Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kdaj ste prvič jedli pizzo

Kdaj ste prvič jedli pizzo

Sem primorka in se spomnim pice se iz ranega otrostva. Je pa nismo jedli velikokrat.

Ko sem bila stara dobrih 8 let v Izoli.
Morsko pico ki jo se zdaj naravnost obozujem

Prvič sem jedla pico v Parmi, pa 3 deci borovničovega soka. Za peči so imeli peč, kot tekoči trak, na eni strani surovo not, na drugi strani je prišla ven pečena, kot je treba, kakšna pa tudi znotraj surova.
Bolj ko ne bljak, sok pa super, tak umeten, ampak dober.

Pa evo, nikoli nisem bila pico ljub, mi je pa bil tist debeli rob naokrog všeč.. sem pa celo pojedla(pa še to eno določeno sorto margarite, ki mi je celo všeč) prvič pred dvema letoma.

Dobra tema, se spomnim sodelavca konec 70 tih let, pride on iz Ljubljane, pa reče, ej….., veste kaj v Ljubljani najraj jejo, mi vsi kaj…. pizzoooo ampak izgovarja se pica, itak komentar prec, jebala te piiizzz….daaa, hehe…
Jst pa prvič zmazal pico v začetku 80 tih let v Parmi, pa valjda borovničev sok, kako je pa to pasalo, ko ata na mamo, moja takratna punca je to imela za ene vrste obred, ko sem jo gledal, kako kulturno se je lotila te pice, hehe, bogami bi treba it spet malo pogledat tja, verjamem, da mi bi tist borovničev sok še zdej bolj pasal kot pivo zravn..

Ne spomnim se letnice – bilo pa je nedvomno v Pivnici v Kopru.
Tako je celo družino pritegnila, da smo vsak petek šli v kino ob 6 tih in potem v Pivnico na pico.

Lepi spomini. Pivnica s tistimi ogromnimi lesenimi klopmi in kamnitimi oboki. Krasen ambient.

Kasneje smo kot mulci zahajali v Atrij, če smo nabrali kaj denarja skupaj. Meni je bila v pivnici boljša. Nimam namreč rada tankih pic.

V tistem času so bile znane še Batana v Piranu ( je še sedaj) in v Izoli tam kjer je zdaj Gušt. Pa Napa – tudi še obstaja.
Govorim o 80+letih in je bil projekt pica kolektiven. 3 je na eno pico je bil standard.

Prvič sem pizzo jedel pri svojih 15ih letih, to je bilo nekje ob morju v neki restavraciji, samo ne povem kje. Ta krasna jed mi je bila takoj všeč, tako da sem jo velikokrat spekel sam z mamino pomočjo. V Italiji sem pa pizzo jedel samo enkrat, ko smo imeli maturantski izlet in tudi čudovita dekleta so šla z nami…

drug drugega programiramo

Prvič sem jo jedla 1982 v Kora baru. Prva in nekaj naslednjih so mi kar teknile, potem me je začel motit vonj po prežganem siru, zanič je bilo, ker so povsod tlačili gor navaden sir in ga žgali do čigumija, nobeden ni dal mozzarelle. Zadnjih 5 let 1 x letno pojem polovico v kakšni dobri piceriji.

Nam so ponujali degustacijo pizze in ogled mesta.
Na seznamu je bila tudi Parma, a nas ni pritegnilo.
Zeleli smo si ogledat tudi Vezuv.
Zato nismo sli do Parme, ampak kar do Neaplja.
In jedli pizzo.

Tega se pa spomnim. V petem razredu, po enem nastopu v atletiki, tam nekje pri Ljubljani, nas je trener peljal na pico. To je bil dogodek, prvic pico, meni je bilo zraven nerodno, da je sploh ne poznam. Ja, kmecki otroci, lepi spomini.

Lepo. 🙂
Mene tudi Etna na Siciliji zanima in kaj bi se dalo tam dobrega dobiti.
Se opravičujem, zanima me pizza margarita.

drug drugega programiramo

Lepo. 🙂
Mene tudi Etna na Siciliji zanima in kaj bi se dalo tam dobrega dobiti.
Se opravičujem, zanima me pizza margarita.
[/quote]

Pizza margherita je Neapelj.
Pizza diavola pa Sicilija 🙂

Imam 53 let inprvič sem jedla pico pri 14 letih na morju. Zelo mi je bila všeč, še posebej z olivami. Sedaj jo jemo bolj poredko, a jo imamo vsi radi.

Enako jaz, sem 55+, pa se spomnim znamenite Parme in Pod lipco, pa Kora bara na Bavarcu. Parma je imela tudi super frapeje, že takrat nekje od leta 70 + dalje si dobil frape v lonček s slamico, kot recimo danes kolo v mcdonaldsu. Leta 80 sem bila v Postojni in spomnim se hotela v centru, kjer smo jedli pico. Takrat je bilo popularno zraven piti mleko. Pa Rotovž ali nekaj takega v MB je tudi imel pico, ko smo šli na izlet na Ptuj s šolo, nekje proti koncu OŠ.

Tako da …

Uh, a se kdo spomni imena picerije, bila je v kleti nekje na Mali ulici v Lj. Vedno je bila nabito polna. Tam sem prvič jedla z jajcem, pa debelo testo je imela.

Prva pica leta 1979, ne vem kako se je reklo pizzeriji na Trgu svobode v Mariboru. Prej je bila notri železnina, pozneje se je imenovala Skol bar. Pizza s polži. Za mulca, ki ni prišel dalje od pariške salame je bilo o nekaj svetovnega. Pa še gledal si lahko kako je pek pred tabo pripravljal pizzo. Leta sem jedel pizzo s polži, danes je ne bi naročil niti pod razno.

Pod Lipo, mislim, da tam nekje leta 1970. Bila mi je ogabna, nisem je pojedla. Tudi sedaj nisem ravno ljubiteljica pic.

Tudi jaz sem tam jedla pico. Lokal se je imenoval Triglavska restavracija.

Prvič sem pico jedla v Kora baru okoli leta 1975. V tistem času se je odprla tudi pizerija Konditor na Čopovi, kjer so bile dobre pice, z zeleno olivo na sredini. Sedelo se je na barskih stolih kar za dolgim šankom oz.pultom.

Tam nekje konec 70-ih pri Marnu v Rožni dolini (Lj). Spomnim se, da je bila tako dobra, da sem na začetku mislil, da bi pojedel 3, potem sem pa še tisto komaj zmazal:) Bilo je pa veliko piva zraven pa na veliko podlage, ki se je nabrala med čakanjem na pizzo.

A je bila mogoče Majolika? Sicer je tam nisem nikoli jedla, sem ipak malo mlajša, sem pa prvo pico jedla v Brutu na Lentu, nato pa dolga leta zvesta Verdiju – kjer te še danes 20+ let kasneje postreže isti natakar v istem ambientu. Zamrznjen v času ))

Moja prva pica je bila.
Tista v skatli moka mali paradajz pa kvas.
In sem jo doma pekla stara ene 12let.
Potem pa konditor pica s tatasko omako. Se dans jo jem ampak v limbotu v celju.

Z si čisto malo pomešal?
Pizzo?
Piz*do?

Ja mislim,da je bila Majolka. Na vogalu.
Jaz sem tam jedla vedno ono mesno z fasiranim mesom. Ojej ….
Potem sem pa spoznala pizzo iz krušne peči in one pečice so čist aut .

Saj res. Kaj je sedaj v tistem prostoru ?

Kakih 5-6 let sem bil star (v glavnem pred osnovno) ko sem šel z babico v Ljubljano (2 ure z busom), takrat je še nosila račune od firme v Lj. V takratni Europi, to je bila znanstvena fantastika. Sama pica dobra ampak gor je bil nek najbolj ogaben sir kar sem ga v življenju jedel. Tisto sem dol zmetal vse ostalo pa z užitkom pojedel.

Se mi pa zdi da so bile pice pred 20-30 leti boljše ali pa samo zato ker sem jih bolj poredko jedel.

Ja mislim,da je bila Majolka. Na vogalu.
Jaz sem tam jedla vedno ono mesno z fasiranim mesom. Ojej ….
Potem sem pa spoznala pizzo iz krušne peči in one pečice so čist aut .

Saj res. Kaj je sedaj v tistem prostoru ?
[/quote]

Zdaj je tam kavarna, nič ekstra.

New Report

Close