješ bubo na sprehod (=z levo vezalko greš okrog ‘krila’)
* potem smukneš skozi luknjico
* in metuljček je tu
Poskusi s kakšno podobno finto, ponavadi se jim fino zdi in se jih nevede hitreje prime, ker vedo kaj sledi in se ne izgubijo.
Lp,
Z.