Kisla repa

V moji knjigu pise,da je kuhana sladka repa najboljsi diuretik.
Kislo repo vedno najprej kuham v majhni kolicini vode,naprej pa postopam kot petra.
Na TV sem slisala priporocila za kuhanje kislega zelja in kisle repe.
Kislo zelje samo 20 minut kuhanja,repa pa vsaj 15 munut vec.
Vedno si shranim malo presnega zelja in ga surovega na koncu umesam v
kuhano ali duseno zelje.
Petra,si prebrala recept za peceno cebulo?Namenila sem ga predvsem tebi.
Lp Babi

Kadar grem na trg, ponavadi kupim četrt ali pol kile repe… Že ko jo tehtajo, rečem, naj ne zavozlajo vrečke….
In potem na poti domov (do snežene zime še s kolesom) “kavsljam” repo ven iz polivinila in je božanska…. Ponavadi je do doma pride bolj malo…
Najraje imam takole surovo, direkt iz tržnice. Potem doma ni tako dobra, ni istega čara…
Doma je boljša solata iz surovega kislega zelja…
Hej!
Moja nona je kisala repo doma,kar celo v tropinah crnega grozdja.
Ribala jo je sproti.Otroci smo jo grizli kar tako,kot jabolko.Marsikdaj je to pomagalo mlecnemu zobku,da je skocil ven.
Imela je rahlo rdeckast nadih in se sedaj pogresam pri kisli repi ta rdeckast nadih. Res prijata kisla repa in kislo zelje kar surovi!! Lp Babi
Kako ste vedele kaj bom danes kuhala. Babi, pri meni se kuha prav taka rdečkasta repa kot pri tvoji noni. Ko jo ribam od vsake pojem debelo kolesce repe, take trde (ne ribane), ker me to spominja na otroštvo, ko me je dobra soseda vedno pitala s tako repo. Iz moje bo danes kuhnja s kostjo iz pršuta. Joj, ko bi ti mogla dati en krožnik te kuhnje ali mineštre.
LP nona Karolina

Jaz pa kislo repo kuham skupaj s prekajenim mesom, kot začimbe dodam kumino, nekaj poprovih zrn, lovorov list, nekaj strokov česna. To vse skupaj kuham, ko je meso kuhano, dodam 1/2 litra domače kisle smetane, ki jo zmešam z dvema žlicama ostre moke, vse skupaj še enkrat prevrem in je repa pripravljena za jesti.
Poskusite!

Solata iz kisle repe: samo polijemo z oljem (zraven pečenega krompirja in kakega meseka je super)
Dušena kisla repa, blaga varianta: repo stresemo v kozico, dodamo vodo, olje in sesekljano čebulo. Potresemo z majaronom in dušimo okoli tri četrt ure.
Kisla repa je bolj blaga kakor kislo zelje (za tiste z občutljivim želodcem). Pa na Vipavsko joto ne pozabite……………………….