Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kefir in kovina

Kefir in kovina

V zadnjem času me je več ljudi opozorilo, da mlečna kefirjeva gobica oz. vodni kefirjevi kristali naj ne bi nikjer prišli v stik s kovino. To pomeni, da jih ne bi smeli precejati na kovinskih cedilih, mešati s kovinsko žlico, zapirati v steklenice s kovinskimi pokrovi ipd. Ali je kaj na tem? Menda vedno bolj počasi rastejo, dokler ni konec.
Hvala in pozdrav, Mimi

Seveda moramo kefir precejati na plastičnem cedilu, mešam ga pa jaz itak ne, saj samo stresem steklenico preden zacnem s precejanjem. Imam tudi
steklenico s plastičnim pokrovom, da bi pa kefir jedla s plastično žlico, to se mi pa upira.
lp E.

Jaz redno uporabljam plastično žlico, cedilo in steklen kozarec le navoj je iz kovine, ki pa ne pride v stik s kefirjem. Tudi jaz, ko dam gobico naprej opozorim uporabnika!

Ups, jaz pa sem mislila, da je to nakladanje. A pa mogoče kdo ve, zakaj je to tako? Kaj se dogaja s to kulturo ob stiku s kovino.
Hvala, Mimi

Glede na to, da ti Cvetačka imaš že nekaj izkušenj s pripravo kefirja te prosim če mi poveš še:
– kakšno mleko je najprimerneje (trajno ali sveže in % maščobe)
– koliko mleka na eno pest kefirjeve gobice
– ker verjetno ne bom pila kefirja vsak dan, precejala pa ga bom me zanima ali ga potem lahko nekaj dni hranim v hladilniku in porabim še za kaj drugo

Kefir imam šele 4 dni in moram priznati da mi je zelo dober, glede na to da mleka oz. vonja na navadno mleko sploh ne prenesem in ga nisem pila že od otroških dni.

Že v naprej hvala za odgovore. LP

Živjo,
jaz uporabljam alpsko mleko. V 3dl mleka dam za en oreh veliko gobico. Pijem pa 24h kefir, ki mi je zelo dober in ravno prav kisel. Žal pa ga sproti porabim tako, da ne vem kakšen je če ga spraviš. Mi pa začne smrdeti če je gobica v mleku več kot 2 dni.
Če ga ne boš pogosto rabila, daj gobico za en dan v 0,5 dl mleka in ga shrani v hladilniku. ( ena je napisala, da jo je gobica tako počakala že en teden) To mleko potem zavrži, gobico na hitro samo slahni in daj v sveže mleko.

Najlepša hvala. Lp

Draga Cvetačka,

če dovoliš, ti bom ponovila besede Berganta, da je alpsko mleko samo še bela barva, tako zelo je preparirano.

In kefir se v hladilniku dolgo obdrži v vodi.

lp E.

Ja zavedam tega! Doma imamo tudi domače mleko, ki ga pa raje konzumiram poleti, ko krave jedo svežo hrano (Pozimi ima premočen vonj). Ampak, ker ponavadi pojem veliko sadja, zelenjave (domače) oreščkov in popijem veliko vode se ne sekiram. Raje pa se izogibam vegeti, konzervansom, umetnim pijačam ………….. itd!
Kefir pijem zaradi tega, ker mi je dober (prej sem ga kupovala v lončku) in ne zaradi zdravja, ker tega (hvala bogu) že imam!

Hvala za nasvet, da se kefir lahko hrani tudi v vodi.

Še moje izkušnje… Mlečni kefir sem delala že z vsemi vrstami mleka, kar obstajajo, tako da je vse možno. Nazadnje sem izbrala alpsko mleko 1.6, meni odgovarja, vsak pa naj zase poskusi. Po vsem tem sicer lahko povem, da je kisanje kefirja odvisno še od nečesa drugega, mogoče temperatura, vlažnost, luna… kaj vem. Sedaj kefir delam natanko iz enakega mleka (včasih počaka celo isti tetrapak), v isti skodelici na isti polici, praktično enako dolgo (od ene večerje do druge), pa kefir ni enak, kakšen dan se niti zgosti ne, kakšen dan je gost kot puding. Večinoma pa je ravno prav.
Edino to sem definitivno ugotovila, da je razlika, če operem gobico ali ne – če jo operem, zagotovo traja 2 dni, da se naredi.
Za lešnik do oreh veliko gobico dajem v skodelico z okrog 3 dl mleka. Ko sem delala še 1 liter, vem, da sem dala enako veliko gobico.
Gobico v malo mleka lahko mirno daš v hladilnik, enkrat na teden zamenjaš mleko, pa je. Znanka mi je pripovedovala, da je gobico zamrznila in je odmrzjena delala naprej. Slišala sem tudi, da jo je možno pusušiti, to moramo še poskusiiti.
Skratka, zelo podobno kot Cvetačka. Tudi jaz kefir pijem/jem s kosmiči zato, ker mi je dober (zaenkrat hvalabogu za dobro zdravje), ker ni treba kupovati jogurtov in ker mi ga včasih uspe namesto jogurta podtakniti tudi drugim v biskvit, v mafine, v kakšno zmešano sadno pecivo, v kakšno omako.

Imam pa še eno vprašanje glede kefirja. Pri mlečni gobici so me učili, da moram paziti, da mi kakšen košček ne pade v kuhinjski odtok, ker se lahko prilepi kje v sifonu ali kjerkoli že in tam začne rasti. No, to ni problem paziti, spada že v splošno skrb za kuhinjski odtok. Vendar sedaj, ko imam tudi vodne kefirjeve kristalčke, ko so tako majhni in še prozorni, pa res ne morem priseči, da kašnega kdaj ne odplaknem. Ali sem upravičeno zaskrbljena, je kdo že imel težave z odtokom v hiši (v bloku vem, da več “požre”)? Kako delate s tem?

Hvala in pozdrav, Mimi

Draga Mimi,

čisto preprosto, v koritu imam v iztoku cedilni nastavek, ki ga dvignem in izpraznem v smetnjak, ko se kaj gostega nabere.

lp E.

New Report

Close