Najdi forum

KISLA REPA

Pozdravljeni,

kupila sem vloženo etino kislo repo…zdaj pa ne vem kako se pripravi???

hvala

Hej, Cvetacka!

Repo kuhaj v vodi malo dlje kot kislo zelje.V moji knjigi pise, da se dobro zelje kuha samo 20 minut, repa pa eno uro( v ekonom loncu manj).Vode naj ne bo prevec. V vodo lahko das malo popra v zrnju, kumino in strok cesna. Da bo vse okusnejse, vtakni se klobaso ali kaksno prekajeno reberce. Lahko pa kuhas kar samo.

Kuhano repo vzames iz vode. V posodo das olje in nanj strt cesen, da zadisi in ga odstranis. Z malo moke naredis svetlo prezganje, dodas repo in malo pomesas, prilijes se malo repine vode in pokuhas do zeljene gostote.
Dobro je tudi, ce dodas malo rdece paprike v prahu.

Se enostavneje je, ce tisto svetlo prezganje kar vlijes v repo( odstrani odvecno vodo) in se malo pokuhas.

Enostavno in dobro. Ce si kuhala klobaso, jo das zraven.
Klobaso pa lahko popeces( pecenica).Zraven prija krompir – pire, tenstan, v kosih.Mi imamo radi tudi polento.

Sama imam rada samo kuhano repo, ki jo zabelim z olivnim oljem in dodam poper.Jem kot solatno prilogo.

Lep pozdrav Babi

BABI LEP POZDRAV S ŠTAJERSKE ,
Ne morem verjeti , da na Primorskem , jeste kislo repo . RECEPT je
super – ta pravi (pustiva malenkosti okusa posameznika ) , to je pravi
odgovor na vprašanje – ne pa pisanje afe……
L . P . OGI

Hej, seveda jo jemo! Zanimivo, da na Goriskem nismo kisali zalja. Verjetno ni podnebje za tiste velike trde zeljnate glave.

Spomin iz ranega otrostva: Nona je kisala celo, ne naribano repo z dodatkom tropin rdecega grozdja. Otroci smo radi zagrizli vanjo in marsikomu je takrat odletel majav mlecni zobek. Ostala je sled rdece kapljice krvi:)

Pred kuhanjem jo je seveda naribala.
Jedli smo jo s kosckom- res kosckom klobase in polento. Se danes pogresam rdeckast nadih njene repe, ki je omamno disala. Zato vcasih vlijem vanjo malo refoska:) Ni slabo!

Kuhamo tudi joto s kislo repo. Pozdrav na Stajersko Babi

Jaz delam kislo repo na bolj enostaven način kot Babi. Repi dolijem toliko vode, da je pokrita, dodam kumino in sol, včasih pa tudi kos svežega svinjskega mesa (tudi brez mesa je dobra). Kuham jo približni 15 minut, ker imam raje malo bolj trdo in ne čisto mehke. Na koncu dodam podmet iz moke in vode in pustim da prevre. Pred serviranjem vmešam v repo še kislo smetano.

Hej! V bistvu je moj opisani drugi nacin( z vlitjem podmeta ) enak.
Sol? Zgoraj se mi je skoraj zareklo – s soljo zelo previdno( repa je ze sama po sebi slana in se koscek prekajenega tudi); ponavadi je ni treba niti dodati. Lp

Mi v Prekmurju pa dodamo se proseno kašo (bujta repa), pa svinjske kosti ali kakšen drug kos mesa. Jaz navadno skuham kosti ali meso posebej in v juhi potem skuham repo. Kaše je za kakšen deciliter, sledi pa tudi malo prežganja, ker kaša repo itak zgosti. Takšno kosilo je navadno za 2 dni, saj velja rek, da če bujto repo večkrat segrevaš, boljša je. To o segrevanju velja tudi za jedi iz kislega zelja.
Sicer se pa prileže, če kakšen dan ni treba kuhati kosila.
Pozdrav!

kot prilogo k mesu naredim kislo repo tako kot babi. delam jo pa tudi kot nekaksno enoloncnico. zraven seveda pase tudi meso ali kaksni zganci…ali ocvirkovka…

1 kg kisle repe
60 dag krompirja
1/4 kg kuhanega fizola

1 zlica moke
olje
cca 15 dag zaseke
2 stroka cesna
lovor
sol,poper

repo na hitro skuhas / naj vre 5 min/ in odcedis.
krompir olupis in skuhas narezan na kose- ko je kuhan ,odcedis vodo /jo prihranis/ in ga zmeckas. dodas ga kuhani repi in prilijes krompirjevo vodo. naredis rahlo prezganje,ki ga dodas in pa preprazeno zaseko. vse skupaj zmesas,po potrebi dodas se malo vode,lovor,sol,poper in drobno narezan cesen. vse skupaj naj se kuha na rahlem ognju se cca 1 uro. zraven se je do zganci /krompirjevi,koruzni…./ ,lahko tudi kos prekajenega mesa… lahko samo kruh…
repa je se boljsa drugi dan / prevres/.
na enak nacin se lahko naredi kislo zelje. lp petra

kuhan fizol dodas,ko je ze vse v loncu. lp petra

Hej, Majda!
Bujto repo me je naucila Zasavka, ki je nekaj let poucevala v Prkmurju, nato pa pristala na obali. Je hudo dobra jed.
Tu, na forumu smo jo natancno obdelali lani. Vem, da se doda sveze svinjsko meso ali kosti…toda moz jo je priredil tako, da damo vanjo kaj prekajenega. Mu bolj odgovarja, ni pomoci!:)) Lp z obale Babi

Najlepša hvala za nasvete…bom poskusila pa vam javim kako je ratalo 🙂

Lep dan!

Hojla!
Jaz sme pa zadnjic v knjigi “Uzivati brez meja” nasla en super narastek z ajdovo moko in repo 8ne kislo, ampk svezo, naribano) – pripravi se v sladki varianti, s sladkorjem, plasti iz ajdovega testa in preliv iz kisle smetane in jajc….zraven je prpisano da se se posebej prileze v jesenskem casu 🙂 torej, sezona se zacenja 😉 Ce koga zanima, naj sporoci…
LP, zala

Hej, Zala! Zdaj me pa zanima, ce je ta jed z daljnega vzhoda (brez meja?).

V japonski restavraciji sem jedla nekaj podobnega; sicer ni bil narastek. Namesto ajdove moke ajdova kasa in na rezine narezana sladka repa, ki je bila verjetno prej malce karamelizirana – slaica in vse v lepem zavitku, kot nas ” strudl”. Lp Babi

Ne Babi, ni! 🙂 Gre za jedi iz Koroske, Stajerske, avstrijske-koroske in avst.-stajerske….zato tudi tak naslov. Gre za preproste kmecke jedi, ki so jih jedli vcasih in postajajo popularne se danes. Notri je vse, od juh, zelenjavnih jedi, “solat”, odlicnih mesnih jedi, mocante jedi in kase……Super knjiga je! Na naslednje srecanje ti jo prinesem pokazat.
LP

No, ta knjiga me spominja na italijansko knjizico: Jedi revnih dezel.

V svoji preprostosti slastne in zdrave jedi. Knjigo si bom rada ogledala. Lp

Bom probala še kakšen gornji recept. Zanimive ideje in imam srečo, da imam takšne jedce, ki konzumirajo razne novitete s tega foruma in s kulinarike.net.
Babi, odkar sem prvič naredila pitulice, so pa pri nas postale zakon. Če jih ni vsaj enkrat na tri tedne na jedilniku, pride do “protesta”. Včeraj je bil za kosilo segedin in en pekač pitulic, ki so bile v zmrzovalniku, prejšnji teden pa enkrat pitulice s solato.
Lp!

Zala,
mama pravi, da ima na vrtu svežo repo, tako da me zanima tisti narastek z ajdovo moko in svežo repo… Ko boš našla kaj časa, počasi se odpravljaš v Ljubljano, ali ne?
Pozdrav, Mimi

Tale moja varianta je light, brez maščob.

Etino repo iz kozarca sem najprej pokusila, saj zna biti precej kisla. Če je bilo prekislo, sem vso vodo odlila in dodala navadno. Ker je bila repa skoraj kuhana, sem jo le res dobro prevrela in vsula nekaj česna v prahu in poper (če ni bilo otrok za mizo). Ker pri nas poleg repe vedno jemo pire krompir, sem krompirja skuhala malo več in s koščki zgostila repo.

Sicer pa se iz otroštva spomnim, da je mama iz repe skuhala enolončnico. Tako s podmetom, krompirjem in ocvirki. Uf, kako je bilo to dobro.

Natassa

Repo delam na podoben način kot Babi, med kuhanjem odrežem velik kos kruha in ga dam čez repo, malo ublaži vonj. Ne kuham tako dolgo ca 20 min. Delam tudi dostikrat bujto repo ( ker sem tudi sama živela v MS 18 let), dostikrat pa kar skuham repo, dam malo popra, čebulo in na koncu malo prosene kaše. To imamo zelo radi zravenpečenic ali krvavic (mi konzumiramo sao prekmurske) brez zamere. Te so nam najboljše. Moj mož ima najraj prižnične ( so bele, brez krvi), ki so res dobre. LP Silvia

Pri nas smo veliki ljubitelji kisle repe. Pred dvema dnevoma sem naredila iz nje joto, namesto zelja je bila repa. Včasih , ko kuham golaž, ga nekaj zajemalk vzamem prihranim in zmešam s kuhano kislo repo….neke vrste segedin golaz pride..le .. da je spet repa namesto zelja…

Lep dan želim….pri nas na Dolenjskem je kot cv Sibiriji….

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

lahko jo pripraviš s krompirjem in klobaso vso srečo

lp mateja

New Report

Close