Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kislo mleko

kislo mleko


Daj se umiri, stoletja so ljudje kisali mleko doma pred tabo in posledica tega je bila, da so imeli zdravo pamet za razliko od tebe. Ti pa le kupi probiotični izdelek, kjer dodajo nazaj del mikroorganizmov, ki so jih s pasterizacijo uničili.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Hecno, da kupujete na črno, pol pa tolk ene kontrole in dela za zraven si naredite, pa še zmer niste čist ziher. za take je boljš, da se nehate it domače pridelovanje.

Moji domači so mleko nalili v jogurtove lončke in ga postavili na okensko polico, da je bil na soncu. več ne vem, ker jaz tega nisem nikoli jedla, niti delala. Morda, sklepam mal po svoje, bi se pospešilo s kako kapljo limone.


http://www.glasdezele.si/articles/2011/izdelava-mle{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dnih-izdelkov

Razlicne bakterije za kisanje[/quote]

Ne rabiš za vsako linka, saj si ga lahko vsak sam poišče. Stvar je le v tem ali želi kot predhodnica piše idustrijsko kisano mleko, brez koristnih bakterij in sestavin ali domače kislo mleko. Po vaseh se kisa od nekdaj in še ni nihče, ne zbolel ne umrl zaradi njega in to sveže. Mestni ljudje, ki izvirajo iz podeželja so enostavno osiromašena vse zdrave pameti, razmišljanja in vedenja.

Domače ali industrijsko kislo mleko?

Kislo mleko, ki so ga kmetje pridobivali z naravno fermentacijo surovega mleka, se precej razlikuje od izdelka, ki ga kupimo v trgovini. Pri industrijskem postopku kisanja mleko najprej segrejejo na visoko temperaturo (pasterizacija), pri čemer se uničijo vse naravno prisotne bakterije, tako škodljive kot tudi koristne. Nato mu dodajo samo izbrano kulturo, pa tudi konzervanse za daljšo obstojnost. Čeprav tak postopek zagotavlja, da je izdelek kontroliran in varen za uživanje, na drugi strani tako zelo poseže v lastnosti mleka, da se izgubi njegovo dragoceno prehransko bogastvo.[/quote]

Če bi pogledal na link, ki sem ga pripela, bi videl, da je zaradi različnih bakterij razlika med jogurtom in kislim mlekom in ni glavna razlika v tem, ali je prej pasterizirano ali ne.
V tem, kar pa si ti kopiral, pa je opisana razlika med navadnim domačim in pa industrijskim kisanjem mleka (ne pa o razliki med kislim mlekom in jogurtom).

Ne rabiš za vsako linka, saj si ga lahko vsak sam poišče. Stvar je le v tem ali želi kot predhodnica piše idustrijsko kisano mleko, brez koristnih bakterij in sestavin ali domače kislo mleko. Po vaseh se kisa od nekdaj in še ni nihče, ne zbolel ne umrl zaradi njega in to sveže. Mestni ljudje, ki izvirajo iz podeželja so enostavno osiromašena vse zdrave pameti, razmišljanja in vedenja.

Domače ali industrijsko kislo mleko?

Kislo mleko, ki so ga kmetje pridobivali z naravno fermentacijo surovega mleka, se precej razlikuje od izdelka, ki ga kupimo v trgovini. Pri industrijskem postopku kisanja mleko najprej segrejejo na visoko temperaturo (pasterizacija), pri čemer se uničijo vse naravno prisotne bakterije, tako škodljive kot tudi koristne. Nato mu dodajo samo izbrano kulturo, pa tudi konzervanse za daljšo obstojnost. Čeprav tak postopek zagotavlja, da je izdelek kontroliran in varen za uživanje, na drugi strani tako zelo poseže v lastnosti mleka, da se izgubi njegovo dragoceno prehransko bogastvo.[/quote]

Če bi pogledal na link, ki sem ga pripela, bi videl, da je zaradi različnih bakterij razlika med jogurtom in kislim mlekom in ni glavna razlika v tem, ali je prej pasterizirano ali ne.
V tem, kar pa si ti kopiral, pa je opisana razlika med navadnim domačim in pa industrijskim kisanjem mleka (ne pa o razliki med kislim mlekom in jogurtom).[/quote]

Barca, česa spet ne znaš prebrat in razumet v tem linku? Lepo piše, če le znaš prebrat, da je iz pasteriziranega mleka skisano mleko, ki so ga poimenovali jogurt, ne? Torej je še vedno kislo mleko, ki seveda nima teh vrednosti, kot bi jih imelo, če bi bilo kisano surovo. Bo šlo ali spet ne?

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Če bi pogledal na link, ki sem ga pripela, bi videl, da je zaradi različnih bakterij razlika med jogurtom in kislim mlekom in ni glavna razlika v tem, ali je prej pasterizirano ali ne.
V tem, kar pa si ti kopiral, pa je opisana razlika med navadnim domačim in pa industrijskim kisanjem mleka (ne pa o razliki med kislim mlekom in jogurtom).[/quote]

Barca, česa spet ne znaš prebrat in razumet v tem linku? Lepo piše, če le znaš prebrat, da je iz pasteriziranega mleka skisano mleko, ki so ga poimenovali jogurt, ne? Torej je še vedno kislo mleko, ki seveda nima teh vrednosti, kot bi jih imelo, če bi bilo kisano surovo. Bo šlo ali spet ne?[/quote]

Izdelava fermentiranih izdelkov (kislo mleko, jogurt)
Medtem ko skoraj vsaka kmetija dela kislo mleko za potrebe lastnega gospodinjstva, pa v predelavi za trg prevladuje jogurt. Izdelka sta na videz enaka, vendar so v njuni izdelavi pomembne razlike. Kislo mleko je ponavadi izdelano iz surovega mleka, jogurt pa vedno iz pasteriziranega.
Kislo mleko zakisamo z bakterijami, ki se dobro počutijo pri sobni temperaturi (18–25 ºC; mezofilne bakterije), jogurt pa z jogurtovo kulturo, v kateri so bakterije, ki imajo rade toploto (35–45 ºC; termofilne bakterije). Kislo mleko je praviloma primerno kislo in trdo po približno 24 urah (pri 22 ºC), jogurt pa že po treh do petih urah (pri 42 ºC).

Ne gre razumeti, da jogurt in kislo mleko zaradi različnih bakterij NI isto?

Kakšna je razlika med jogurtom in probiotičnim napitkom?

Velikokrat se ob polnih policah v trgovini začnemo spraševati, kakšne so sploh razlike med podobnimi proizvodi, predvsem med jogurtom (probiotičnim jogurtom), kislim mlekom in kefirjem. Vsi sodijo v kategorijo fermentiranega mleka, razlikujejo pa se predvsem v mikroorganizmih, ki povzročijo fermentacijo. Zgodovinsko gledano so ti mikroorganizmi vezani na podnebne razmere. Jogurt je tipičen produkt toplih krajev, kislo mleko pa najdemo v višje ležečih krajih s hladnejšim podnebjem. Kefir najbolj izstopa iz trojice, saj poleg bakterij vsebuje še kvasovke.

Jogurt
Jogurt (po turško yoghurut – sesirjeno mleko) je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod. Izdelujemo ga s pomočjo izbranih mlečnokislinskih bakterij v procesu fermentacije mleka, kjer se del laktoze spremeni v mlečno kislino. Fermentacijo mleka sprožimo s pomočjo starter kulture, ki vsebuje dve bakteriji Streptococcus salivarius spp. thermophilus in Lactobacillus delbrückii spp. bulgaricus.

Probiotični jogurt
Probiotiki so živi mikroorganizmi (bakterije in kvasovke), ki ugodno vplivajo na zdravje gostitelja, če jih ta zaužije v zadostni količini. Ker se v zadnjih dvajsetih letih obsežnejše proučuje delovanje probiotičnih bakterij na zdravje ljudi, jih je mlekarska industrija v veliki meri začela vključevati v proizvodnjo mlečnih izdelkov in tako pripomogla k razvoju nove generacije živil, med katerimi zavzemajo pomembno mesto probiotični jogurti. Glavna razlika med navadnim in probiotičnim jogurtom je predvsem v bakterijah, ki jih vsebujeta. Tiste v navadnem jogurtu, le redko preživijo pot do prebavnega trakta, zato tega jogurta ne moremo opredeliti kot probiotičnega. Probiotične bakterije namreč po definiciji učinkujejo v črevesju in so tudi dovolj odporne, da do črevesja res pridejo. Seveda so navadni jogurti še vedno zelo učinkovito živilo, probiotični pa so nekako njihova nadgradnja. Probiotični jogurti pomagajo predvsem pri uravnavanju črevesne mikroflore, krepijo imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni prebavil, najbolj neposreden učinek pa so boljša presnova in absorpcija hranilnih snovi ter s tem odpravljanje slabe prebave in njenih posledic. Probiotične kulture, ki so najpogosteje prisotne v probiotičnem jogurtu so Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium in Lactobacillus casei.

Ker so skoraj vsi probiotični jogurti na našem trgu iz homogeniziranega mleka, telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo, in bodo zato prispevali k dodatnemu zakisanju telesa. Če imate diarejo ali druge težave s prebavili, jih fermentirani mlečni napitki lahko še povečajo. Mlekarna Krepko pa izdeluje probiotične jogurte iz nehomogeniziranega mleka. http://www.mlekarna-krepko.si/kefir/pogosta-vprasanja/

Barca, pa še vedno je skisano mleko in nič drugega, čeprav nima istih vrednosti. Daj ne bodi vedno tako trda. Ja kristus mili.

A razumeš, kišeš mleko pasteriziranio, ki se ne more samo skisat, ampk moraš dodat bakterije in kišeš mleko surovo, ki se zkisa ob lastnih bakterijah. Dobiš iz surovrega kislo mleko in iz pasteriziranega osiromašeno kislo mleko poimemovano jogurt in jogurt je relativno nova beseda. Ne bo šlo, ne?

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Kefir pa ni isto.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

https://en.wikipedia.org/wiki/Yogurt#History

Kot prvo bakterije v kislem mleku in v jogurtu so druge oz. drugačne in ne moremo trditi, da je jogurt osiromašeno kislo mleko, ker gre enostavno za drug izdelek.

Kislo mleko je načeloma produkt mlečno kislinskih bakterij, ki so ali že prisotne v mleku, ali pa v mleko pridejo iz zraka (ker se kisa zunaj).

Problem take pridelave kislega mleka je v tem, da le-ta ni nadzorovana in da ne vemo, katere vse bakterije oz. mikroorganizmi so v mleku poleg dobrih mlečnikislinskih bakterij še prisotni. In ti se ravno tako razmnožijo kot se razmnožijo mlečno kislinske in nekateri so vse prej kot nedolžni. Zdaj, če je higiena v hlevu in ves postopek molže ter transporta na visokem nivoju, potem je načeloma tudi tako mleko varno. Problem je v tem, da ne vemo.

Tole z vzorčenjem kar trdi modrival velja za mlekarne, za mlekomate žal ne. Tja pripelje kmet mleko direktno iz svojega hleva, na da bi ga prej preveril za mo. Zveza potrošnikov je enkrat delala analizo mleka v mlekomatih in se niso ravno izkazali.

Če pa mleko prvo pasteriziraš, potem pač pomoriš tako koristne kot škodljive mo, ki jih moraš potem seveda dodati, če želiš, da se ti mleko skisa. In ti mo so drugi kot jih dodajo, če želiš jogurt. To, da se dodajajo konzervansi pa prvič slišim in v bistvu ne verjamem (iz izkušenj).

Naj dela vsak po svoje, ampak fajn pa je, da poznate vsaj osnove in da veste v kaj se spuščate, če se greste doma delat kislo mleko iz nepasteriziranega mleka.

Moram se strinjati s plavim. Gre za eno in isto stvar, skisano mleko. Poimenovanja pa so stvar marketinga. Industrija pa itak vse pasterizira in s tem ubije vse zdravo. V obeh primerih pa govorimo o.mleku, ki je na tak ali drugačen način skisano.

Pri nas doma smo od nekdaj kisali mleko, ki smo ga hodili iskat s kanglico h kmetu.
Stara sem 60 let, danes kupujem mleko na mlekomatu ali pa v trgovini od Kobariških oz bohinjskih mlekarn.
Mleko nalijem v porcelanaste oz. keramične skodelice, pokrijem s krožničkom in pustim na okenski polici 24 do 48 ur. Ne dodajam ničesar. Skisano mleko dam v hladilnik. Ni boljšega, kot kislo mleko iz hladilnika v vročih dneh. Za zajtrk ga pojem s kosom črnega ali ajdovega kruha.
Glede čistoče mleka, kupljenega direktno pri kmetu: pred 50 leti, ko sem imela 10 let, se nihče ni spraševal o čistoči hleva in krav. Že takrat smo ga kisali, kisali so ga tudi naši predniki.
Nihče ni nikoli zbolel zaradi uživanja neprekuhanega kislega mleka, še več, otroci smo pili pravkar pomolženo, še toplo mleko. Vimena krav so sicer oprali z vodo, to pa je bilo tudi vse.


No, pol se pa ni kisalo, se je pa sladkalo mleko, Mater ste bedaki. Če vliješ vino v kuhano mleko se bo tudi kisalo. Kaj pol se mleko kisa v vsakem primeru ali ne? In logično je produkt je kislo mleko, da se pa zaradi drugih bakterij poimenuje drugače je pač novodobna pogruntavščina. Iz katerega leta izhaja beseda jogurt? Osiromašeno pa zato, ker nima mikroorganizmov, ki so bili uničeni s pasterizacijo. V nadaljevanju, ko so iz kislega mleka s segrevanjem pridobi skuta, so nekateri tudi kis dodali in kaj je zdaj to drugo, pa nimate še imena ne, d ni skuta?

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Moram se strinjati s plavim. Gre za eno in isto stvar, skisano mleko. Poimenovanja pa so stvar marketinga. Industrija pa itak vse pasterizira in s tem ubije vse zdravo. V obeh primerih pa govorimo o.mleku, ki je na tak ali drugačen način skisano.[/quote]

Ne, ne gre za isto stvar, res da gre v obeh primerih za skisano mleko, ki pa so ga skisali drugi mikroorganizmi. To je približno enako, kot če bi trdila, da so vse bolezni, ki jih povzročajo bakterije enake. Se pravi je isto, če imaš pljučnico ali angino, v obeh primerih si bolan.

Delam ga že 40+ let, pred tem moja mama in tašča, smo zdravi, z odlično prebavo. Otroci zrasli v zdrave ljudi. Preden ste po forumih začeli tipkariti samozvani strokovnjaki in propagirati industrijsko pred domačim, kemično obdelano pred naravnim, smo kisali domače neprekuhano mleko in smo še živi.
Veš kaj pomeni presno maslo? No, tudi puter je bil iz neprekuhanega mleka, prav tako kajmak.
Tvoje izkušnje, ki jih tako rada tukaj propagiraš, pa niso noben precedens. So pač le tvoje izkušnje, ki so vredne lih toliko kot moje ali kogarkoli drugega.


Pokrila s folijo?? Pokrije se s prtičkom!

Ne, ne bo šlo – svetlo imaš v prostoru, pa ni pomembno, ali si svetiš s svečo, petrolejko, plinsko svetilko ali pa elektriko. Svetlo je.
In enako je s skisanim mlekom, je skisano, ampak po različnih postopkih in z različnimi bakterijami.

Moram se strinjati s plavim. Gre za eno in isto stvar, skisano mleko. Poimenovanja pa so stvar marketinga. Industrija pa itak vse pasterizira in s tem ubije vse zdravo. V obeh primerih pa govorimo o.mleku, ki je na tak ali drugačen način skisano.[/quote]

Ne, ne gre za isto stvar, res da gre v obeh primerih za skisano mleko, ki pa so ga skisali drugi mikroorganizmi. To je približno enako, kot če bi trdila, da so vse bolezni, ki jih povzročajo bakterije enake. Se pravi je isto, če imaš pljučnico ali angino, v obeh primerih si bolan.[/quote]

Ah daj no komplicirati. Doktorat iz kislega mleka :))

Delam ga že 40+ let, pred tem moja mama in tašča, smo zdravi, z odlično prebavo. Otroci zrasli v zdrave ljudi. Preden ste po forumih začeli tipkariti samozvani strokovnjaki in propagirati industrijsko pred domačim, kemično obdelano pred naravnim, smo kisali domače neprekuhano mleko in smo še živi.
Veš kaj pomeni presno maslo? No, tudi puter je bil iz neprekuhanega mleka, prav tako kajmak.
Tvoje izkušnje, ki jih tako rada tukaj propagiraš, pa niso noben precedens. So pač le tvoje izkušnje, ki so vredne lih toliko kot moje ali kogarkoli drugega.[/quote]

Ne, to je katastrofa, te zabitiosti, ki jo danes kažejo se resnično ne da prežvečit. Nimajo pa niti toliko pameti, da bi se vprašali, zakaj so ljudje tisočletja preživeli, ob današnji “silni pameti” pa vidno propada celotna zahodna populacija.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................


No, pol se pa ni kisalo, se je pa sladkalo mleko, Mater ste bedaki. Če vliješ vino v kuhano mleko se bo tudi kisalo. Kaj pol se mleko kisa v vsakem primeru ali ne? In logično je produkt je kislo mleko, da se pa zaradi drugih bakterij poimenuje drugače je pač novodobna pogruntavščina. Iz katerega leta izhaja beseda jogurt? Osiromašeno pa zato, ker nima mikroorganizmov, ki so bili uničeni s pasterizacijo. V nadaljevanju, ko so iz kislega mleka s segrevanjem pridobi skuta, so nekateri tudi kis dodali in kaj je zdaj to drugo, pa nimate še imena ne, d ni skuta?[/quote]

Matr si trd.

Jogurt je izdelek toplih krajev, kislo mleko pa višje ležečih, kjer je hladnejše podnebje. Oboje je znano že cca 5000 let. Pri nas se pač nikoli ni delal jogurt, ker je enostavno prehladno, da bi se razvijale bakterije, ki ga naredijo. Te se množijo pri višjih T (tam okoli 28-32).

V vročih krajih pa to gre.

Teoretično, če kisaš surovo mleko pri nižjih T (18-22) dobiš kislo mleko, pri višjih (28-32), pa jogurt. Zato, ker se pri različnih T različni mo razmnožujejo.

Delam ga že 40+ let, pred tem moja mama in tašča, smo zdravi, z odlično prebavo. Otroci zrasli v zdrave ljudi. Preden ste po forumih začeli tipkariti samozvani strokovnjaki in propagirati industrijsko pred domačim, kemično obdelano pred naravnim, smo kisali domače neprekuhano mleko in smo še živi.
Veš kaj pomeni presno maslo? No, tudi puter je bil iz neprekuhanega mleka, prav tako kajmak.
Tvoje izkušnje, ki jih tako rada tukaj propagiraš, pa niso noben precedens. So pač le tvoje izkušnje, ki so vredne lih toliko kot moje ali kogarkoli drugega.[/quote]

Ne vem, od kje si pobrala, da propagiram industrijsko pred domačim. Ker enostavno ni res. Ne pomeni pa to, da se ne zavedam določenih morebitnih nevarnosti, ki jih v tem primeru uživanje nepasteriziranega mleka potegne za sabo. Odloči se naj pa vsak zase.

Delam ga že 40+ let, pred tem moja mama in tašča, smo zdravi, z odlično prebavo. Otroci zrasli v zdrave ljudi. Preden ste po forumih začeli tipkariti samozvani strokovnjaki in propagirati industrijsko pred domačim, kemično obdelano pred naravnim, smo kisali domače neprekuhano mleko in smo še živi.
Veš kaj pomeni presno maslo? No, tudi puter je bil iz neprekuhanega mleka, prav tako kajmak.
Tvoje izkušnje, ki jih tako rada tukaj propagiraš, pa niso noben precedens. So pač le tvoje izkušnje, ki so vredne lih toliko kot moje ali kogarkoli drugega.[/quote]

Ne vem, od kje si pobrala, da propagiram industrijsko pred domačim. Ker enostavno ni res. Ne pomeni pa to, da se ne zavedam določenih morebitnih nevarnosti, ki jih v tem primeru uživanje nepasteriziranega mleka potegne za sabo. Odloči se naj pa vsak zase.[/quote]

Pa še kdaj prisluhni, ko na televiziji poverdo strokovnjaki za prehrano, kar redno preslišite, kako vas nategujejo za raznimi probiotičnimi izdelki in vsem ostalim. Pa preberi si kako katastroflno neznaje je ob vseh samooklicanih strokovnajkih prehrane in zdrave prehrane. Okus, vonj, to vam je zakernelo, tega ne rabite več. Žival ne rabi izobrazbe, pa ve kaj jest,. Človek , ki naj bi bil umsko napreden, pa ne zna več v usta dat, kaj šele da bi vedel kaj lahko je. Ljudje po večini niste več sposobni preživetja, crkne elektrika, vas pocrka 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Babe, vam se bodo možgani skisal, ko bo sonce posijalo, namesto mleka.

Tudi pri nas kisamo tako, da pomolženo mleko nalijemo v lonec, ga pokrijemo s pokrovko in pustimo dan ali dva (ali tri), odvisno od tega, kako toplo je vreme.

Pa še nekaj.Pri prodaji mleka direktno pri kmetu doma NE GRE ZA PRODAJO NA ČRNO!
Kmet lahko vse NEPREDELANE pridelke iz osnovne kmetijske dejavnosti (mleko, jajca, krompir, jabolka, drva, nerazkosano meso…) proda na svojem domu ali na tržnici BREZ RAČUNA, saj je obdavčen po katastrskem dohodku, ne glede na to, ali kaj proda ali ne.

Kolikor imam jaz v spominu, se je surovo mleko nalilo v latvice in pokrilo s krpo in je v špajzi čakalo, da iz njega postane kislo mleko. Mama so največkrat smetano dol pobrali in jo porabili za kaj drugega, kislo mleko pa smo jedli zraven žgancev, s kruhom, ali kar tako.

Pa naj ti rata. 😉

(sem pa opazila, da je vmes cela znanstvena razprava, ampak, ne oziraj se na to) :))

Evo, da vam povem rezultat.
Kislo mleko je super dobro. Bom še ponovila, če bo le šansa dobiti tako mleko.
Hvala, no nekaterim, za mnenja in pomoč. 🙂

New Report

Close