kelj – kaj je to

Hej, Tinkarca!
Ceprav sem se SH ucila kar nekja let in berem tudi v cirilici, sem sla sosedo povprasat, kaj pomeni beseda ” zejtin”, ki je bila v njenem receptu za skutine kvasene kifeljcke.
Po ostrmim, ko mi pove, da je to v srbscini ” olje”. Nikoli slisala!!
Kelj je pa res ohrovt – bravo Vladka :)))
Ste pa vse zgodnje in hitre.
Vladka,teta je zivela veliko let v Egiptu ( usoda primorskih deklet “Aleksandrijke”) in je uspela ujeti radijskopostajo iz Sofije. Najblizji
slovanski jezik in je to postajo redno poslusala. Ves, da se je tako mimogrede naucila se bulgarscine poleg ostalega.
Lep dan ( ceprav na obali zoprn) Babi
Hej, Tinkarca!
Ceprav sem se SH ucila kar nekja let in berem tudi v cirilici, sem sla sosedo povprasat, kaj pomeni beseda ” zejtin”, ki je bila v njenem receptu za skutine kvasene kifeljcke.
Po ostrmim, ko mi pove, da je to v srbscini ” olje”. Nikoli slisala!!
Kelj je pa res ohrovt – bravo Vladka :)))
Ste pa vse zgodnje in hitre.
Vladka,teta je zivela veliko let v Egiptu ( usoda primorskih deklet “Aleksandrijke”) in je uspela ujeti radijsko postajo iz Sofije. Najblizji
slovanski jezik in je to postajo redno poslusala. Ves, da se je tako mimogrede naucila se bulgarscine poleg ostalega.
Lep dan ( ceprav na obali zoprn) Babi

Eh, Babi – ti si tako hitra, da te računalnik sploh ne dohaja.
Mi smo se v službi glede kelja “kunštvali” in čeprav so bili vsi sodelavci v vojski, ni nihče vedel. Sedaj, ko sin študira, mu, ko pride domov, pica niti na kraj pameti ne pade in mu gre v slast le jed, ki je “na žlico”. Tako sedaj zbiram recepte take in drugačne.
LP

Saj ni čudno da jih več ne razumo – zdajšnja hrvaščina in srbčina sta precej daleč od tiste “srbohrvaščine” ki smo se jo učili v šoli. Imajo ogromno novih besed (verjetno so jih potegnili iz starih jezikov na plano ali kaj), je pa potem nastalo precej vicev na ta račun.
Npr. kako se reče žlebu (hišni žleb) po hrvašo? “okolokučnovodopišalo” ;-)).
Petkov pozdrav ;-))

Naj dodam se dve cvetki iz moje generacije – pogruntano se v tari kraljevini
SHS, da bi bili izvirnejsi. Saj verjetno ze poznate.
visoko sedajuc’i, konju u dupe gledajuc’i…..kocijaz
okovratni dopupak…..kravata
Zdaj pa resno in preverjeno: kravata je v Evropi dobila ime po Hrvatih….
Croati. Mislim, da so prvi poimenovali Francozi po modi Hrvatov z nekaksnimi zavezanimi rutami okoli vratu.
Lep dolg vikend Babi
Babi, priznam, da tudi sama nisem vedela, kaj je kelj, vendar, ker sem vedela, da je zelje kupus, sem šla iskat na Google pod slike in tako našla “kelj”. Brstični ohrovt pa je “kelj pupčar” :o)
Prijeten preostanek dneva!
Vladka