Kefalonija

Mi lahko poveste kaj več o Kefaloniji? Bila sem že na nekaj otokih in je bilo čudovito. To poletje ali jesen pa bi rada obiskala Kefalonijo, a o njej nič ne vem (iz prve roke, skratka od tistih, ki ste tam že bili). Kako je bilo?
Ste se imeli lepo? Ali močno piha veter? Je dovolj, če najameš skuter ali je bolje rentati avto, da prevoziš vso Kefalonijo in odkrivaš lepe plaže?
Prosim za vaše informacije in nasvete, kaj se vam je zdelo na Kefaloniji najbolj zanimivo in lepo.

Bili smo na Kefaloniji pred štirimi leti.Največji plus so lepe plaže.Vendar,ko smo bili mi tam je bilo kar vetrovno,tako,da se na Myrtosu nismo mogli kopat,ker so bili tam “obalni stražarji”,ki niso pustili,da bi šel kdo v morje.Izobešena je bila rdeča zastavica.Z skuterjem pomoje ne boste prišli daleč,ker otok ni majhen pa še zelo je hribovit.Mi smo rentali avto za tri dni.Ostale dni smo hodili peš na bližnje plaže.Plaži,ki sta se mi najbolj vtisnili v spomin sta Myrtos in Xi.Res nekaj posebnega.
Minus na Kefaloniji se nam je zdelo nočno življenje,ki ga v našem kraju skoraj ni bilo.Žal pa se imena kraja ne spomnim več.

Jaz sem do sedaj slišala same pozitivne stvari o Kefaloniji.Moji sorodniki hodijo zadnja 3 leta v lastni režiji za cel mesec julij pa še nikoli ni toliko pohalo, da se ne bi mogli kopati oz. sploh niso imeli vetra. Baje veliko bolj piha na Lefkasu. Drugače pa je to otok lepih plaž (myrtos,petani,antisamos,platia ammos,xi-mivka) in je vsekakor bolj miren (brez gneče),to ni otok kjer bi bilo hudo nočno življenje..poročam pa čez 1 mesec iz lastnih izkušenj:)
drugače pa je ena tema o kefaloniji že odprta, kjer je napisano veliko informacij in mnenj.
lp
preživella čudivith 16 dni na temotok u, pa niti en dan ni pihalo…morje zelo toplo predvsem na jugu in vzhodu, nazahodu je malo hladnejša voda in možen močnejši veter…
ampak res rabiš avto, da lahko uživaš v tem otoku, saj so najlepši kotički oddaljeni od turističnih hotelov…mi smo šli kar s svojim avtom čez italijo in v brindissiju na trajekt direkt na otok…

Bili v apartmaju, ki smo ga rezervirali preko neta, v kraju poros, kar se je izkazalo za super lokacijo, pa tudi poceni je bilo. V Porosu je lepa prodnata plaža, ampak mi2 sva se najraje zapeljala na plažo v skali – čisto droben pesek (ne mivka), brez gužve… plaže so dostopne z avtom, do nekaterih nekoliko slabša pot zadnjih nekaj metrov, ki jih lahko tudiprepešačiš npr. na Myrtos, večinoma pa čist OK. Le koz se moraš ogibati, saj te lahko presenetijo iza ovinka sredi ceste…
Zadnja dva dni pa sva kar v avtu prespala, da sva še čisti zahodni del otoka videla…
Lefkas sva pustila za naslednjič.

evo moje poročanje: http://saskia02.googlepages.com/gr%C4%8Dija-kefalonija
ampak meni je bil POROS najbolj grdo mesto, nikoli ne bi bila tam na dopustu
Nama je bila všeč, sva pa se šla predvsem spočit. Bila sva nekje bogu za hrbtom, kar bi marsikomu bilo zoprno, nama je bilo všeč, tudi hotel je bil super (pa še potres naju je presentil predzadnjo noč), angleška lastnika, ravno prav velik, urejen, super zajtrki. Vsekakor priporočam najem avta za kak dan ali dva, že zaradi tega, ker je velika in precej gor-dol, pa tudi Grki so nori vozniki, ceste pa tudi niso ravne. Vetra se ne spomnim, pa sva bila septembra. Zelo prijeten otok. Pa še zelen.

Apollonia resort & spa se nahaja na nekoliko odročnem kraju, če imate namen potovati po otoku, kajti do povsod je kar daleč. Je na zelo mirnem koncu, okrog ni ničesar, kar je za nekoga, ki išče malo zabave tudi na dopustu in malo vzdušja lahko moteče. Hotel je sicer lep in čist, ni pa tik ob plaži, tako da imate do najbližje plaže Xi približno 10 min hoje. Za večino, ki so bili v tem hotelu je bila torej še najbolj moteča lega, ker je do vseh znanih plaž in mestec na otoku daleč. Srečno!

Zdravo !
Kefalonijo načrtujem prihodnje leto in imam par vprašanj:
– Slišal sem da je kraj Agimia Afimia eden najboljših ker je enakomerno oddaljen od najlepših plaž je to res ?
-Šel bi z lastnim avtom: kdaj in kje je potrebno rezervirati ladjo iz Trsta za najbolj ugoden prevoz ?
– Kje se nabavlja hrano, se dobijo tudi ribe ?
– Se splača vzeti kolesa ker kolikor sem zvedel je vsaj cesta od Agie do Samija bolj ravna ter ima tudi nekaj lepih plaž ?
– Kdaj in kje se rezervira najbolj ugodne app ?
Hvala za odgovore ter
lp
No naj te malo razočaram…ali kaj. Agia Effimia se morda res zdi odlično izhodišče za it naokrog ampak kraj sam je prava puščoba, niti nima v bližini nobenih pametnih plaž. Če se hočeš v miru kopat moraš obvezno v avto in se peljat kar daleč (20-30 km). Neposredno nad mestom se cesta strmo dvigne na po moje kar nekih 200 m nadmorske višine in se praktično do Fiskarda ne spusti več neposredno k obali. Je pa lep “vidikovac” tam gor. Kraji sami po sebi niso nič posebnega, a ta je še posebej “kar nekaj”. Je pa vedno to stvar okusa saj veš. Kefalonija je tako velika, da imaš kar precej “dela” da vidiš najzanimivejše plaže.
Če želiš kolikor toliko prihraniti je treba ladjo rezervirati zgodaj (jan-feb), da ujameš popuste za zgodnje prijave. Mi smo šli z avtom iz Ancone – cena karte je bila enaka, kot iz tedaj še Benetk, vendar si prihraniš kar precej dolgočasnega prekladanja po ladji, ki je meni grozno mrzko. Izkrcaš se potem lahko v Igoumenitsi, se pelješ z avtom mimo Preveze in čez most na otok Lefkada, od tam pa iz Vassilikija na jugu ujameš trajekt na sever Kefalonije (Fiscardo). Dobro je poslati prej fax s podatki o avtu (dolžina, registrska, čas odhoda) – neke vrste rezervacijo. Še ena možnost je potem namesto preko Lefkade po celini v mesto Astakos, od koder pluje nekje 3x na dan trajekt v Sami na Kefaloniji. Informacije so stare 4 leta, ko smo bili tam z avtom, pred 3 leti pa z avtodomom, preko bivše Juge, a te ta varianta najbrž ne zanima.
Hrano nabavljaš v lokalnih marketih, v glavnem mestu Argostoli je celo en Lidl (ali Aldi), cene so precej navite, roba velikokrat stara (sploh če greš zgodaj junija, z lahkoto naletiš še na stvari od lanskega poletja – piškoti, prepečenec, konzerve…). Meso je zmrznjeno in od bogvekdaj.. mene grške trgovine niso kaj prida prepričale, razen Lidla in Špara, ki sta pač vsaj delno po standardih. Na kakšne dobre ribe za kupit v 18 letih dopustovanja v Grčiji nismo naleteli, pa to najbrž zato, ker smo v glavnem jedli zunaj in tega niti nismo iskali. Smo jih pa v teh letih precejkrat preplačali, meni osebno so bile dobre samo hobotnice. Najbrž če bi iskali po pristaniščih in tržnicah bi se tudi kaj dobilo.
Cesta od Agie do Samija je sicer precej ravna in poteka ob morju, vendar tisto, kar se je tebi zdelo kot lepa plaža ni čisto tako, ko si enkrat tam. Praktično je minimalno prostora za parkirat, vsak zalivček je v sezoni zabasan z Grki in njihovimi avti, same plaže so ozke strme in skalnate. Je pa lepa, kristalno čista voda. Drugače je Kefalonija zeloooo hribovita in če nisi kak zelo navdušen gorski kolesar, ki ljubi klance in vročino, odsvetujem. Prometa je veliko, Grki kolesarjev ravno ne obrajtajo, bankine so slabo prevozne… No jaz ne bi, pa čisto rada (varno) kolesarim. Pa res zelo piha, kar tudi ni v pomoč.
Ko smo še letovali v apartmajih sem jaz preprosto v gugla napisala “Kefalonia accomodation, appartments” in potem se ti nariše nekaj miljonov strani. Te pa opozarjam, prav zelo zgodaj ne začni, ker te sploh ne šmirglajo, veliko jih ne gleda redno mailov, tam nekje v začetku maja pa se potem že zbudijo. Drugače je pa tako, da so apartmaji, vsaj po mojih izkušnjah precej revno opremljeni, zato je kak dober nož pa domača (čista) deska in najljubša ponev kar fajn za vzet s seboj. Kefalonija na nek način velja za malce mondeno, zato jaz že pred leti nisem našla kakih zelo ugodnih apartmajev, tako da smo na koncu bivali v enem luštnem hotelu v Lixouriju in je bilo kar okej.
Se je pa v zadnjih petih letih precej spremenilo tam, zato so se naši dopusti obrnili v drugo, hladnejšo smer.
Če te še kaj zanima pa vprašaj.

Zdravo !
Hvala za tako dolg in res izčrpen odgovor, ja res bo treba prej res dobro o vsem razmisliti.
Še prosim, če lahko odgovorite na naslednja dva vprašanja .
– Kateri kraj potem ker vidim ste res dober poznavalec Kefalonije priporočate, da bi imel lastno plažo in kolikor toliko ne predaleč oddaljen od drugih znanih lepih plaž ?
– Kateri mesec kot sem slišal je najbolj ugoden september vi priporočate da ne bi bilo preveč vroče ?
Kolebam med prvo polovico junija in od 5 do 20 septembra, je pa res da bi zaradi službe septembra šel težje.
Hvala za odgovore ter
Lep pozdrav !