Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kislo mleko

kislo mleko

Pri nas doma smo od vedno delali Kislo mleko, jogurt, vsaj 30 let pa tudi kefir, skuto, albuminsko skuto, kuhano smetano…
Zdaj jih imam 52 in delam redno kislo mleko in jogurt. Oboje delam iz neprekuhanega mleka. Kisam na pultu, pokrito s prtičem (če je folija, bakterije iz zraka ne bodo prišle zraven), jogurt pa cepim in dam ali v pečico po peki, poleti pa kar na vroč balkon. (Kefir je pa itak drugačen način. )
Ne, ne gre v obeh primerih za kislo mleko, gre za fermentirano mleko.

Tole moram pokomentirati.

Glede kislega mleka – jogurta…oboje je fermentiran mlečni izdelek, razlika je v bakterijah, ki se uporabijo za fermentacijo…
torej tvoja razlaga o boleznih je zgrešena…morala bi primerjati dve pljučnici med sabo…eno je lahko bakterijska, eno je lahko virusna …še vedno je pljučnica, samo kultura, ki jo je povzročila, je drugačna…

pri jogurtu gre torej za fermentacijo, kaj pa pri kislem mleku? :))

pri jogurtu gre torej za fermentacijo, kaj pa pri kislem mleku? :))[/quote]

No, pa še narišem – V OBEH primerih gre za fermentirano melko. Bo zdaj OK? Ker tu se trdi, da gre v obeh primerih za kislo mleko, kar pa ne drži.

pri jogurtu gre torej za fermentacijo, kaj pa pri kislem mleku? :))[/quote]

No, pa še narišem – V OBEH primerih gre za fermentirano melko. Bo zdaj OK? Ker tu se trdi, da gre v obeh primerih za kislo mleko, kar pa ne drži.[/quote]

torej je enako? :))

pri jogurtu gre torej za fermentacijo, kaj pa pri kislem mleku? :))[/quote]

No, pa še narišem – V OBEH primerih gre za fermentirano melko. Bo zdaj OK? Ker tu se trdi, da gre v obeh primerih za kislo mleko, kar pa ne drži.[/quote]
Ne n e, to je čisto drug izdelek veš, nima več nič z mlekom. Tako kot jabolko ni več jabolko, če je druge sorte :-)))

Avtorica, javi prosim jutri, če si še živa, ker menda uživaš smrtno nevaren izdelek, saj mleka nisi predhodno pasterizirala.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

No, pa še narišem – V OBEH primerih gre za fermentirano melko. Bo zdaj OK? Ker tu se trdi, da gre v obeh primerih za kislo mleko, kar pa ne drži.[/quote]
Ne n e, to je čisto drug izdelek veš, nima več nič z mlekom. Tako kot jabolko ni več jabolko, če je druge sorte :-)))

Avtorica, javi prosim jutri, če si še živa, ker menda uživaš smrtno nevaren izdelek, saj mleka nisi predhodno pasterizirala.[/quote]

Pokorno javljam, da sem še živa oz. še bolj. 🙂
Imam ga še za 2x, upam da ne bom potem umrla, ker bom tako staro mleko jedla.
Hvala ti za vso skrb in dobroto. 😉


Ne n e, to je čisto drug izdelek veš, nima več nič z mlekom. Tako kot jabolko ni več jabolko, če je druge sorte :-)))

Avtorica, javi prosim jutri, če si še živa, ker menda uživaš smrtno nevaren izdelek, saj mleka nisi predhodno pasterizirala.[/quote]

Pokorno javljam, da sem še živa oz. še bolj. 🙂
Imam ga še za 2x, upam da ne bom potem umrla, ker bom tako staro mleko jedla.
Hvala ti za vso skrb in dobroto. ;)[/quote]
Me veseli, če boš imela kdaj veliko kislega mleka, si pa še domačo skuto naredi. To gre pa tako, da najprej posnameš smetano s kislega mleka in potem daš segrevat, ne smeš pa zavret. Potem pa samo precediš sirotko stran. Boš odkrila nov svet, kako je po okusu in izgledu domača skuta nekaj povsem drugega, v primerjavi s kupljeno. Amapk mleka moraš imet pa res precej, večino je sirotke potem, manj pa skute.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Modri val, pridi poskusit, jaz delam kislo mleko in jogurt. Ti bo takoj jasno, da ni isto. Struktura in okus je drugačno. 🙂


Mater ste bukove. Kdo pa pravi da je isto, saj tudi dve različni sorti hrušk nista enaki in tudi skuta, ki sem jo opisal zgoraj ni enaka, kot če bi jo kisal prisilno bodisi s kisom ali čim drugim, kot dobiš kupljeno. Ampak naši predniki niso računali na tako zabitost prihodnjih rodov, ko so si izmislili poimenovanja, da nekdo v prihodnosti več ne bo znal najt povezave med naravno kislim mlekom in prisilno kisanim mlekom in bo trdil, da je pa to nekaj čisto drugega in nima nobene povezave več.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................


Mater ste bukove. Kdo pa pravi da je isto, saj tudi dve različni sorti hrušk nista enaki in tudi skuta, ki sem jo opisal zgoraj ni enaka, kot če bi jo kisal prisilno bodisi s kisom ali čim drugim, kot dobiš kupljeno. Ampak naši predniki niso računali na tako zabitost prihodnjih rodov, ko so si izmislili poimenovanja, da nekdo v prihodnosti več ne bo znal najt povezave med naravno kislim mlekom in prisilno kisanim mlekom in bo trdil, da je pa to nekaj čisto drugega in nima nobene povezave več.[/quote]

Pa ravno ti celo temo govoriš, da je kisli mleko in jogurt ena in ista stvar. Pa ni – oboje je izdelek, ki nastane iz mleka s kisanjem, ni pa isto, kot to ti trdiš.


Mater ste bukove. Kdo pa pravi da je isto, saj tudi dve različni sorti hrušk nista enaki in tudi skuta, ki sem jo opisal zgoraj ni enaka, kot če bi jo kisal prisilno bodisi s kisom ali čim drugim, kot dobiš kupljeno. Ampak naši predniki niso računali na tako zabitost prihodnjih rodov, ko so si izmislili poimenovanja, da nekdo v prihodnosti več ne bo znal najt povezave med naravno kislim mlekom in prisilno kisanim mlekom in bo trdil, da je pa to nekaj čisto drugega in nima nobene povezave več.[/quote]

Pa ravno ti celo temo govoriš, da je kisli mleko in jogurt ena in ista stvar. Pa ni – oboje je izdelek, ki nastane iz mleka s kisanjem, ni pa isto, kot to ti trdiš.[/quote]
Evodga, ne zna brat in ni sposobno razumet, pa to ne moreš verjet.

Tumlek, oboje je kislo mleko, pa se ti lahko na glavo postaviš. Res niso pričakovali take zabitosti v preteklosti, ko so izbirali poimenovanja in še vedno ti ni jasno. Eno po naravni poti kislo, drugo z dodatkom bakterij in brez ostalih mikro organizmov, ker so mu bili odvzeti. Popolnoma enako pa seveda ni, tud dve sorti različnih jabolk nista enaki. Pa res je možno, da ste toliko butasti, ker človek ne more verjet, no.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Pa ravno ti celo temo govoriš, da je kisli mleko in jogurt ena in ista stvar. Pa ni – oboje je izdelek, ki nastane iz mleka s kisanjem, ni pa isto, kot to ti trdiš.[/quote]
Evodga, ne zna brat in ni sposobno razumet, pa to ne moreš verjet.

Tumlek, oboje je kislo mleko, pa se ti lahko na glavo postaviš. Res niso pričakovali take zabitosti v preteklosti, ko so izbirali poimenovanja in še vedno ti ni jasno. Eno po naravni poti kislo, drugo z dodatkom bakterij in brez ostalih mikro organizmov, ker so mu bili odvzeti. Popolnoma enako pa seveda ni, tud dve sorti različnih jabolk nista enaki. Pa res je možno, da ste toliko butasti, ker človek ne more verjet, no.[/quote]

Tudi domačemu jogurtu ni potrebno dodajat bakterij, jih včasih niso dodajali, ker jim je bilo jasno, da jogurt ne nastane v treh, štirih urah.
Ne zdaj o tem, kako delajo v mlekarnah, tema je o tem, kako to narediti doma. Jogurt je skisano mleko z bakterijami, ki delujejo pri višjih temperaturah, kislo mleko pa skisano mleko z drugačnimi bakterijami, ki delujejo pri nižjih temperaturah. Različne so in zato je tudi videz in okus jogurta in kislega mleka različen.

In ti si na začetku trdil, da je jogurt isto kot kislo mleko, pa ni. Pa če se na glavo postaviš!
Tudi hepatitis A in hepatitis C sta oba hepatitisa, pa boš enega preživel ob tednu antibiotikov in boš imun celo življenje in brez posledic, zaradi drugega pa lahko umreš, zelo verjetno pa boš potreboval nova jetra.


Evodga, ne zna brat in ni sposobno razumet, pa to ne moreš verjet.

Tumlek, oboje je kislo mleko, pa se ti lahko na glavo postaviš. Res niso pričakovali take zabitosti v preteklosti, ko so izbirali poimenovanja in še vedno ti ni jasno. Eno po naravni poti kislo, drugo z dodatkom bakterij in brez ostalih mikro organizmov, ker so mu bili odvzeti. Popolnoma enako pa seveda ni, tud dve sorti različnih jabolk nista enaki. Pa res je možno, da ste toliko butasti, ker človek ne more verjet, no.[/quote]

Tudi domačemu jogurtu ni potrebno dodajat bakterij, jih včasih niso dodajali, ker jim je bilo jasno, da jogurt ne nastane v treh, štirih urah.
Ne zdaj o tem, kako delajo v mlekarnah, tema je o tem, kako to narediti doma. Jogurt je skisano mleko z bakterijami, ki delujejo pri višjih temperaturah, kislo mleko pa skisano mleko z drugačnimi bakterijami, ki delujejo pri nižjih temperaturah. Različne so in zato je tudi videz in okus jogurta in kislega mleka različen.

In ti si na začetku trdil, da je jogurt isto kot kislo mleko, pa ni. Pa če se na glavo postaviš!
Tudi hepatitis A in hepatitis C sta oba hepatitisa, pa boš enega preživel ob tednu antibiotikov in boš imun celo življenje in brez posledic, zaradi drugega pa lahko umreš, zelo verjetno pa boš potreboval nova jetra.[/quote]
Eh beri, ne da se mi več, ker ne znaš niti brat. Jogurt ni nič drugega kot osiromašeno kislo mleko, tisto kak okus in trdoto dodaš z dodajanjem različnih bakterij, ki si jih s segrevanjem uničil pa ne spremeni dejstva, da gre za kislo mleko. Enako kot če boš jajce pekel na masti ali na olju, dobiš dva popolnoma različna okusa, eno in drugo je pa še vedno pečeno jajce.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Pri moji mami pred sedemdesetih leti so krave pomozli ,mleko je precedila v glinene lonce spomnim se steklenih 2ali 3 l steklenic kod za vlaganje .In te kozarci z mlekom so na sobni temperaturi mogoče tri dni stal. Na vrhu se je naredila smetana,kisla smetana žlico joje pobrala dol dala v lonček in porabila za skutine struklje ,zavitke, paprikaše….ostalo keje ostalo vglažu je bilo kiselo mleko in smo ga jedli za večerjo s kruhom. Kiselo mleko je dala v lonec in ga postavila na toplo, na kraj stedilnika in se je naredila skuta in je ocedila je imela sirotku ki so jo dajali prašičom. Sirotka pa zdaj v trgovini ni poceni.

Modri val, lahko še tako trdiš, da je jogurt isto kot kislo mleko, pa ni. In domačemu jogurtu ne dodajaš ničesar, če ga delaš naravno. Če pa dodaš star jogurt, pa samo pospešiš postopek.
Res sta tako jogurt kot kislo mleko izdelka iz mleka, ni pa isto, saj je kisanje posledica različnih bakterij!

Preberi še enkrat o hepatitisu in povej, ali je isto! Saj je v vseh primerih na jetrih, da pa v enem zelo verjetno propadejo in rabiš nova, pri drugem pa si zdrav po par dnevih, sploh ni pomembno – po tvoje je to itak eno in isto.

jah, saj je vse iz mleka
nima veze, maslo, smetana, jogurt, kislo mleko… kaj se bunite, je samo mleko.

Nima smisla , če ste bedaki in to popolni, ni za pričakovat, da boste razumeli. Podobno sem zadnjič gledal na novi tv, je se šel se tako “pameten” kot ste vi kregat z velikimi kuharskimi mojstri v komisiji, da ne gre za sir, kot vi za kislo mleko in pol še prismodujete s smetno, maslom in sploh ne vseste koliko ste dejansko neumni.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Nima smisla , če ste bedaki in to popolni, ni za pričakovat, da boste razumeli. Podobno sem zadnjič gledal na novi tv, je se šel se tako “pameten” kot ste vi kregat z velikimi kuharskimi mojstri v komisiji, da ne gre za sir, kot vi za kislo mleko in pol še prismodujete s smetno, maslom in sploh ne vseste koliko ste dejansko neumni.[/quote]

Samo modri pameten, vsi ostali pa budale …

Nima smisla , če ste bedaki in to popolni, ni za pričakovat, da boste razumeli. Podobno sem zadnjič gledal na novi tv, je se šel se tako “pameten” kot ste vi kregat z velikimi kuharskimi mojstri v komisiji, da ne gre za sir, kot vi za kislo mleko in pol še prismodujete s smetno, maslom in sploh ne vseste koliko ste dejansko neumni.[/quote]

Samo modri pameten, vsi ostali pa budale …[/quote]

Tokrat ima dejansko prav. Maslo in ostalo nima s tem nobene veze.

Samo modri pameten, vsi ostali pa budale …[/quote]

Tokrat ima dejansko prav. Maslo in ostalo nima s tem nobene veze.[/quote]

Ima prav, da je kislo mleko in jogurt popolnoma isto???

Tokrat ima dejansko prav. Maslo in ostalo nima s tem nobene veze.[/quote]

Ima prav, da je kislo mleko in jogurt popolnoma isto???[/quote]

Ne nima, ampak tega ne bo priznal 🙂

Tokrat ima dejansko prav. Maslo in ostalo nima s tem nobene veze.[/quote]

Ima prav, da je kislo mleko in jogurt popolnoma isto???[/quote]

Naj odgovorim na tvoje vprašajr.
Gre za dve različici istega produkta. Bistvena razlika je v tem, da se to, kar imenujemo kislo mleko skisa na naraven način, ker ni prekuhano in ni uničenih v njem kvasovk (in ostalega). To, kar imenujemo jogurt, pa je iz mleka, ki je po domače rečeno prekuhano in mu zato morajo dodati kvasovke od zunaj. Gre pa za popolnoma enako stvar, fetmentacijo.
Saj imamo tudi papriko okisano v kislem zelju v sodu na naraven način in tisto v kozarcu, zalito s prekuhanim kisom. Pa za obe rečemo kisla paprika, čeprav se razlikujeta okusu.
Jogurt in kislo mleko se razlikujeta po okusu, ampak še vedno gre za mleko, ki je tako ali drugače šlo skozi fermentacijo.

Se opravičujem za tiskarskega škrata. Da ne boste doktorirale še iz une moje nenamerne “fetmentacije”. Mišljeno je feRmentacija.

Samo modri pameten, vsi ostali pa budale …[/quote]

Tokrat ima dejansko prav. Maslo in ostalo nima s tem nobene veze.[/quote]

daj fklopi si senzor za sarkazem, no.

enkrat je hotel popizidt tu gor, ko je ena ženska za lesko rekla, da je drevo, zdaj pa se tu že tri dni prepucava, kako je jogurt samo osiromašeno kislo mleko.
in skače v luft, ko mu kdo pove, da sta jogurt in kislo mleko dve različni zadevi

Ne bo jogurt. Z jogurtom mu daš samo začetni štart, da se prej in bolj zanesljivo skisa.[/quote]

Saj jogurt ni nič drugega kot osiromašeno kislo mleko, kaj bluzite?[/quote]

New Report

Close