KISANJE ZELJA-KAKO
http://www.marsic-sp.si/forum/viewtopic.php?p=838&sid=d4d80a5711d91e667da82bc
08d7939a5. Je sše receptov.Vtipkajte v iskalnik KISANJE ZELJA.LP.
čudne barve????
vprašanje, lahko da je normalne barve pri fermentaciji,po fermentaciji pa se začne bistriti.Razen če vam ni zagodla oksidacija (to se zgodi, če je preveč zraka v zelju) zato ga je treba dobro potlačit, pokrit in obtežit, ali pa niste upoštevali osnovnih higienskih pravil….to veste vi.
na en škaf zelja 1 kg soli, paket popra v zrnu ter paket kunine v zrnu.. ter lovorjev list za okus.
pri zelju je treba res pazit da v zelje ne pade karkoli( naprimer kruhove drobtine uničijo zelje)..vsako plast ko jo daš moreš res dobro pretlačit ( da spusti vodo) ko nadevaš zadnjo plast pred vrhom spet pretlačiš pokriješ z čisto prelikano cunjo. čez daš deske(mi deske damo v polivinilaste vrečke zarad večje higiene da se potem lepše umije) in obtežiš z težkim kamnom . do prvega pranja zelje pustiš kisat 3 tedne v TOPLEM prostoru. po treh tednih prvič opereš… paziš da umazana voda ne pride do zelja ter da vse čisto opereš, gor naliješ mlačno vodo, NIKOLI MRZLE
na en škaf kg soli, škafi so 30-40-50 litrski, joj ljudje, dajte bit mal bolj točni, da ne bo kdo nasrkal.
Ja higiena je zelo -zelo pomembna, kruhove drobtine si omenila, KAR JE ZELO POMEMBNO-ČESTITAM, namreč ko je malica ko se dela, reže,tlači je človek lačen, pol pa otroci s kruhom okloli škafov hodijo in brrrrrrrrrrrrrrrrr
Pozdravljeni,
Mi delamo kislo zelje po starem receptu, ki prehaja iz roda v rod.
Glave zelja se očisti, prereže napol, odstrani kar ni zdravo.
Potrebna je max higiena.
Potem se zelje nariba.
V čist sod (pvc) se položi najprej pvc vrečo-žakelj, se jo kupi iz prehrambene plastike.
Nato se potrosi eno plast naribanega zelja (15cm), posoli z eno pestjo soli, doda kakšno vejico svežega koromača, doda še nekoliko naribanega zelja, da se pokrije sol ter nato stlači toliko, da ta plast začne oddajati vodo, potem se doda drugo plast itd. Tlačijo zmeraj otroci, ki si dajo na umite noge čist pvc žakelj. Ko se stlači zadnjo plast, je na vrhu že cca 1 do 3 cm vode. Na vrh se lahko da tudi nekaj čistih nenaribanih listov glave zelja. Nato se žakelj pvc zaviha navznoter, ter pokrije z segmentnim iz lesa izdelanim pokrovom. Obteži se s čistim kamnom cca vsaj 10kg, ali pa se da na lesen pokrov za obtežitev čisto vedro napolnjeno z vodo.
Torej nikoli ne dodajamo vode. Zelje se stlači, da samo odda svojo vodo. Pvc žakelj zagotavlja večji izkoristek, torej, ni potrebno ob odvzemu odstranjevati vrhnje plasti zelja.