kefir

“Kefirim” že nekaj mesecev, tudi gobico imam, tudi oddam jo, če le pridete ponjo (sem iz Kranja).
Iz več mailov bom zlepila svoje izkušnje (zato bo verjetno dolg mail, pa kdor ga zanima, bo že bral).
Podedovana navodila: nalivati strogo v stekleni kozarec, pustiti na sobni temperaturi, za noht velika gobica skisa tudi liter mleka, ko preveč zraste, jo je potrebno zmanjšati. Lahko se uporablja vse vrste mleka (tudi alpsko, ki se drugače ne skisa), lahko se daje v hladnilnik (vendar je proces zelo upočasnjen). In še opozorilo: pazi, da ti kakšen košček gobice ne pade v kuhinjski lijak. Stvar je nagnjena k temu, da se prilepi nekam na steno ali v sifon, nato pa potiho raste, dokler nimaš vse zamašeno. Ko gobica preveč zraste, se jo enostavno odreže in podari naprej ali vrže v smeti.
Moje izkušnje: navaden steklen 2 ali 3 dcl velik kozarec postavim kar v kuhinjsko omarico med moko, sladkor, posodo, samo toliko, da se ne praši. Poskusila sem vse vrste mleka. Navadno iz tetrapaka je odvisno od proizvajalca, tudi pri istem proizvajalcu od dneva do dneva. Včasih se skisa v enem dnevu, včasih v dveh. Včasih se mleko sesiri na vrhu, spodaj nastane tretjina čiste vode. Ko sem to prvič videla, sem vse vrgla stran, kasneje sem z žlico nazaj zmešala, pa je bilo. Včasih se tako lepo skisa, da je kot navadno poletno kislo mleko. Kisala sem tudi nehomogenizirano mleko, pa se vse maščobe v kepicah naberejo na vrhu. Doslej se mi najbolje kisa prav alpsko mleko, odločila sem se, da bom uporabljala samo še alpsko 1,6 mleko.
Pri moji (majhni) količini ne vidim razlike večja/manjša gobica, več/manj mleka. Pri
desetih litrih bi gotovo bila razlika? Kefir pijem zvečer, vendar ne vsak
dan. Včasih se ne skisa, včasih pozabim, včasih zvečer jem kaj drugega,
včasih – čisto potiho – narejen kefir zlijem v lijak. Grozno, vendar se ga
ne bi rada naveličala. Zato pa raje kisam samo 2-3 dcl. Če ga kdaj pozabim
in se kisa dva, tri, štiri (?) dni, ga poskusim. Ponavadi je malo grenek in
ga – miže – zlijem v lijak. Včasih ga zlijem čez skuto in dodam še kakšne
kosmiče. Včasih kar v kefir dodam kakšno zmečkano sadje, orehe, kosmiče
ipd., potem je to večerja.
Sedaj ga takole neredno pijem že več mesecev. Glede na to, da tudi prej
nisem imela kakšnih posebnih težav, tudi sedaj ni kakšnih posebnih
pozitivnih učinkov. Prej sem večkrat kupovala navadni jogurt, sedaj ni
treba, to je glavna razlika. Če je za kaj dober, OK, če ni, tudi OK. Vseeno
pa ne bi rada gobice izgubila, to pa je možno samo tako, da redno delaš
kefir. In če je že narejen…
Odprt/zaprt kozarec? Ne vidim razlike. Mogoče se zaprt malo hitreje skisa?
Gobica se včasih lepo postavi na vrh, da jo z žličko samo zajameš (jaz jo potem malo operem pod tekočo mlačno vodo, dam v nov čist kozarec in čez nalijem novo mleko, lahko je hladno iz hladilnika), včasih pa se skrije bogvekam. V tem primeru
tako dolgo brodim po kozarcu, prelivam sem in tja ali precedim skozi žičnato cedilo, da jo dobim. Kefir je seveda čisto ‘zmešan’.
Za čas dopusta, odsotnosti ali če preprosto želiš malo premora, je gobico možno “skladiščiti” v hladilniku. Jaz jo dam v manjši stekleni kozarec, čez nalijem malo mleka in pustim v hladilniku. Tako mi je stvar preživela tudi med 10-dnevnim dopustom. Na koncu je tisto mleko sicer zelo skisano in grenko, tako da je za vstran, vendar gobico samo opereš in čez naliješ novo mleko.
Vse ostalo o “učinkovanju” kefirja, se nahaja na strani http://www.kele-kele.si/prednosti.html.