Kdo pozna dober recept za bakljave?
Delam približno po tem receptu: http://okusno.je/recept/baklava in je izdelek kar pohvaljen. Edino preliva je premalo, zato skuham še dodatno količino vode z nekaj sladkorja in limone in dolijem, da je tekočina do vrha peciva. Stati pa pustim kar do naslednjega dne.
btw, novi monizem? Škatljica, krogljica, česenj… bakljava? :)))
Pa kdo je še kje videl baklavo z rozinami???[/quote]
jaz … dam rozine še skoro v juho
moj recept ima naslov: BAKLAVA PO ŠTAJERSKO
1 zavitek vlečenega testa (6 listov, na pol) in 1 stopljeno maslo
V skledi si pripraviš “nadev”:
40 dag zmletih orehov
1/2 žličke cimeta
5 dag popraženih sezamovih semen
1 skodelica sladkorja (20 dag)
pest rozin
Pekač (moj je od oka 20 x 32) namažeš z maslom, vložiš list testa, ga s čopičem premažeš z maslom, dodaš še en list in premažeš z maslom na obeh straneh.
Potreseš z orehi in sladkorjem, nadaljuješ izmenično testo, orehi … dokler imaš testo (in orehe seveda).
Vsak list mora biti premazan s stopljenim maslom na obeh straneh.
Zaključiš z 2 listoma testa.
Daš v hladilnik za pol ure, nato narežeš na rombe in pečeš 35 minut na 180°C oz. toliko časa, da postane zlato rjava.
Tacajt ko se zadeva peče, narediš sirup in ga potem še vročega polivaš po baklavi.
SIRUP:
5 dcl vode, 20 dag sladkorja in 5 nageljnovih žbic (klinčkov) kuhaš 10 minut, dodaš veliko žlico medu, prekuhaš, da se med stopi, odstaviš, čez 10 minut dodaš sok dveh limon, 1 žlica ruma – pri štajerski različici seveda več …
Čez noč dobro ohladiš, drugi dan pa navališ!
Čeprav je pol manj sladkorja kot v drugih receptih, je še vedno pregrešno sladka!
Pa kdo je še kje videl baklavo z rozinami???[/quote]
[/quote]
Ja, samo potem to ni več taprava baklava.
Enako kot nekateri v “sahar” torto tlačijo ne vem kakšne kreme in nadeve. OK, čokoladna torta, mogoče čisto dobra, nikakor pa ne taprava saharca.
Pa še bi se našlo takih primerov.
[/quote]
Ja, samo potem to ni več taprava baklava.
Enako kot nekateri v “sahar” torto tlačijo ne vem kakšne kreme in nadeve. OK, čokoladna torta, mogoče čisto dobra, nikakor pa ne taprava saharca.
Pa še bi se našlo takih primerov.[/quote]
ja, moja ni taprava, moja je štajerska … ali ni blo naslova?
Lepo pozdravljeni,napisala bom recept za pravo bosansko baklavo,ni tezko narediti,potrebna je le potrpezljivost.
Najprej skuhamo sladkorni sirup iz 500 ml vode in 3/4 kg sladkorja,torej zavremo,malo pokuhamo in pustimo ohladiti.
Na glavni trznici v LJ se kupi (listi testa) testo za baklavo,to je suseno na tanko razvaljano vleceno testo.
Pripravimo se “IČ”, naredimo pa tako, da v eden rumenjak dodamo ostro moko, toliko da naredimo trso kroglico testa, katero naribamo na ribezen na drobno in posusimo.
Rabimo se 70 dkg mletih orehov, ter 3/4 stopljenega masla+ 1 dcl soncnicnega olja.
Zdaj pa kako naredimo (sestavimo) baklavo…..:
Vzamemo pekac, npr okrogel premera 40 cm ali vecji pravokoten….ga postavimo na testo in po testu rezemo okoli pekaca, da dobimo tocno velikost pekaca.
Vzamemo prvo plast testa, nanjo z roko potresemo mesanico orehov in IČ-a.Na to polozimo naslednjo plast orehov, pa potem plast testa….orehe potresajte na tanko,da bo enakomerno.Baklavo sestavljate dokler vam ne zmanjka sestavin oz. do roba pekaca.Nato baklavo tako surovo RAZREZETE na kocke ali rombe.Je treba drzati z drugo roko testo, da lazje rezete, vrhnja plast testa se hitro rada posusi.Ko ste to naredili, stopite maslo in deci olja skupaj in z VROCO mesanico polijete po baklavi, bo vse vpilo in date peci v pecico na 150 stopinj za 30 minut, da dobi zlato rjavo barvo.Ko je pecena, pa takoj prelijete z HLADNIM sladkornim sirupom in pocakate da vse vpije in se ohladi.Lahko vam ostane kaj vec sirupa v pekacu,ce vam ni vsec prevec “mokra” baklava,ga enostavno previdno odlijete.
Upam,da sem dovolj jasno napisala recept, skoraj ni mogoce da vam ne uspe:)
To je recept moje mame, tudi pri meni je ze dolgo v uporabi v moje in veselje prijateljev:)
Lep pozdrav.