Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kefir – vprašanja in odgovori

Kefir – vprašanja in odgovori

Pozdravljeni, Mlekarna Krepko ima dolgoletne izkušnje s kefirjem in izdelki iz kefirja.
Z veseljem bomo poskušali odgovoriti na vaša vprašanja v zvezi s kefirjem.

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Kakšen proces terja za izdelavo tega kefirja iz zrn? Mislim časovno in v kakih pogojih se to dela. Hvala. S čim se doseže sploh malo bolj dolgotrajni rok uporabe? Ker če ga delam doma, je to treba prec pojest.

Kje pa dobim kefirjeva zrna? Jaz bi to doma delala, sem že pred leti, sedaj pa nimam kakih znancev, ki bi mi dali nekja zrnc.

Pozdravljeni,
če malo pobrskate po forumih med.over.net boste hitro našli koga, ki vam jih podari.
V Mlekarni Krepko kefirjevih zrn na žalost ne prodajamo.

Lep pozdrav

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni,
jaz sem pa to že kar nekaj časa nazaj prenehala izdelovat doma (pred leti). Pa sem potem takrat ta zrna zaprla v litrski steklen kozarec in zalila z vodo. Sedaj to stoji tam zadaj nekje v hladilniku že juhuhu časa (si sploh ne upam odpret…). Ali mislite, da bo to še uporabno?
hvala


Ne bi rekla, da je to sploh še uporabno, odpri kozarec, pa boš prec videla po vonju. Sicer se kefirjeva zrna shranjujejo tako, da jih zamrzneš. LP

Pozravljeni, zahvaljujemo se za vaše vprašanje.

Bistvena razlika med izdelovanjem kefirja doma in v naši mlekarni je, da zagotavljamo v mlekarni sterilne pogoje izdelave. Kefir je tudi pakiran po takšnimi pogoji, ki zagotavljajo čim daljšo obstojnost. Je pa res, da ima naš Kefir vseeno omejen rok trajanja (23 dni) saj mu ne dodajamo nobenih dodatkov za podaljšanje roka trajanja.

Izdelava kefirja traja približno 16 ur, je pa to odvisno od temperature fermentacije ter količine kefirnih zrn, ki jih dodamo mleku.

Lep dan

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni, zanimivo vprašanje.

Ali bodo vaša zrna še uporabna je odvisno od tega koliko časa jih že imate v hladilniku. Za dobro in optimalno delovanje kefirnih zrn je nekje 14 dni maksimalen čas, ko so lahko zrna v vodi. Kefirna zrna vsebujejo žive mikroorganizme in mleko jim predstavlja hrano. Če bodo kefirna zrna predolgo časa v vodi, bodo mikroorganizmi prenehali delovati.

Za daljše shranjevanje kefirnih zrn vam svetujem, da kefirna zrna zamrznete. Ko jih ponovno potrebujete, jih enostavno odmrznete in zalijete s svežim mlekom. Za ponovno optimalno delovanje boste morali te postopek ponoviti, se pravi, da jih vsak dan namočite v sveže mleko.

Lep dan

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Kaj pa kefir, pripravljen iz vode (namesto mleka), je ta tudi kako uporaben oz ima kakšne zdravilne učinke. Kakšen okus ima potem ta voda?

Pa še to: ali se lahko kefir doma dela tudi iz industrijskega mleka, torej iz takega v tetrapaku?
Domače mleko mora biti prekuhano,ali je ok surovo?

Za kaj vse se priporoča kefir? Če imam težave s prebavo, ali mi bo kaj pomagal?

Pozdravljeni,

Kefir dokazano uravnava delovanje prebavil. Poskusite, opazujte in seveda ne pretiravajte.

Pozitivni učinki na zdravje kefirja so bili dokazani v različnih kliničnih študijah. Zdravilni učinki kefirja pomagajo ustvariti harmonično življenje, za katerega je potrebna tudi zdrava prehrana in zdrav življenjski slog.

Zdravilni učinki tradicionalnega kefirja:
krepi imunski sistem (Furukawa et al., 1991, Osada et all, 1994),
pozitivno vpliva na vitalnost (Otes in Cagindi, 2003),
razstruplja organizem (Otes in Cagindi, 2003),
uravnava delovanje prebavil (Goncharova et al., 1979; Sukhov et al., 1986),
znižuje raven holesterola ter varuje srce inožilje (Tamai et al., 1996),
deluje protitumorno (Cevikbas et al., 1994; Furukawa et al., 1991; Driessen and Boer, 1989; Fernandes et al., 1987; …),
deluje antimikrobno in preprečuje okužbe (Zacconi et al., 1995; Serot et al., 1990; Cevikbas et al., 1994),
izboljšuje presnovo hrane, primeren je za diete,
zmanjšuje zakisanost telesa.

Poleg tega je kefir primerno živilo za ljudi, ki niso zmožni prebavljati mleka zaradi laktozne intolerance. Vzrok je odsotnost encima laktaze. V kefirju med fermentacijo kefirna mikroflora razgradi večino laktoze in jo pretvori v mlečno kislino. Zato ljudje z oslabljeno sposobnostjo razgradnje laktoze, kefir lažje prebavijo.

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Kaj je pravzaprav razlika med probiotičnim jogurtom in kefirjem?

Pozdravljeni,

Kefir in jogurt sodit v kategorijo fermentiranega mleka, razlikujeta pa se predvsem v mikroorganizmih, ki povzročijo fermentacijo. Zgodovinsko gledano so ti mikroorganizmi vezani na podnebne razmere. Jogurt je tipičen produkt toplih krajev. Kefir pa poleg bakterij vsebuje še kvasovke.

Lep dan

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni,

Poleg mlečnega kefirja poznamo tudi vodni kefir. Za izdelavo vodnega kefirja niso primerna zrna, ki se uporabljajo za izdelavo mlečnega kefirja. Za vodni kefir se kupi prav posebna zrna, ki spominjajo na sladkorne kristale. So manjša od mlečnih kefirnih zrn ter prozorne barve.

Okus vodnega kefirja je odvisen od sestavin, ki jih dodamo vodi. Pomembno pa je, da se vodi doda sladkor, ki predstavlja vir hranil za kefirna zrna.

Prilagam tudi osnovni recept: 2 l vode, 5 žlic sladkorja, 2 suhi nežveplani figi, 6 žlic kefirnih zrn. Po želji se lahko doda tudi drugo suho sadje ali pa bezgove cvetove (v tem primeru bo imel kefir okus po šabesi).

Podobno kot mlečni kefir, naj bi tudi vodni kefir blagodejno vplival na naše telo, vendar pa je znanstvenih raziskav na to temo zelo malo.

Lep dan

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni,

Kefir se seveda lahko dela tudi iz industrijskega mleka. Moje mnenje je, da je bolje, da je mleko prekuhano, saj se v surovem mleku nahaja na milijone različnih mikroorganizmov in nekateri izmed njih so lahko za naše telo tudi škodljivi. S toplotno obdelavo pa te škodljive mikroorganizme uničimo in ko mleku dodamo kefirna zrna se namnožijo koristni mikoorganizmi.

Lep pozdrav,

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni,
kaj pa razlika v maščobi, kaj se dodaja takemu kefirju, ki ima 1,5% maščobe (glede da mu je ta maščoba odvzeta).
Katerega se pravzaprav bolj priporoča, polnomastnega ali tega z manj maščobami. Jaz sem bolj za natur, tako da verjetno se bolj priporoča polnomastnega?
Hvala.

Spoštovani,
Kot ste sami rekli, izbira med Suhcem in polnomastim kefirjem je stvar okusa.
Tisti, ki iz osebnih ali zdravstvenih razlogov želijo vnesti v telo manj kalorij, ponavadi izberejo Suhca.

Lep pozdrav

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Od kod izhaja mleko, ki se v mlekarni krepko uporablja za izdelavo kefirja in ostalih stvari?

Pozdravljeni,

Odkupujemo izključno mleko slovenskih pridelovalcev, večji del odkupa pa je celo certificirano in kontrolirano ekološko mleko slovenske reje.

Lep pozdrav

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Iz kje sploh izhaja/izvira kefir v osnovi?

Pozdravljeni,

Kefir‬ je posebnež med fermentiranimi vrstami mleka, njegova zgodovina pa je povezana s številnimi legendami. Legendo o kefirju ovija tančica skrivnosti, saj do danes ni raziskano, kako so kefirna zrna pravzaprav nastala. Kefir je doma pod kavkaškimi hribi, ki ležijo med črnim in kaspijskim morjem.
Kavkaška ljudstva še danes verjamejo, da so kefirna zrna prišla v njihovo deželo pred približno 1400 leti, kot Alahovo darilo oziroma darilo preroka Mohameda. Tako so kefirna zrna imenovali kar »prerokova zrna«.
Znanstveniki se bolj nagibajo k naključnemu nastanku kefirnih zrn, in sicer so Kavkaška ljudstva pridobivala kefir v usnjenih vrečah. Vsak dan so iz vreč odlili ‪#‎fermentirano‬ ‪#‎mleko‬ v vanj dolili sveže. Morda je prav to vodilo v nabiranje plasti mikroorganizmov, ujetih v proteinski in polisaharidni material in s časoma v tvorbo pravih kefirnih zrn.
Kefirja dolga stoletja zunaj kavkaških gora niso poznali, nato pa se je začela širiti vest o njegovi uporabi za zdravljenje tuberkuloze, želodčnih in črevesnih bolezni. Vendar je bilo v tistem času do kefirnih zrn zelo težo priti. Zato je okoli leta 1900 ruska družba »All – Russian Physicians« prosila brata Blandovs, ki sta bila lastnika tovarne sira v mestu Kislovodsk na severnem Kavkazu, za pomoč. Brata sta prišla na idejo, da bi lahko uporabila lepoto mlade uslužbenke Irine Sakharove, ki naj bi kavkaškega princa Bek-Mirza Barchorov prosila za kefirna zrna. Irina je tako odpotovala in prosila princa za kefirna zrna, vendar jo je ta zavrnil. Vendar se princ ni hotel odpovedati njeni lepoti. Ker se je zaljubil v Irino, je naročil svojim možem, da jo ugrabijo. Proti njeni volji so jo pripeljali nazaj na dvor. Rešila sta jo njena delodajalca, ona pa je proti princu vložila tožbo na carskem sodišču. V opravičilo ji je princ ponudil zlato in dragulje, vendar je Irina zavrnila njegovo ponudbo ter zahtevala in tudi dobila kefirna zrna. Tako je leta 1908 Irina Sakharova prinesla v Moskvo prvi kefir, ki je bil v začetku uporabljen v medicinske namene.

Lep pozdrav

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Kako je z OH-ji pri kefirju? So kaj višji/nižji od navadnega jogurta recimo?
Pa še razlika med navadnim in sadnim kefirjem me zanima.Hvala!

Pozdravljeni!

Načeloma naj bi bilo v kefirju nekaj manj laktoze kot v ostalih mlečnih izdelkih (jogurt, kislo mleko,..)
Ker kvasovke v za svoje delovanje porabijo laktozo (mlečni sladkor), zaradi tega tudi nekoliko manj OH v kefirju. Nekateri pravijo, da je kefir primeren za ljudi, ki imajo alergijo na mlečni sladkor (laktozo). V sadnem kefirju pa je nekoliko več OH, ker so dodane sadne kaše, ki pa imajo tudi nekaj sladkorja (saharoze).

Lep pozdrav

Mlekarna Krepko - Matjaž Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/

Pozdravljeni!

Načeloma naj bi bilo v kefirju nekaj manj laktoze kot v ostalih mlečnih izdelkih (jogurt, kislo mleko,..)
Ker kvasovke v za svoje delovanje porabijo laktozo (mlečni sladkor), zaradi tega tudi nekoliko manj OH v kefirju. Nekateri pravijo, da je kefir primeren za ljudi, ki imajo alergijo na mlečni sladkor (laktozo). V sadnem kefirju pa je nekoliko več OH, ker so dodane sadne kaše, ki pa imajo tudi nekaj sladkorja (saharoze).

Lep pozdrav[/quote]

Torej kefir ima ali nima laktoze? Ker za alergike predvidevam da so problematične tudi zelo majhne količine laktoze.

New Report

Close