kefir-kako ga gojiti?
Po tvojem opisu sodeč imaš vodne kefirjeve kristale.
Jaz delam to zadevo tako:
približno pol limone, 2 figi (ali 3-4 suhe slive), 4 žlice sladkorja ter toliko vode, da le-ta sega do vrha 2-litrskega kozarca.
Počakam dva dni, precedim, tekočino potem pijemo (oz. pri nas jo poleti pije moj mož, meni je ogabna), kristale dobro operem, nato pa ponovim postopek (limona, sladkor…).
Bojda kristali ne smejo priti v stik s kovino (torej ne smeš uporabljati kovinskega cedila ali kovinske žlice, če jih kaj mešaš). Jaz sem se tega držala in moji kristali še zdaj živijo, kljub temu, da sem jih dobrega pol leta samo hranila (= jim vsake toliko časa menjala vodo in dodala sladkor, da so imeli kaj za papcat).
Koliko je vsa stvar koristna, ne vem. Mi je pa par znank povedalo, da so si s to pijačo uredile prebavo, shujšale… Hja, ne vem, no. Jaz sem jih dobila in se mi pač “smilijo”, da bi jih vrgla stran, zato jih še vedno imam. ;)))
Aja, še to: kristali rastejo oz. se zelo razmnožujejo, tako da jih imaš po treh postopkih (limona, figa, sladkor…) enkrat več kot na začetku in jih lahko dalje podariš.
Upam, da ti bo tole kaj v pomoč. Če pa slučajno nimaš teh kristalov, pa se opravičujem, ker sem se tako razpisala.
Lep dan!