Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kje dobiti vse info pred odprtjem s.p.-ja?

Kje dobiti vse info pred odprtjem s.p.-ja?

Razmišljam o odprtju s.p.-ja, pa se bojim, da je milijon stvari, ki jih moraš vedet in ne vem niti, kje začet. Sem šla do javnega uslužbenca, ki naj bi bil tam točno zato, da ti VSE razloži, pa ni znal drugega kot mi dati 2 zgibanki, ki jih tudi sama najdem na internetu.

Gre za to, da slišim o vsem mogočem – o tisoč in enem dovoljenju, računovodje,… Sploh ne vem, kje začeti. Celotne zakonodaje s področja financ, računovodstva, ustanavljanja firm, varnostnih zahtev,… res ne morem it študirat, zato lepo prosim, če kdo ve, kje dobim VSE informacije na enem mestu.

Tudi tega nisem vedela, da mora imeti prostor, ki ga najameš vsa mogoča dovoljenja – od uporabnega in ne vem še kaj.

eh, v tej državi te res vse mine, še preden začneš.

Skratka prosim, če mi kdo lahko pomaga.

Glede na to, da pišeš o dovoljenjih, je verjetno govor o dejavnosti, ki je ne moreš opravljati doma. Verjetno bi kake bolj uporabne info našla na straneh ustrezne (obrtne) zbornice oz. pri njihovih svetovalcih.
Glede dovoljenj: verjamem, da ni enostavno, ampak predstavljaj si, da ne bi bila potrebna. Bi ti bilo všeč, da bi najbližji sosed imel v stanovanju hrupno dejavnost in da ne bi bilo omejitev glede obratovalnega časa?

to ti pa noben ne more na pladnju prinest, bo treba kar malo se na lastno pest pozanimat. jaz imam lahko povsem drugo dejavnost kto ti in povsem druge zahteve. no, nekaj virov: e-vem, ajpes, obrtna zbornica, dobra računovodkinja + kot vedno in povsod v 21. stoletju: gugl iskanje.

ne razumem takih, ki bi bili na svoje, pa že v začetku ne znate delovati res “na svoje”. ni to tako kot v službi, da ti bodo drugi podatke nosili, boš morala kar lepo precej sama brskat.

V veliko pomoč ti je lahko portal http://www.racunovodja.com

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

Povej za katero dejavnost gre, pa ti bomo lažje svetovali. Sicer pa je odprtja s.p. zelo preprosto, kaj imaš namen delat pa vpliva na vse ostalo. Jaz sem s.p. prevajalka, nobenega dela z odprtjem s.p.-ja, mož je gostinec, odprtje s.p. brez težav, urejanje papirne vojne za lokal – mission impossible.

nameravam imeti terapevtsko dejavnost. In vem, da firmo odpreš tik tak, se bolj bojim te papirne vojne, ki je pri nas res mission impossible.

Res ne razumem, pa to je Slovenija (al pa ravno zato), majhna dežela. Prijatelj je v Londonu odprl firmo – tam je pa res tik tak. Ni uradnikov, ki hočejo od tebe 1001 dokazilo in seveda za vse mastno računajo, ni požarnega reda (ki ti ga spet zaračunajo), ni varstva pri delu (ki ti ga spet zaračunajo),… Pa jim vse gladko teče. Ja madona no!

Sicer pa hvala vsem za odgovore.

Pomembno je tudi ali je to vaša glavna dejavnost in ste zaposleni poleg s.p. ali d. o. o. in iz tistega naslova plačujete prispevke za socialno varnost.

O izkušnjah lahko vprašate kakega podjetnika, ki že opravlja podobno dejavnost, pa kakega računovodjo, ki vodi knjige samostojnim podjetnikom.
V SLO je pač organizirano tako, da imamo en kup organov in zbornic, vse so zadolžene za podjetnike, vendar vsaka ima svoja pravila in pogoje.
Za urejanje statusa (prispevki, plače, davki) – bodo pravi naslov DURS, AJPES in OZS (svetovanje in e-vem),
za urejanje poslovnih knjig bo potreben posvet z računovodjem, če sami niste vešči teh opravil,
za urejanje raznih prostorskih dovoljenj bo potrebno na občino, upravno enoto, pridobiti uporabna dovoljenja, pregled požarne varnosti, …ipd (odvisno, za kakšen poslovni prostor gre in kakšna dejavnost bo), potem je prijava urnika poslovanja, katerega mislim, da še vedno odobri UE.

Pri enostavnih storitvenih dejavnostih, kjer ne potrebujete posebnega prostora za opravljanje dejavnosti je pomembno le, da vodite knjige (o prihodkih, odhodkih, stroških…), da si obračunate prispevke in plačo, jih plačate in redno oddajate napovedi za odmero davka ipd.
Pri dejavnosti, kjer gre za poslovne prostore (trgovina, gostilna, proizvodnja, ..) pa potrebujete tudi dovoljenja, za katere niso pristojni organi, ki so zadolženi za finančno poslovanje.

Največ informacij bi vam morala ponuditi obrtna zbornica, kateri boste morali plačevati tudi članarino, zato se torej ne dajte odgnati z dvema zloženkama – če območna OZ ne ponudi pravih informacij, pa se obrnite na glavno OZS – potrebno je biti zahteven, pa dobiš informacije.

Nikakor pa vsega ne dobiš na enem mestu, zaenkrat v SLO še ne.

[b]TUKAJ[/b] se dobi brezplačno vse na enem mestu. Meni so uredili čisto vse, nikamor mi ni bilo treba.

Perlica je že pripela link na http://www.data.si.

Jaz sem bil tudi pred odprtjem d.o.o. pri njih na brezplačnem izobraževanju. Zelo priporočam. Je pa fajn da že prej malo pogledaš po netu in na to izobraževanje (mislim da je vsako sredo) prideš že s kakimi vprašanji.

Drugače pa poglej tudi na zavod Mladi podjetnik (www.mladipodjetnik.si). Tam imaš tudi forum. Ni ne vem kako obiskan, lahko pa dobiš veliko informacij če pregledaš stare poste.

LP

Samo ne glej preveč starih, da ne boš takoj v prekršku, kazni so pa olala. V glavnem, naši inšpektorji radi iščejo dlako v jajcu.

New Report

Close