KDO ODHAJA IN KDO PRIHAJA ….
Oh, dekleta moja draga, ko sem vas prebirala, se mi je utrnila misel, kako hitro mine tisti čudoviti lepi čas pomladi, poleti… in zdaj, ko sta veter in dež razgalila veje dreves, da se le-ta počutijo tako čudno razgaljena, gola in celo osamljena v gozdu, kjer se njih veje dotikajo drug drugega … mraz in tišina, mokrota in vlaga so naredili boren njih izgled, tla pa kot drsalnico, po kateri si človek nehote ne upa mirno stopiti. Toliko časa je čakal gozd na svojo jesensko obleko, toliko časa je mati narava mešala barve, da je izbrala pravo nianso brezi, da je oblekla javor v svoj novi design, da je jesenu prinesla različnost, da je hrast pomodroval v novi preobleki … potem pa le močan piš skozi njih veje, pa še en močan piš in … golota mogočnosti jih je ranila, ranila in kot bi jih še oskrunila … naenkrat brez vsega bogastva, brez listja in brez paše za oči, ki so nam jo nudile barve, ki so razveseljevale naša srca in v naših prsih obudila željo, da si zapojemo pesem klopotcev in obiračev tam v veselih brdih …
Da, neprisiljeno in neopazno je prišla in še bolj neprisiljeno in neopazno nas je zapustila … jesen … polna darov in lepot, a tudi časa, ki gre mimo nas, ne da bi nam pravzaprav naklonil tisto samo minuto in nas opozoril nase …… in nas opozoril na to, da je bil in da gre … da nismo bili dovolj z njim in ob njem ter v njem iskali to, kar vedno in povsod iščemo … veselje, radost, spontanost življenja …. in že je tu tisti drugi čas, čas, ki nas bo ob peti uri popoldan spomnil na to, da ….je zunaj tema kot v rogu, da bodo večeri dolgi in … lahko prijetni, pa tudi ne, da bomo iskali svoj jaz v knjigah, v trenju orehov in lešnikov, njih prebiranju, da bomo večere iskali v spravljanju suhega fižola in v sušenju repinih olupkov …in v toplem grogu, ki nas bo pritisnil ob peč in v zapeček ……… prijatelji, zima je tisto, kar prihaja, zima in ne pomlad … pomlad pride za njo … in takrat ………
Ja takrat pa bomo,seveda če bomo še živi,ponovno zacveteli…do takrat pa bomo naokoli hodili bolj s sklonjeno glavo,zaviti v kej toplega……
Marija lepo si napisala,tako lepo kot znaš edino le ti…Res HVALA TI!!!!