Kefir – vprašanja in odgovori
Pozdravljeni!
Načeloma naj bi bilo v kefirju nekaj manj laktoze kot v ostalih mlečnih izdelkih (jogurt, kislo mleko,..)
Ker kvasovke v za svoje delovanje porabijo laktozo (mlečni sladkor), zaradi tega tudi nekoliko manj OH v kefirju. Nekateri pravijo, da je kefir primeren za ljudi, ki imajo alergijo na mlečni sladkor (laktozo). V sadnem kefirju pa je nekoliko več OH, ker so dodane sadne kaše, ki pa imajo tudi nekaj sladkorja (saharoze).
Lep pozdrav[/quote]
Torej kefir ima ali nima laktoze? Ker za alergike predvidevam da so problematične tudi zelo majhne količine laktoze.[/quote]
Pozdravljeni,
kot rečeno, v kefirju je laktoze manj, ker jo kvasovke porabijo za svoje delovanje.
Če je laktoza problem, seveda ni primeren za take osebe.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
pred dvema tednoma sem začel s pridelovanjem in pitjem domačega kefirja. Spijem ga cca. 1dl na dan, zjutraj na tešče. Opazil sem, da se mi je prebava upočasnila oz. da me je celo zaprlo. Kefir je 12 urni, kar bi moralo poganjat. Ker povsod berem kako kefir uravnava prebavo mi je to malo čudno…prej sem imel čisto normalno prebavo, bi ga pa rad pil, ker mi je dober ter pomaga za vse ostalo. Kot berem, se stvari uravnotežijo po 3 tednih rednega pitja. Je to res?
Kaj mi svetujete? Naj ga pijem zvečer? Naj preneham? Ali poznate koga, ki je imel podobne težave?
Hvala lepa in lep pozdrav,
Zaprti