Kdo je še neumen, da oddaja stanovanje
Kot najemodajalka lahko podam mnenje iz lastnih izkušenj o stanju na področju oddajanj/najema stanovanj tako v Sloveniji kot v tujini:
– V Sloveniji oddajam stanovanje, v celoti opremljeno, tudi kpl posodo sem pustila v stanovanju, likalnik ipd. vse z namenom, da bo bodoči najemnik zadovoljen in ob plačilu najemnine ne bo imel občutka odškodovanosti, tj. da bo vedel da za svoj denar dobi največ kar lahko.
– Za oddajanje sem najela nepremičninsko agencijo, ki je bila zadolžena za vse kar je potrebno.
– Ker je stanovanje res super v primerjavi s tem kar se dobi na trgu, je bilo vedno brez težav oddano – že po prvem ogledu.
– Agencija je sama odločala komu bo zaračunala provizijo, v ta del se nisem vtikala. Jaz sem jo morala plačati kot naročnik. Ali so jo plačali najemniki, pa ne vem.
Izkušnje in vtisi po 3 letih oddajanja:
– nepremičninska agencija ne prevzame nobene odgovornosti niti jaz ali najemnik imava kakšne koristi od njih. Banalen primer je pregled stanovanja ob prevzemu: preverijo ali so stene še v stanovanju, pa šipe, vrata in to je to. Dajo ključe, popišejo števce in čao miki. Poškodbe in nekaj kar lahko povzroči spor med najemnikom in najemodajalcem pa ne zapišejo v prevzemni zapisnik, ker je to preveč dela.
– sestavijo najemno pogodbo po kateri lahko jaz kot najemodajaec imam hude težave. Npr. konkreten primer je bil, da se je na ogledu pojavil par, ki je zamolčal da ima otorka. V oglasu je jasno pisalo: samski ali par ker stanovanje ni primerno za družino, kadilci in hišni ljubljenčki BIG NO. No, potencialni najemniki, so se izgovorili in opravičili, razložili zakaj in kako bi jim prav prišlo stanovanje, zaradi službe, vrtca, itn. Pa sem rekla Ok naj bo. Jim pošljem pogodbo v podpis (ki sem jo sama napisala btw, ker nepremičninska agencija tega ne premore), v kateri je tudi bilo napisano: nobenega kajenja, hišnih ljubljenčkov ipd. Nakar me družina kontaktira, češ so pozabili povedati da imajo enega starega mačka, ki je po cele dneve v košari in je neškodljiv in bla bla bla. In zakaj o tem govorim: zato ker če bi agencija delala z njihovo pogodbo, bi mi vselili noter ljudi z mačkom, in ker je otrok zraven, se jih ne bi zlahka znebila. Ker na žalost so najemniki po zakonu zaščiteni bolj kot lastniki stanovanj.
– najemniki najraje ne bi plačali nobene varščine, v najboljšem primeru dobiš 1 mesečno najemnino,
– po enem letu bivanja se iz stanovanja izseli ena najemnica in se ob prevzemu ugotovi v kako slabem stanju je pustila stanovanje – dobesedno usrano, pod posteljo, ki je bila dvignjena od tal zaradi lažjega čiščenja ni niti enkrat očistila, na pomivalnem koritu je bilo vodnega kamna toliko da se ga ni več dalo očistiti – ker pač ona ni redno čistila in to ve in je priznala, samo kaj pol – ni njeno, v kopalnici se je nabrala plesen, plošča likalnika zažgana. pa še in še….. in ko sem zagnala paniko sem dobila odgovor da to ni njena umazanija, jo ni ona naredila, agentka pa mi je rekla da se nimam pravice tako obnašati ker je popolnoma normalno da najemniki pustijo usrano stanovanje za seboj, da pač ne more biti stanovanje kot novo… Odlično a ne! En velik Hura za najemnike in agencijo! Gospa je dobila čisto kar je dokazljivo tudi iz slik, ker je vsakič ob menjavi najemnikov stanovanje na novo poslikano in se jasno vidi, da npr. v kopalnici ni bilo plesni.
– najemniki pustijo dobesedno usrano stanovanje ker se zavedajo da ni njihovo in da jim nobeden nič ne more. Celo agencije se postavijo na stran najemnika….čeprav mi najemodajalci plačamo agencijo – super a ne, sploh za nas najemodalace 🙂
– Moj zaključek: agencija pobere provizijo in to je vse. Še poštene pogodbe niso sposobni sestaviti. Kdor že oddaja pa se zaveda da za predajo ključa lahk kakšnega znanca časti kosilo pa je.
Zdaj pa še stroškovna plat:
– Najemodajalec plača 25% davka – kar pri najemnini 400E/mesec nanese 1080E.
– Najemodajalec plača zavarovanje stanovanja (če ne drugega zaradi lastne varnosti), ki v povprečju znese 100E/leto.
– Najemodajalec plača NUSZ, ki v povprečju nanese 100E/leto.
– Najemodajalec plača skupni sklad, investicije ipd. kar v povprečju nanese 300E na leto (v novejšem bloku)
– Najemodajalec plača beljenje stanovanja, vsaj na 2 leti, kar nanese za 1. ali 2.sobno stanovanje do 300 – 500E / dve leti.
– Najemodajalec plača vsa popravila kot so npr. okvara pralnega stroja, štedilnika ipd. a ne, če se že oddaja opremljeno stanovanje, kar je pri nas navada.
– in ne nazadnje najemodajalec plača še provizijo agenciji, ki je najmanj ena najemnina, v povprečju 400E / pogodbo.
Vsak ki zna računat bo takoj videl, da najemodajalcu ostane dejansko polovica denarja. In to je dejstvo. Pa še tisto kar je najbolj žalostno je, da moraš na koncu komplet stanovanje prenoviti, ker so najemniki, ker se jim enostavno ni dalo redno čistiti, pustili razdejanje za seboj in uničene stvari, ki jih človek ne more niti popraviti.
Glede na to kako najemniki ravnajo s stanovanjem in kako se obnašajo, lahko rečem samo to, da po izselitvi trenutnih mi na misel ne bo več prišlo da oddajam stanovanje. Kot prvo, najmanj koristi od najema ima najemodajalec. To dokaže matematika. Malo več koristi ima najemnik, največ pa država in agencija. Slednji pobereta denar za nobeno delo!
Jaz osebno privoščim vsakemu, da oddaja stanovanje v najem v Sloveniji in na lastni koži občuti kaj to je, potem pa naj govori kako so najemodajalci ali najemniki odškodovani za nekaj ipd., pa kdo ima več pravic ipd.
No, na kratko podajam še primerjavo z Avstrijo:
– oddaja se stanovanje, ki je popolnoma PRAZNO. Prava umetnost je najti opremljeno stanovanje, najemniki so zelo srečni če dobijo vsaj kuhinjo.
– Vse se oddaja prek agencij, prava umetnost je dobiti kaj brez posredovanja.
– Najemnik plača agenciji 1 do 2 mesečni najemnini (bruto najemnini, torej najemnina + stroški) provizije + DDV,
– zavarovanje stanovanja in davek (naš NUSZ) plača najemnik
– najemnik ob vselitvi plača prvo najemnino in 3 bruto najemnine varščine.
– ob izselitvi nobenemu najemniku na misel ne pride da bi pustil umazano za seboj!
– nobeden najemnik niti pomisli ne, da bi ob izselitvi rekel da to ni njegova umazanija in se izmikal odgovornosti, niti kakšni agenciji pride na misel da to dovoli,
– agencija opravlja svoje delo in v primeru nesporazumov (da najemnik ne plača, najemodajalec noče česa popraviti ipd) posreduje in takoj vse zrihta,
– odnos med strankami in ljudmi je korekten in spoštljiv, in se nobeden ne preserava ali bi plačal toliko varščine ali ne, toliko provizije ipd…ali bo poravnal škodo….
Iz lastnih izkušenj lahko rečem le, da je najemnikom v Sloveniji še predober! Upam pa, da se bo stanje kmalu izboljšalo do te mere, da bodo tudi najemniki nosili več odgovornosti in tudi stroškov. Hecno je kako najemniki v Sloveniji zahtevajo svoje pravice ko je treba kaj popraviti v stanovanju ipd. Ko pa je treba očistiti stanovanje ob izselitvi pa jih ni nikjer. Ne bi plačali provizije, ne bi plačali varščine, ne bi očistili za seboj. V tujini si najemniki morajo prinesti svoje pohištvo in opremo, in to uničevati – ne kličejo lastnika da kaj popravi.
Srčno upam, da se bo situacija kmalu obrnila in bo oddajanje stanovanj na nivoju evropskih držav, ne samo za najemnike temveč tudi za najemodajalce.
Na koncu lahko rečem le še to: Komur se zdijo najemodajalci nepravični ali pa da bi se najemodajalce moralo še bolj stroškovno obremeniti, naj najame kredit in gre na svoje. Pa naj takrat sporoči koga kliče da mu očisti, popravi, prebeli ipd. stanovanje takrat – ko je na svojem……
si tipična slovenska najemodajalka! in ja, naredi uslugo najemnikom in NE oddajaj več stanovanja, ki ga očitno ne rabiš – in ga hodi občudovat in glancat do smrti, pol ga pa naj kremirajo skupaj s tabo in ga nesi v grob.
preden nadaljujem – sama oddajam stanovanje v rojstnem kraju in ga najemam v drugem kraju. tako da poznam obe plati zgodbe. v obeh vlogah sem doživela že marsikaj, ampak najbolj me pa zbodejo tebi podobni.
lahko bi napislala cel roman, pa se mi ne da zdaj, zato bom izpostavila samo ključno stvar :
– zakon je na tvoji straniin ti lahko postaviš marsikateri pogoj – edino rasno, spolno in versko ne smeš razlikovat (na papirju). zdaj pa v realnost – kako te ni sram odrekati stanovanja npr.družinam, ljudem z živalmi, kadilcem????pa kdo misliš da si? nekdo, ki stanovanje najema še ni luzer, ki bi moral živeti tako, kot mu ti določaš!!! ti stanovanje oddaš za masten denar (ne mi jokat o stroškovni plati!!! – davek oz. dohodnina je 22.5 ostotka, to pa je edini strošek, ki ga imaš z najemnikii – nusz, zavarovanje,…vse to moraš plačat tudi če v stanovanju ni najemnkov. in kot si pravilno ugotovila, ti ostane pol. pol!!!! ostane ti!!!!) da nadaljujem – ti stanovanje oddaš za denar nekomu da tam biva in ti se nimaš kaj vtikat v to, kako bo oseba v njem živela!!!!!tbe pa to ni niti sram priznati ampak se še pohvališ s tem. najemniki bi moraali najprej plačati, potem pa živeti tako kot jim ti določiš, potem pa še biti neizmerno hvaležni, da si jim blagovolila – seveda v protiplačilu, da bivajo tam?! ne kužiš a ne??
bom rekla tako – kot se pri najemodajalcih pojavljajo iditi, so idioti tudi pri najemnikih. in gliha vskup štriha.
pa še to – pravilno si ugotovila, da bi bilo najbolje najemniku, če bi stanovanje kupil! in ja – obrok kredita na 15 let, tudi če nimaš privarčevanih sredstev, je MANJŠI kot najemnina. ampak banke kredite dajajo samo tisti, ki ga ne potrebujejo, revež pa vedno ostane revež, prisiljen bivati s takimi kot si ti!
Brez potrebe si se zapičila v del okoli stroškev ter želiš okoli tega narediti zgodbo. Se strinjam s tabo, da je del o stroških popolnoma po nepotrebnem v celotnem kontesktu.
Po drugi strani pa je dejstvo, da je večina ostalih navedb točnih – predvsem tistih o agenciji.
Prav tako je v Sloveniji žal premalo varovalnih mehanizmov za varovanje najemodajalca.
Halo punči, najami kredit in v svojem delaj kar ti je volja. Samo to sem želela povedat :). Očitno pa je v Sloveniji prepovedano povedati svoje mnenje in lastne izkušnje. Je preveč slabega, da bi ljudje bili toliko človeški in sprejeli, da se dogaja kaj slabega.
Del o stroških je potreben in tudi sestavni del zgodbe oddajanja / najemanja stanovanj. Očitno velika večina ljudi misli, da najemodajalci služijo mastne dinarčke z najemom za nobeno delo in za prazen nič. Kalkulacija pa lepo pokaže, da to ni res!
Posledično, zaradi kalkulacije same, predvsem pa zaradi odnosa najemnikov, se vsak normalen človek vpraša: zakaj bi sploh dajal nekaj v najem. Ne zaslužim z najemnino toliko, da bi s tem si poplačal živce, čas, slabo voljo in vse ostalo kar prinese oddajanje. Pa po zakonu najemodajalci niso zaščiteni, torej če najemnik nategne najemodajalca, je le-ta sam, tudi država kateri plača toliko davka, ne naredi ničesar.
Point zgodbe je ta: v Sloveniji so najemna razmerja v prid najemnikom, država je napisala takšne zakone, ker se s tem država reši odgovornosti, da bi sama poskrbela za svoje državljane – vs. tiste, ki z lastnim delom niso sposobni priti do lastnega premoženja. Ko se bodo pri nas uveljavili zakoni EU bo tudi situacija drugačna, in definitivno ne bo nobeden najemnik upal rečt, da mu ob izselitvi ni treba generalno očistiti stanovanje, ker to ni njegova umazanija. In to je tista stvar zaradi katere se vsakemu normalnemu človeku obrača v želodcu.
Svoje stanovanje že imam. Veliko pa bi jih rado najelo kredit, pa ga ne dobijo in zato mečejo denar skozi okno, pardon – mečejo ga na tvoj račun. In ti si poleg tega še tako predrzna, da jamraš, poleg tega pa tem revežem diktiraš, kako naj živijo! V resnici to reveži niso, ker če imajo za najemnino, bi ga imeli tudi za kredit. Samo to sem želela povedat:) Ravno zato, ker sem ” človeška”, ugotavljam, da je tvoje razmišljanje in početje slabo, ti pa nisi niti toliko brihtna, da bi to doumela.
Punči, smanji doživljaje…… lahko te res kap. 🙂
Del o stroških je potreben in tudi sestavni del zgodbe oddajanja / najemanja stanovanj. Očitno velika večina ljudi misli, da najemodajalci služijo mastne dinarčke z najemom za nobeno delo in za prazen nič. Kalkulacija pa lepo pokaže, da to ni res!
Posledično, zaradi kalkulacije same, predvsem pa zaradi odnosa najemnikov, se vsak normalen človek vpraša: zakaj bi sploh dajal nekaj v najem. Ne zaslužim z najemnino toliko, da bi s tem si poplačal živce, čas, slabo voljo in vse ostalo kar prinese oddajanje. Pa po zakonu najemodajalci niso zaščiteni, torej če najemnik nategne najemodajalca, je le-ta sam, tudi država kateri plača toliko davka, ne naredi ničesar.
Point zgodbe je ta: v Sloveniji so najemna razmerja v prid najemnikom, država je napisala takšne zakone, ker se s tem država reši odgovornosti, da bi sama poskrbela za svoje državljane – vs. tiste, ki z lastnim delom niso sposobni priti do lastnega premoženja. Ko se bodo pri nas uveljavili zakoni EU bo tudi situacija drugačna, in definitivno ne bo nobeden najemnik upal rečt, da mu ob izselitvi ni treba generalno očistiti stanovanje, ker to ni njegova umazanija. In to je tista stvar zaradi katere se vsakemu normalnemu človeku obrača v želodcu.[/quote]
Ne blebetaj, sem najemodajalec pa tudi ekonomist. V kolikor nimaš računice z oddajanjem, nepremičnino enostavno prodaš.
Ne drži čisto, da če imaš za najemnino imaš tudi za kredit. Lahko imaš danes, ni pa nujno da bo tako 30 let….
Mislim da ti potem matematika ni najboljša stran. ali pa oddajaš na črno…oziroma v najemni pogodbi, ki jo prijaviš davčni vpišeš minimalen znesek.
Tisti, ki ne vlagajo v nepremičnino, oziroma si ne delajo nepotrebnih stroškov imajo računico. Tisti, ki karkoli vlagajo v stanovanje, vse delajo legalno in dosledno, jo nimajo. In, ko bo tako daleč prišlo, da bodo najemodajalci prisiljeni vlagati več kot je to npr. navada danes. ko bo vsak moral prijaviti dejanski znesek najemnine nobeden ne bo oddajal, ampak bo prodal nepremičnino.
Blebetanje kako se izplača oddajati nepremičnino ne pije vodo. Mogoče se splača – če oddajaš na črno, pa oddajaš prazno, brez pohištva, brez česarkoli, pa ga ne beliš redno, ne popravljaš nič ipd.
Od najemnikov dobivam podatke kakšna stanovanja se oddajajo tako da je to zadosten dokaz kakšno stanje je v Slo.
Mislim da ti potem matematika ni najboljša stran. ali pa oddajaš na črno…oziroma v najemni pogodbi, ki jo prijaviš davčni vpišeš minimalen znesek.
Tisti, ki ne vlagajo v nepremičnino, oziroma si ne delajo nepotrebnih stroškov imajo računico. Tisti, ki karkoli vlagajo v stanovanje, vse delajo legalno in dosledno, jo nimajo. In, ko bo tako daleč prišlo, da bodo najemodajalci prisiljeni vlagati več kot je to npr. navada danes. ko bo vsak moral prijaviti dejanski znesek najemnine nobeden ne bo oddajal, ampak bo prodal nepremičnino.
Blebetanje kako se izplača oddajati nepremičnino ne pije vodo. Mogoče se splača – če oddajaš na črno, pa oddajaš prazno, brez pohištva, brez česarkoli, pa ga ne beliš redno, ne popravljaš nič ipd.
Od najemnikov dobivam podatke kakšna stanovanja se oddajajo tako da je to zadosten dokaz kakšno stanje je v Slo.[/quote]
Ne govoriva o meni temveč o tebi : če se ti ne izplača oddajati, ne boš tukaj govoričila ampak prodala, kajne?
Kako smo občutljivi. :). A mogoče zato, ker sem zadela kam…. A tak problem je sprejeti resnico?
Saj bi govorili o meni, če drugim ne bi toliko šlo v nos, da sem na glas povedala tako kot je in, če ne bi izkoristili priložnost za pljuvanje po meni in dokazovanje kako sem grda, a ne.
BTW, prodala sem že. Niti ne toliko zaradi zaslužka, temveč zaradi ogabnosti, ki sem jih doživela: od tega, da je pomivalno korito ratalo belo od vodnega kamna, ker pač gospa ni čistila (saj je vedela, da bi morala pogosteje čistiti pa ni. Saj ni neumna da bi čistila tuje, a ne…), pa do tega da so pajčevine visele v krožnik, pa da ne omenjam, da iz pip še voda ni pritekla več ven ker so bile zabasane s kamnom, itn, itn…. Nisem vedela, da je treba nekomu posebej naročiti ali opozoriti na vzdrževanje higiene…. In zato se pač splača oddajati stanovanje in bogim ljudem, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne živijo na svojem, ponuditi streho nad glavo, a ne…. Zato da na koncu, ko se izselijo moraš plačati še čistilni servis in zamenjati polovico opreme….. in to seveda ni strošek najemodajalca a ne…..to plača ne vem kdo…..
da te ne bo kap:
Kolk najemnine plačuješ, da si tko zgovoren? A tolk boli, k ne morš bit na svojem..
…..
Kako smo občutljivi. :). A mogoče zato, ker sem zadela kam…. A tak problem je sprejeti resnico?
Saj bi govorili o meni, če drugim ne bi toliko šlo v nos, da sem na glas povedala tako kot je in, če ne bi izkoristili priložnost za pljuvanje po meni in dokazovanje kako sem grda, a ne.
BTW, prodala sem že. Niti ne toliko zaradi zaslužka, temveč zaradi ogabnosti, ki sem jih doživela: od tega, da je pomivalno korito ratalo belo od vodnega kamna, ker pač gospa ni čistila (saj je vedela, da bi morala pogosteje čistiti pa ni. Saj ni neumna da bi čistila tuje, a ne…), pa do tega da so pajčevine visele v krožnik, pa da ne omenjam, da iz pip še voda ni pritekla več ven ker so bile zabasane s kamnom, itn, itn…. Nisem vedela, da je treba nekomu posebej naročiti ali opozoriti na vzdrževanje higiene…. In zato se pač splača oddajati stanovanje in bogim ljudem, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne živijo na svojem, ponuditi streho nad glavo, a ne…. Zato da na koncu, ko se izselijo moraš plačati še čistilni servis in zamenjati polovico opreme….. in to seveda ni strošek najemodajalca a ne…..to plača ne vem kdo…..[/quote]
Kot sem že napisal, je zakonodaja na tem področju res slaba, tako za najemodajalca kot za najamnika ter bi bilo najprej potrebno ustvariti pogoje za normalen trg najemniških stanovanj.
Drug problem je seveda kultura tako enih kot drugih in tudi to bi bilo potrebno spremeniti, kako spremeniti to miselnost je pa tudi meni uganka.
Težave s čistočo bi seveda bilo prav, da poskrbi najemnik, vendar pa v primeru da to ni narejeno, je tukaj varščina.
BTW : To da si prodala zaradi vodnega kamna in ne zaradi zaslužka je pa ena največjih bedarij, kar sem jih slišal v mojem življenju.
Meni pa je ta tvoj komentzar ena največjih bedarij, kar sem jih prebrala.
Meni pa je ta tvoj komentzar ena največjih bedarij, kar sem jih prebrala.[/quote]
Res si za štose : si napisala v oglas – prodajamo zaradi vodnega kamna v umivalniku?
Meni pa je ta tvoj komentzar ena največjih bedarij, kar sem jih prebrala.[/quote]
Res si za štose : si napisala v oglas – prodajamo zaradi vodnega kamna v umivalniku?[/quote]
Prav tko sem napisala. Kaj ni noben videl tega oglasa…. ni blo v Novicah?
Res si za štose : si napisala v oglas – prodajamo zaradi vodnega kamna v umivalniku?[/quote]
Prav tko sem napisala. Kaj ni noben videl tega oglasa…. ni blo v Novicah?[/quote]
Ko zmanjka argumentov je to edini način, kajne?
Čudim se takim zgodbam, ker mi v sanjah ne pade na pamet tak odnos do najetega stanovanja. To mi ni jasno, kako se ne gre “znebiti” najemnika. Si ne predstavljam, da se po 15 letih prekinitive pogodbe ne bi hotela izseliti, kako sploh dosežejo, da se ne.. Ker se sedaj selim, planiram, kako bom pospravljala in kako se bom lotila selitve, da vrnem stanovanje v boljšem kot sem ga dobila (neprebeljeno recimo, sem ga sama belila in sedaj, ko grem ven, mi ne bo treba).
Ko omenjate Avstrijo in podobno je marsikje po Evropi, se da najeti neopremljeno, tu se ga išče z lupo.
Saj ni težav, če je Oprema solidna, če pa je obupna in v večini je, pa ljudje ne želijo stvari dati stran, da bi ti imel svoje. Oddajali bi vsi,, sluzili denar pa se postavljali taka pravila, kot da je zastonj. In tako najemnikv stanovanju, za katerega plačuje najem, za katerega trdo dela, ne m0re živeti življenja po svoje (seveda, da skrbi za stanovanje enako ali se bolj, kot bi za svoje, tako sem vzgojena). Kot je nekdo omenil, pri nas je zakonodaja zanič tako za ene kot za druge.
Bravo, bolje ne bi mogli zaključiti. A mi dovolite, da vas odgovor delim na Facebook?
Prebral sem vaš zapis in s strahom sem dojel, da imate zelo prav. S sestrama sem namreč pred kratkim podedoval stanovanje po starših, ki sta mi umrla oba v letošnjem letu. S stanovanjem sem pa podedoval tudi najemnike, ki so za začetek prenehali plačevati stroške takoj, ko so zvedeli, da je oče umrl. Na žalost je oče podpisal ne ravno najboljšo pogodbo pa še za nedoločen čas. Ker vidim, da imate bogate izkušnje, jaz in moji sestri smo pa čisto zgubljeni, bi vas rad vprašal, če vam ni odveč, za kakšno pomoč. lp
Po zapisanem vidim, da si v tem “fohu”izkušena in da imaš na žalost prav o negativnih izkušnjah. Meni je, žal, avgusta umrl oče in sem podedoval stanovanje s slabim najemnikom in slabo pogodbo za nedoločen čas. Ko je izvedel, da mi je oče umrl, je takoj prenehal plačevati stroške.
Želel sem vas vprašati, ali bi vas lahko prosil za kakršnokoli pomoč, če vam seveda ni odveč.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.