Kefir
Pozdravljeni,
Mlekarna Krepko izdeluje kefir iz pravih kefirjevih zrn in je edina specializirana mlekarna v Evropi za izdelavo kefirja na tradicionalen način iz kefirjevih zrn.
Zanimivo zgodbo o Kefirju si lahko preberete na naši spletni strani:
http://www.mlekarna-krepko.si/o-mlekarni-krepko/zgodba-o-mlekarni-krepko/
Pozdravljeni, bistvena razlika je v tem, da v Krepko izdelujemo kefir iz kefirjevih zrn, to je živa kultura kefirjevk.
Spodnje in še več si lahko preberete na naši spletni strani pri pogostih vprašanjih na povezavi:
http://www.mlekarna-krepko.si/kefir/pogosta-vprasanja/
Kakšna je posebnost kefirja Mlekarne Krepko?
Kefir lahko izdelujemo na več načinov. Postopki izdelave kefirja se razlikujejo predvsem v obliki uporabe starter kulture. Za izdelavo kefirja se lahko kot starter kultura uporabi kefirna zrna ali pa liofilizirane oblike cepiva. V industriji danes prevladuje uporaba liofiliziranih oblik cepiva, predvsem zaradi enostavne uporabe, cenejšega tehnološkega postopka in obsežnejše proizvodnje. V Mlekarni Krepko pa proizvodnja kefirja poteka na tradicionalni način, z uporabo kefirnih zrn in je ena redkih mlekarn, ki proizvajajo kefir na ta način. Kefir narejen s pomočjo liofiliziranih starter kultur vsebuje samo najpogostejše bakterije in kvasovke, ki so prisotne v kefirnih zrnih in ne celotnega možnega spektra. Okus napitka pridobljenega po tej poti, je podoben okusu kefirja, proizvedenega po tradicionalnem postopku. Vendar se brez kultiviranja tradicionalnih kefirnih zrn, številne naravne snovi, ki jih proizvajajo in sproščajo v medij le kefirna zrna, ne nahajajo v končnem komercialnem izdelku (npr. vodotopni polisaharid kefiran). Poleg tega v kefirju, pripravljenemu iz liofiliziranih kultur, manjkajo številni med seboj soodvisni zaščitni faktorji, s katerimi se dokazano zavira razvoj patogene mikroflore v črevesju.
Lep dan