Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Kdo plača prenočišče svatom?

Kdo plača prenočišče svatom?

Pozdravljeni,

kot sem že v naslovu vprašala, me zanima, kdo naj bi (po nekih nenapisanih pravilih – saj mi je jasno, da vas bo nekaj napisalo, da je tako kot se mladoporočenca pač odločita, ker je to njun dan…) na poroki plačal prenočišče svatom (v primeru, da mladoporočenca organizirata poroko izven kraja bivanja svatov) – ali naj bi ta strošek pokrila mladoporočenca ali svati sami?

Sprašujem zato, ker smo s prijatelji vabljeni na dve poroki – na eni bo prenočišče zastonj, na drugi si plačamo sami, pa nas sedaj zanima, kaj naj bi bilo bolj “prav”.

Predvsem me zanimajo vaše izkušnje s porok. Hvala za odgovore.

Kolikor vem iz prakse, ni nekega absolutnega “prav”. Škoda, da se poglabljaš v tovrstno razmišljanje. Me spominjaš na kolegico, ki se je pred poroko najbolj obremenjevala s tem, kako bodo ljudje prišli na poroko. Ker je nekje slišala, da bi bilo najbolj “prav” (jemati z rezervo!), da se najame kar avtobus.

Kar se mene tiče si plačajo sami.

MEni pa se zdi odgovor čisto preprost. Če imaš dovolj denarja, lahko plačaš prenočišče tudi svatom, če ga pač nimaš pa si plača vsak sam.

triglavčica dva sončka pod Triglavom sta nam polepšala življenje 25.02.2006

Pravega “prav” ni, kot so ti že predhodnice napisale. Mislim, da imata mladoporočenca dovolj drugih stroškov in obremenitev in zato ni potrebno, da se obremenjujeta še s tem kako bo kak svat prišel na poroko in kje bo, če bo prespal. Za kako teto iz amerike že poskrbiš, od kolegov, ki se pripeljejo uro do kraja poroke pa bi pričakovala, da se znajdeta sama. Mogoče malo grdo rečeno, ma realno. Če kraja kjer je poroka ne poznaš lahko vprašaš nevesto/ ženina za nasvet kje bi si lahko rezervirala..?

Ma, zapleteno za povabljence. Mi smo bili povabljeni več kot 100 kom daleč na poroko, ker sta si mladoporočenca izbrala pač obalo, pa niso nič spraševali ali zmoremo ali ne zmoremo, samo ponudila sta nama pomoč pri rezervaciji prenočišča, ki pa je bilo zelooooo drago. Ja, ni nam pa pasalo it proti jutru ne vem kam za cenejšim prenočiščem. Spali smo itak samo 4 ure pol pa spet domov. Tako, da nas je dejansko prišlo to povabilo na poroko kar drago, pa kaj čemo.

Zdaj pa gremo spet na poroko, tokrat pa sta ženin in nevesta, kljub temu, da nista preveč pri denarju najela avtobus in nas povabila na za nas brezplačno potovanje, tako, da se tega že prav veselimo, bomo pa pri darilu malo več primaknili, pa se bo zglihalo, hi,hi………

Nikakor pa si ne predstavljam, da bi mladoporočenca plačevala prenočišča svatom, avtobus je pa že mnogo.. mnogo cenejši, pride tam nekje okrog 400 €, pa za 250 km od sobote opoldne do nedelje dopoldne, pa se jih pelje kar 50. Pametna računica, pa še nobenega problema s cestnino, parkiranjem in dobrim razpoloženjem.

Z možem in otrokom gremo čez mesec dni na poroko njegovega bratranca 800 km stran, pa ne bomo imeli plačanega prenočišča. Meni se ne zdi čisto v redu, saj bi nam lahko bratranec našel prenočišče pri kakšnih sorodnikih, glede na to da je od tam. Dan po poroki bi itak odspali samo kakšno uro, preden bi se vrnili domov. Tako pa sva našla najbolj poceni varianto v hotelu s tremi zvezdicami, ki pride 26 evrov na osebo.. za nas tri 78 evrov za 6 ur spanja in tuširanje. Če seštejemo še bencin in cestnino, nas bo kar drago stalo. Darilo bo moralo itak biti dražje, saj je pri njih taka navada…

Mi smo šli v Split na poroko in smo sami plačali prenočišče. Še poiskali smo ga sami.

LP Neja

Ja,a je res trebo čisto ožet mladoporočenca?Pa saj boste dobili za jest zastonj,za pit zastonj,….svašta.

midva z možem sva imela veliko gostov iz tujine, pa si je prenočišče plačal vsak sam, bližnjim sorodnikom pa sva ga organizirala pri sorodnikih v sloveniji. pa se ni noben pritoževal.ja, sva pa midva rezervirala sobe.

pa tudi če sva midva povabljena v tujino na poroko (mož je iz švice) se mi zdi normalno, da sama poskrbiva za prenočišče.

ne vem, sej če je komu predrago, pa naj ne gre

Če vam je problem prenočišče pa pač ne pojdite na poroko. Moje skromno mnenje.

ni to kar tako… če te nekdo povabi na poroko in sprejmeš, nato ugotoviš, da te bo poroka ogromno stala (pustimo zastonj hrano in pijačo, ker meni ni cilj se nažirati zastonj), seveda pomisliš, da bi lahko mladoporočenca poskrbela za prenočišče. pa ne govorim za luksuzen hotel, ampak lahko bi poiskala prenočišče tudi pri kakšnih sorodnikih ali prijateljih…

Midva bova plačala sama prenočišče za svate, ker je poroka kar daleš od doma. Je pa res, da jih je vsega skupaj 30. Najina želja je pač bila, da ne gredo ponoči domov in da se zjutraj in dopoldan še malo podružimo. Je pa res, da kar drago.

Hvala za vaše komentarje. Vidim, da so mnenja kar deljena. To sem po eni strani tudi pričakovala – zanimajo me predvsem vaše izkušnje na takih porokah. Drugače pa sama menim, da če sta mladoporočenca doma npr. na drugem koncu Slovenije kot jaz, da si bom pač uredila prenočišče, oziroma bi jima bila zelo hvaležna, če bi mi ga priskrbela onadva… Drugače pa gledam na vso stvar, če mladoporočenca načrtujeta poroko popolnoma drugje kot sta doma onadva in vsi ostali svati… Ker to se mi zdi pa malo ne vem… sebično, arogantno od njiju… Kaj pa vem… v tem primeru bi res pričakovala, da onadva poskrbita za prenočišče. Moje mnenje. Drugače pa ni problem v denarju, darilu, nažiranju in podobnem o čemer ste vse pisale. Meni mi je jasno, da če stvar zame ne bo sprejemljiva, pač ne bom šla, zanimalo me je samo, kako se ponavadi naredi v taki situaciji.

LP

Midva bova plačala svatom prenočišče, pa ne zato, ker bi se valjala v denarju, ampak ker se mi zdi to vljudno. Tudi nama so ga že plačali, seveda tista dva, ki sta se ženila in sta bila vesela, da sva od daleč prišla na poroko.

ko sva se midva lani poročila, sva samo rezervirala prenočišča, svati so si ga pa plačali sami (midva sva plačala samo pričam). ti povem, da nihče ni čudno gledal, ker si je moral prenočišče plačati sam, še zelo hvaležni so bili, ker sva jim rezervirala sobe, čeprav nama tutdi tega ni bilo treba.

www.spela.mojforum.si

Ko sva se midva poročila bi imela strašno slab občutek, če bi šli svatje spat. Kaj ne znate pripraviti zabave na ohceti? Zaspanci naj bodo pa raje doma.

Prenočišče?
Prihajam iz velik edružine in za nami je že kar nekaj porok. ene so nam bile bližje, druge nekoliko bolj oddaljene od nas, ena tudi v tujini. Pri tej v tujino smo potem zadevo kar nekako združili z enotedenskim dopustom. Tako smo na kraj dogodka prišli že nekaj dni prej, uživali v okolici ter na plaži, v soboto odšli na poroko, nedeljo počivali imeli še dva dni počitnic in odšli domov. Za ostale poroke pa nihče bni razmišljal o prenočišču, niti za tiste bolj oddaljene ne. Če je poroka, potem je to žur do jutranjih ur in proti jutru se sigurno najde nekaj korenjakov ki so zmožni peljati avto tistih 100 in še nekaj km. Če pa ne, pa je še vedno varianta da kako urco pač odležiš v avtu preden se odpraviš na pot.
Skratka še na nobeni poroki kar jih imam za seboj ni nihče prespakl v kaki najeti sobi.

Ojoj. Te ne bi nič skrbelo zanje? Mene bi in bi imela slabo vest, če bi se jim kaj zgodilo samo zato, ker ne bi imeli kje spati.

Meni se zdi, da ste (nekateri) svatje ful zahtevni in preračunljivi. Sploh ne morem verjet, da računate, kako drago vas je prišlo vabilo na poroko. Če ste tako preračunljivi, vam mladoporočenca ne pomenita kaj dosti, zato si niti ne zaslužite, da sta vas sploh povabila na poroko.

@Mary06:

Saj ne da se valjam v denarju, nasprotno, ampak tukaj ti pa dam popolnoma prav.

Ne verjamem, da je potrebno za udeležbo na poroki kupit popolnoma novo garderobo, plačat 90% DDV državi, ipd. Če si pa ne morete privoščiti kupiti enega spodobnega darila, potem pač ne it na poroko. Nihče vas ne sili.

Če ste v trenutni finančni stiski in povabilo odklonite, bosta mladoporočenca to gotovo razumela (sem že bil v takem položaju). To se že potem nekako uredi, da je prav.

a misliš da ti bo kdo kaj direkt rekel. joj ste ene čudne.

in obratno tudi velja. po tej logiki so preračunljivi mladoporočenci, ker samo povabijo, darilo seveda obvezno, kako in kdaj bo svat prišel potem domov pa že ni več v interesu.

mary06 se strinjam

… se strinjam…

New Report

Close