Kdo je sploh bil Tito?
Tito je zelo sporen politik, zelo obremenjen s povojnimi zločini in bolje ga je prepustiti zgodovini.
kar pa se Jugoslavije dotika pa je potrebno ločiti:
I. ljudi in geogeafske pojme
in
II. politični sistem.
Jugoslavija, ljudje (temperament…) in okolje je bila zame fantastična dežela.
politični sistem (komunizem) pa naravnost katastrofa in ta je odgovoren za nebroj kasnejšega trpljenja
“Jaz recimo ne razumem ene stvari. Da si ti predsednik KP YU in nimaš pojma kaj se je dogajalo.
V Yugi nisi prišel na oblast, če nisi bil njihov, če pa si bil po kakšenm čudnem slučaju, potem si moral biti tako neumen, da so te spustili tja. Torej samo dve možnosti so. Ali si eden izmed njih, ali pa tako glup.” (primož)
Ej, zdaj pa vem zakaj me izjave JJ in stranka SDS in razmere v Sloveniji spominjajo na otroštvo.
Ja bil je eden najuplivnejših, predvsem pa zato, ker je znal izvajati strah med ljudmi in jih voditi z njihovo nevednostjo.
LAhko je imeti tak pogreb, če pa nihče ni poznal njegove resnice. Seveda je bila naša identiteta povezana z njim, ampak veš koliko ljudi je trpelo in to hudo trpelo, pa še po krivici zaradi njegovega vladanja.
Tudi to je resnica in to je treba povedati.
Bil je velik, bil pa je tudi slab. In slab je vsak, ki komerkoli naredi škodo zaradi lastne koristi. Nikar me ne prepričujte, da jeza vsak mir potrebno nekaj žrtev. Kajti žrtve so ponavadi vedno tisti, ki se ne strinjajo z nami.
Jaz recimo ne razumem ene stvari. Da si ti predsednik KP YU in nimaš pojma kaj se je dogajalo.
V Yugi nisi prišel na oblast, če nisi bil njihov, če pa si bil po kakšenm čudnem slučaju, potem si moral biti tako neumen, da so te spustili tja. Torej samo dve možnosti so. Ali si eden izmed njih, ali pa tako glup.
Primož[/quote]
Primož ali si ti sploh takrat že živel in če si koliko si bil star.
Koliko ljudi je trpelo, ne vem, res ne, vem pa da si je vsak in prav vsak lahko z svojim delom naredil lepo hišo, privoščil dopust na morju imel vsak dan hrano, vsi smo lahko obiskovali šole, srednje šole in fakultete, brez razlik itd. , za tiste, ki niso mogli ali znali narediti lastnih hiš, so poskrbeli s stanovanji in le malo ljudi je bilo do onemoglosti zakriditiranih, kredit si dobil, kadar si hotel z normalno obrestno mero, zdravstvo je bilo urejeno, socialni statusi tudi in še in še.
Kdo je bil sovražnik takšne ureditve, hja verjetno tisti, ki so želeli še več in jim ni bilo dovolj kar smo imeli. Nič bat, tudi jaz sem bila za samostojno slovenijo, samo ko sedajle gledam nazaj, res ne vem če bi še bila, kaj je prinesla osamosvojitev in kapitalističen način življenja, samo dva sloja : tisti ki ima in bogati na račun tistih, ki nimajo in teh je velika večina, otroci kmalu ne bodo mogli več študirati (veliko jih že zdaj ne more), od tistih ki lahko, pa jih bo večina pristala na zavodu za zaposlovanje, zdravstvo se ruši in gre vse v privatitacijo, tudi stvari, ki smo jih mi delavci plačali, kmalu ne boš mogel več k zdravniku če ne boš imel denarja, večino zdravil se že zdaj doplačuje, sociala je pa itak popolnoma na psu, če delavec, ki dela polni delavni čas prejme le 350€ plače, kje si bo kupil stanovanje ali hišo, nemogoče, garav bo za oderuško najemnino, lastno stanovanje ali hiša so večini le sanje, itd…………, ja kje je bilo lepše in v katerem sistemu trpi več ljudi, no pa mi povej.
Ja bil je eden najuplivnejših, predvsem pa zato, ker je znal izvajati strah med ljudmi in jih voditi z njihovo nevednostjo.
LAhko je imeti tak pogreb, če pa nihče ni poznal njegove resnice. Seveda je bila naša identiteta povezana z njim, ampak veš koliko ljudi je trpelo in to hudo trpelo, pa še po krivici zaradi njegovega vladanja.
Tudi to je resnica in to je treba povedati.
Bil je velik, bil pa je tudi slab. In slab je vsak, ki komerkoli naredi škodo zaradi lastne koristi. Nikar me ne prepričujte, da jeza vsak mir potrebno nekaj žrtev. Kajti žrtve so ponavadi vedno tisti, ki se ne strinjajo z nami.
Jaz recimo ne razumem ene stvari. Da si ti predsednik KP YU in nimaš pojma kaj se je dogajalo.
V Yugi nisi prišel na oblast, če nisi bil njihov, če pa si bil po kakšenm čudnem slučaju, potem si moral biti tako neumen, da so te spustili tja. Torej samo dve možnosti so. Ali si eden izmed njih, ali pa tako glup.
Primož[/quote]
Primož ali si ti sploh takrat že živel in če si koliko si bil star.
Koliko ljudi je trpelo, ne vem, res ne, vem pa da si je vsak in prav vsak lahko z svojim delom naredil lepo hišo, privoščil dopust na morju imel vsak dan hrano, vsi smo lahko obiskovali šole, srednje šole in fakultete, brez razlik itd. , za tiste, ki niso mogli ali znali narediti lastnih hiš, so poskrbeli s stanovanji in le malo ljudi je bilo do onemoglosti zakriditiranih, kredit si dobil, kadar si hotel z normalno obrestno mero, zdravstvo je bilo urejeno, socialni statusi tudi in še in še.
Kdo je bil sovražnik takšne ureditve, hja verjetno tisti, ki so želeli še več in jim ni bilo dovolj kar smo imeli. Nič bat, tudi jaz sem bila za samostojno slovenijo, samo ko sedajle gledam nazaj, res ne vem če bi še bila, kaj je prinesla osamosvojitev in kapitalističen način življenja, samo dva sloja : tisti ki ima in bogati na račun tistih, ki nimajo in teh je velika večina, otroci kmalu ne bodo mogli več študirati (veliko jih že zdaj ne more), od tistih ki lahko, pa jih bo večina pristala na zavodu za zaposlovanje, zdravstvo se ruši in gre vse v privatitacijo, tudi stvari, ki smo jih mi delavci plačali, kmalu ne boš mogel več k zdravniku če ne boš imel denarja, večino zdravil se že zdaj doplačuje, sociala je pa itak popolnoma na psu, če delavec, ki dela polni delavni čas prejme le 350€ plače, kje si bo kupil stanovanje ali hišo, nemogoče, garav bo za oderuško najemnino, lastno stanovanje ali hiša so večini le sanje, itd…………, ja kje je bilo lepše in v katerem sistemu trpi več ljudi, no pa mi povej.[/quote]
Očitno tudi ti nisi živela v tistih cajtih. Zaradi umnega političnega gospodarjanja se je delalo tako kot je politika rekla ne pa stroka. Če ima zadnjo besedo politik, komunist in pijanec, pa čeprav nima pojma o stvari je nekaj hudo narobe. Politična ekonomija pa je prinesla tudi finančno-ekonomski zlom, in to ne samo enkrat. Kar poglej kolikokrat se je zaradi inflacije menjal dinar.
Danes več mladih študira kot pa v socializmu. Ponavadi so v socializmu kmalu po OŠ ali poklicni šli delat, ker se jim itak ni ljubilo oz. sploh ni bilo potrebno nadaljevati z izobraževanjem.
Danes so vsi moji sošolci iz OŠ na fakultetah, čeprav so v OŠ dobivali ocene, ki so bile za 2 ali 3 manj od mojih.
kaj praviš, koliko ljudi bi se danes ukvarjalo s politiko pri nas, če bi bili zadovoljni, ne več kot 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, vsi ostali bi delali svoj posel. Tako se pa vsi gredo ali gremo politiko.
ej samostojni smo že 16 let, ali je kaj novega, inflacija pa spet narašča, no morda se pa z inflacijo bolje živi.
če kaj,sem sovražil komunistično samoupravno diktaturo.
običajno smo med pitjem jutranje kave v debati “vrgli iz oblasti komuniste” dobili smo moč za zagon delovnih obveznosti.
saj ne vem, kdaj začne človek “prav”misliti, res ne vem, pri 13-tih…
do takrat pa sem res rad imel TITA
prepustimo ga zgodovini in bog mu naj da večni mir.
tito je bil stvarek propagandnega stroja v Holywoodo.
Ses da je tukaj nevem kaki sposeben nevaren vojscak, Ki lahko premaga, Redeco armada, tako kot je Hitlerja in Mussolinija.
(zato da Jugoslvija ne bi bila v Vzhodnem Bloku).
in vso ljudsvo”demokrsticno” stoji za njim v jugoslviji. Ce bi Sovjetska zveza postala tukaj.
Da bi vseekakor grda sovjetska zveza unicila, najbolj cudovito demokracijo in socializem Jugoslvijo.
In vseekakor bi tudi bil tako nenormalni odpor z Titonm in vsem ljudsvom za njim.
Da bolsi da Sovjetska zveza ali vzhodni blok nebi bil tukaj.
Mislim, da je Tito kot ga poznamo predvsem stvar , in stvaritev Vzhodnih in Zahodnih propagand.
In tudi danes pihajo vse mogoce propagande politicne z vseh strani.
Z vhoda , zahoda, Iz “krscnaske” iz “islamskega” sveta. Itd.
Eni pac kledaj kje se lahko v zmedi najbolj okoristijo, za prazne zemljske dobrine. kar pa je zalost.
Bog pa vedi kaj mi resnicno vemo o Titu. Ali o bilo cem.
Kar veliko podanikov (preko privilegijev seveda) je ustvaril Tito. Ti še danes pišejo slavospeve svojim priviliegijem. Čisto razumljivo. Čisto logično.
Jaz pač ne.
Mene so pač na meji slekli do golega, ker sem si želel privoščiti dvoje kavobojke. DVOJE. In so mi ene vzeli.
Naslednjič so me oropali za kavo, prašek in sokove. Ker sem uspel prišparati za 2 kile kave, 3 škatle praška in zaboj soka. Sem bil na meji 2 ure zasliševan in maltretiran. Domov sem lahko odnesel 1 kilo kave, 1 škatlo praška in 5 sokov.
Da o prisilni telovadbi desne roke niti ne govorim. Ko se je velecenjeni dictator TITO peljal po lokalni cesti so nas razvrstili ob cesti, porinili v roke zastavice in naročili. MAHAj. Mahaj ko budala. In ker sem bil radoveden, sem vprašal:”Čemu in komu naj maham”.
Dobil sem jih po buči in sem raje utihnil in mahal, kljub temu, da se je buzdovan pripeljal 2 uri kasneje, smo mi otroci morali stati na vročem soncu in mahati kot budale. Dve uri mahanja in odganjanja muh z modro kapico, rdečo rutkico in belo majico. Vsi lepi, vsi veseli, vsi z opranimi možgani. Juhu…..
Hrvati so obelodanili ogromno njegovega materiala. Tega dokumentarca si RTV SLO ne upa privoščiti. Vse podkrepljeno z dejstvi in dokazi.
Poleg tega je imel omenjeni diktator v vsaki od bivših republik vsaj po nekaj rezidenc. Popoln razvrat in razkošje pa si je privoščil na otokih blizu Pule – Brioni.
V bistvu si je lastil in užival bogastvo večje, kot le redki bogataši ali voditelji istega ranga.
In ljudje ga imajo radi, ker so lahko čez mejo nesli 100 nemških mark. Ha ha ha.
Za TITA lahko z gotovostjo trdimo, da je bil med najsposobnejšimi prevaranti sodobnega časa. Še danes je njegov mit zelo močan, kljub odkritim povojnim grobiščem, kljub pričevanjem o gulagih, delovnih taboriščih, krajih umetnin, kraji privatnega premoženja, likvidaciji drugače mislečih….
Zakaj bi bilo cudno?
Ko je Tito bil rojen v Kumravcu, je bila tam drzava Austro-Ogrska, in se nazaj samo avstrisko cesarstvo, kjer je bil uradni jezik Nemcsina. V casih ko je Tito odrascla tukaj se je v soli tukaj obvezno ucilo Nemscino. Na sponjem stajerskem je do 1919 bil uraden jezik Nemscina, prav tako je bila Bosna in Herzegovina in Dalmacija del Avstrije v tistem casu.
Tito je bil Drzavlajn Austro-Ogerske monarhije, in je bil tudi vojak v Avstro-Ogrski vojski in je mislim imel celo visok cin tam.
Tako da bi bilo bolj cudno ce Tito ne bi znal Nemsko. Ker komunikaciski jezik Avstro-okrske monarhije je bila v bistvu Nemscina. Tito je bil tudi kot vojak Avstro-ogrske vojske na ruski fronti v prvi svetovni vojni. Ampak po oktoberski revoluciji v Rusiji se je potem Tito pridruzil okrtoberski Revoluciji v Rusiji, in potem leta 1945, ko rdeca armda vkoraka v Beograd, prevzev oblast v Beogradu in osal tam do smrti.
Uradni jezik prve komunisticne internacionale je bila tudi Nemscina.
V Kumravcu in Hrvaskem, Spodnjem Stajerskem in Karnioli (to so bile dezele tukaj v casu ko je tito odrascla tukaj in se izobrazeval). Je bila tukaj predvse Rimo katolisha cerkev. In uradni jezik v rimo katoliski cervi ej se danes in je bil takrat latinscina. Latinscina in Nemscina sta bila dva uradna jezika v institucijah na spodnjem Stajerskem in Karnioli, v casu ko je tito tukaj odrascal in se izobrazeval..
Tako da bi bilo cudno, ce je bil rojen in odrascla in hodil v solo in bil v vojski Avstro-ogrske drzave..da ne bi znal potem Nemsko in Latinsko..
Prav tako, Split in taka mesta so bila nazaj v zgodovini, prvo Grska kolonija, in te vskodne pravoslavne cerkve kot so Srbska , cerve v Maredoniji in Crni gori, vse temeljijo na mocni Grski tradiciji. In Grcija je an Balkanskem polotoku, kot je bila tudi Jugoslavija. Split je bil celo prectolnica Latinskega rimskega imperija nekaj ccasa, za casa Deoklicijana.
Vsa Bosna in Herzegovina in Srbija je bila dalj casa del otomanskega cesarstva kjer je bilo glavno mesto Istaabul, in Istanbul je kjer je bila anticna Troja (Illion). Odisej je bil z otoka v Jadrnaske morju.Cela Iliada in Odiseja se je odvijala okrog Balkanskega polotoka. Ilijada in Odiseja so samo lokalne Balkanske zgodbe. Jugoslavija je bila an Balaknskem polotoku, kjer je tudi Tito zivel in odrascal.
Tako da ce Tito ne bi znal Nemsko, Latinsko in Ilijade in Odiseje, in je iz Hrvaske in Bosna in Hercegovina in od tukaj, iz Sotle in Kolpe in tukaj iz casa Austri.Ogrske drzave tukaj. Potem bi bilo to malo cudno ja.
To je tako ce bi kateri rekel da nekdo zna Anglesko in ‘Spansko in je iz ZDA. Ce je nekdo iz ZDA in zna anglesko in Spansko je to normalno, ker tam vsi znajo in govorijo Anglesko in Spansko–zato v ZDA nekdo nerabi hoditi posebej v solo.
juga je bila druga po Ameriških donacijah, takoj za Nemčijo, glede na število prebivalcev pa celo prva, švabi so z to Ameriško pomočjo naredili gospodarski čudež in omogočili svojim in gasterbajtarjem lepo življenje, naš maršalski šupak pa je s tem kešom napihoval svoj ego do neba, se šel hoštaplarijo brez primerjave v svetu, si podkupil nesvrstane in se z nakradenim kešom ustoličil za vodjo, kaj je sledilo za njemu pa vsi vemo, država ki propade po samo 45 letih obstoja ni vredna dreka