kdaj uhančke punčkam?
Radovedna, luknjanje + medicinski uhani stane 2 EUR. Po 2-3 tednih daš v uho kar ti paše :-).
Jaz sem ful proti luknjanju ušesk otrokom, ker mi je grdo in nepotrebno. Še kakšna 3 leta nazaj sem prav bruhala ogenj na to temo. Ampak…saj veste tisto o zarečenem kruhu. Naša deklica je postala obsedena z uhani in luknjicami že pri 4 letih. Sama verjeti nisem mogla, ampak to je bila menda res edina stvar, za katero je zapela in z nekajmesečnimi intervali konstantno težila… Bila sem prepričana, da jo bo minilo, sploh ker imamo npr. z odvzemi krvi in podobnim silne težave, ampak je ni. Jaz sem vztrajala, da še ni čas in pika. No, v 1. razredu pa travma – glede na kar nekaj odgovorov pred mano v stilu “ko bo šla v šolo” se je tudi v njenem razredu zgodil uhančarski boom in naenkrat je imelo uhane vsaj pol sošolk. Pa ne da je to merilo, ampak enostavno so se pritiski z njene strani povečali, name je pritiskala tudi okolica, in ko je na koncu še mož rekel, da pa res pretiravam, smo se zmenili, da jih dobi za 8. rojstni dan. In jih je. Meni je to še vedno grdo in nisem posebej srečna, ampak konec koncev je to res bila njena velika želja, kakšnih hujših posledi od mojega slabega občutka pa zaradi tega pač ne bo :-).
Čim kasneje. Najbolj grozne so mi pa dojenčice in malčice z uhani. Kaj si mislijo njihovi starši…. Še jaz se včasih z uhani kam zataknem, kaj šele otroci. Poleg tega ima vse več ljudi težave z uhani in se jim luknjice gnojijo. Tudi jaz sem si zdaj uhane montirala po dolgih letih, ker jih prej nekaj časa preprosto nisem prenesla (niti zlatih, niti srebrnih, niti kiča). In veliko kolegic ima podobne težave.
Moja hči je stara osem, trenira in sploh ne omenja uhanov, čeprav jih ima vedno več njenih sošolk. Pravi, da mi verjame, da je zaenkrat tako varneje in da se ji ne da premišljevati še o tem, da bi jih izgubila/se kam zataknila/bi jo kdo med treningom potegnil za uhelj….
Meni je jasno, da bo vse še prišlo na vrsto. Da bi ji pa jaz sama pri dveh, treh letih dala uhančke…. To pa ne.
Ko bo pa dovolj velika, da bo šla sama h kozmetičarki, si sama kupila uhane in si bo sama znala očistiti morebitne zapacane luknjice, bom pa sicer najbrž komentirala, prepovedala ji pa ne bom. Enako bo z barvanjem las. Jaz ji jih že ne bom.
aha,če ima mami uhančke je slab vzgled,ko pa kadi pred otročkom je pa super vzgled a-ne?
Pri nas imam jaz uhane in moj mož torej sva grozno slaba starša???
Nevem no zame je slab vzgled preklinjanje(pa ne rečem da mi ne uide),kajenje,razkazovanje tangic čez prosoje cunje ali še grše nizek pas kavbojk,grdo obnašanje sploh nad starejšimi in absolutno poniževanje kmetov in manj izobraženih ljudi.
O, jaz še predobro vem, kdaj sem jih dobila – pri petih letih so me peljali v zlatarno, kjer so me mučili dobre pol ure, da so mi nekako krevlasto naredili luknji. Ker sem za roj. dan dobila uhančke in se mi je zdelo nobel – otroček pač.
Gre za eno redkih stvari, ki jo moji mami zamerim.
Uhanov ne nosim, ker mi gre na živce, če imam kaj na ali v uhlju. Tiste grde luknje me pa zelo motijo!
Ajde, razumem, če imajo deklice blazno željo in jim ustrežeš. Saj one potrpijo bolečino in morebitne posledice. Torej je lahko to dober nauk, da je treba nosit posledice svojih odločitev. Ampak luknjati dojenčke in dveletne, triletne deklice, ker je MAMAM to lepo? Naj luknjajo sebe po mili volji, otroka, ki se ne more braniti, pa ne.
Meni niso nikoli preluknjali mečic. Še danes sem jim hvaležna. Pri 25-ih sem si jih sama, vendar sem uhane zaradi nenehnega gnojenja opustila.
Piercingi in tatuji morajo zmeraj biti stvar lastne in zavestne odločitve, ne odločitve neke tretje osebe. Zato, ker je posledica neuspelega piercanja lahko hudo vnetje in/ali trajna poškodba tkiva, ki se potem vidi. In zato nima nihče pravice drugi osebi vsiliti postopka, ki je nepotreben, nezaželen in potencialno nevaren tako v medicinskem kot v estetskem smislu.
In uhani so ravno tako piercing.
Osebno mislim, da bi morali z zakonom prepovedati vsake piercinge in tatuje na mlajših od trinajstih let, starše pa kaznovati, če bi to kršili.