Kdaj ste prvič jedli pizzo
Sem blizu 50leta.
Kot otroci sploh nismo poznali pizze. V tistih časih je sploh ni bilo pri nas. Nismo rasli ob njej.
Sedaj otroci dobivajo pizzo za malico po šolah.
Naj bi bila to neka italijanska narodna jed. Kaj pa naše jedi ?
Ni bilo nekih kuharskih oddaj (razen Oliver Mlakar z vegeto). Tu in tam kakšna knjiga o internetu ne duha ne sluha. Kakšno vegeterijanstvo, pa kitajska, indijska….kuhinja…
Prvič sem probala pizzo v Astoriji v Mariboru in to 4letne čase. Articoke prvič jedla( nič posebnega) in beluše. Nisem bila nič kaj navdušena nad pizzo. Tako brezveze se mi je zdela. Čez nekaj mesecev sem probala klasično,ki je imela gor vložene gobice. Fuj.
Delovalo mi je vse skupaj kot pogret ponesrecen sendvič.
Potem dooolgo časa je sploh videt nisem hotela.
Čez čas so se pa te pizze tako razpasle, da so jih že v vsaki gostilni ponujali. Ravno tako špagete. A je to res hitra hrana ?
Pa vi kdaj ste prvič jedli pizzo ?
Vprašanje je namenjeno bolj zreli populaciji 😉
NImam pojma kdaj. V otroštvu. Pa tudi kakšni moji znanci, tudi starejši od tebe, v otroštvu.
Tako da ni čisto tako, da pizz ni bilo – verjetno si le odraščala v okolju, kjer niso bile v navadi.
Sicer je pa to še jed iz staro rimskih časov – legionarji so jo imeli radi. Samo manj obložena je bila – testo pečeno na kamnu, in malo paradjza gor. Bogatejši so pa potem začeli dodajati še vse ostalo.
Imam 46 let. Začele so se pojavljati v mojih najstniških časih. Je nisem hotela niti poskusit, mi je izgledalo kot krneki. Potem sem šla v Italijo in so bili čist zgroženi, da ne maram pice. So mi jo spekli v domačem kaminu, z minimalno odličnih sestavin in od takrat sem hooked. Ampak mora biti italijanski stil, ne slovenski – ta mi je čist pretežka.
Čisto prvo na Bledu, na šolskem izletu. Po drsanju nas je 5 otrok, nekje v starosti 9, 10 let, šlo v picerijo pod hotelom Park. Skoraj nič denarja nismo imeli pa smo le zbrali za eno pizzo in dve cockti. Super okusna, verjetno predvsem zaradi celotne izkušnje.
Kmalu za tem pa seveda tudi v Ljubljani, v Kora baru in Parmi. Potem jih je začela peči doma moja teta.
Lepi časi! 🙂
Meni pivo ni šlo še dolgo v trideseta leta … in sem poleg pice pila coca-colo, v Parmi pa obvezno borovničev sok.
[/quote]
Ha ha… ja, res je. Tocno. Ampak prvo pa mislim, da sem zmazal v Piranu… Je bila zraven Akvarija oz. na Tartinijevem trgu, zraven ena picerija, ce se ne motim… Tam, ker se tista cestica “prelomi” okoli zalivcka… Bilo je to nekje okoli ’85 najbrz.
Sem letnik 1961 in tudi jaz sem jo prvič jedla leta 1976 v Parmi. Tja smo šli s sošolci po končanem Pohodu ob žici, pojedla pa sem samo testo ob robu. Kar dolgo je trajalo, da sem se navadila na okus, sem pa res bolj zbirčne sorte. Parme se spomnim še po tem, da so ti ljudje stali za hrbtom in čakali prostor.
Prvič sem se srečala z njo na izletu v OŠ… a je jaz nisem poizkusila, ker so tisti, ki so jo, rekli, da je zelo zanič… potem smo začeli v srednji šoli hoditi na gosti sok s smetano v en lokal kjer so pekli tudi pice… in smo se enkrat opogumili in jo naročil in presenetljivo mi je bila takoj všeč. Potem smo dolga leta srednje šole in faksa, hodili na pico in sweps bitter lemon, kasneje ob pici kozarček piva… Pivo sem se navadila piti ob pici… in tudi sedaj mi paše v glavnem samo skupaj s pico.
Na pico seveda nismo hodili vsakodnevno, niti ne tedensko… ampak smo imeli posebne priložnosti, kjer smo združili še s pico. Tudi zato je bila pica slajša… ker je bila v dobri družbi in s posebnim namenom.
Danes jo precej pečem tudi doma… ali jo kupim košček za malico med službo… Je postala del vsakodnevnega jedilnika.