kje dobiti kvalitetno in poceni kuhinjo
Kaj je zate srednji razred ? Odgovor ni tako jasen kot se zdi. Zame osebno je srednji razred tri do pet tisoč € za leseni del, dva do štiri tisoč € za aparate. Izbira pa je v tem razredu ogromna, mi smo izbrali dankuchen, ker so nam glede določenih stvari šli najbolj na roko. Zaenkrat nimam pripomb -> kuhinja se mi zdi zelo dobra (glede na to, kar smo imeli prej, to je pač moja perspektiva) in nimamo težav oz. kakšnih okvar. No, kuhinja je stara šele nekaj let …
Kak kdo.
Če hočeš kuhinjo iz masivnega lesa, pričakuješ, da bo zdržala vsaj 20 let.
Jaz razmišljam drugače. Kuhinja je del opreme, ki je najbolj uporabljena in tudi najbolj na udaru – veliko vlage, vročina, drgnjenje s čistili, veliko je odpiranja in zapiranja. Zato po mojem mnenju ni vredno, da se v njo vloži veliko denarja. Če bi kupila kuhinjo za 6000 EUR, bi mi bilo škoda kuhat v njej, ker bi vsepovsod “videla” ta znesek.
Pa tudi naveličala bi se je hitro, še posebej, ko vidiš, kako tehnologija gre naprej (nove barve, novi grifi, oblike, modernost, tehnične rešitve). Zato se ne vidim v tem, da bi 20 let imela eno in isto kuhinjo. Če se je veliko ne uporablja, je to sigurno smiselno. Vendar pa nobena kuhinja ni tako kvalitetna, da bi zdržala 15-20 let – pa naj bo to za 5000, 10 000 ali 1000 EUR.
Mojo sem kupila v Ikei za 1200 EUR, moderna, funkcionalna, enostavna za čiščenje. Ko se je bom naveličala ali bo preveč zmantrana, me ne bo bolelo srce, da bi jo vrgla ven in nabavila novo.
Jaz pa mislim, da je kuhinja srce doma in mora kar nekaj let trajati. Ker smo se pravkar preselili imamo novo in sicer izdelek Mizarstv-a Erjavec kpl z elekrtičnimi aparati, čudovita, po našem okusu. Če primerjam predračune iz Lesnine in Harvey Normana za slabše kuhinje nič dražje, če primerjam z Veneta Cucine, za podobno kuhinjo, bistveno cenejši. To je zelo osebna zadeva vsakega posameznika, zato je edino merilo, da je človek s tem kar dobi za svoj denar zadovoljen.
Kuhinje Erjavec so na začetku zgledale vredu. Vse dokler nisem čez dobro leto imela poplave v stanovanju. Izkazalo se je, da je odletel ventil pod koritom. Inštalater mi je montiral enega starega in enega novega. Stario je bil od prejšnje kuhinje, ki je bila stara 50 let. Slabe vesti niso imeli. Za tako ceno bi moralo biti vse brezhibno.