Kje in kako kupiti zlato?
sprasanje za “najprej izobrazba in prave prioritete, potem pa…”
Zdravo! Letosnje leto obeta veliko sprememb, bi mi res prislo prav, ce bi mi/nam, ki ta forum spremljamo navedli nekaj naslovov knjig, poznavalce na spletu in morebitene druge vire, kjer lahko clovek dobi bolj realno sliko o trgu s kovinami.
Za pomoc se vsekor toplo zahvaljujem!
Jaz imam ZELO slabo izkušnjo z nakupom zlata pri SVETU PLEMENITIH KOVIN, ki se povsod na polno oglašuje, poslovalnico pa imajo tudi v BTC-ju. Zlato smo na koncu dobili, ampak po več kot enem mesecu čakanja in nategovanja s strani lastnika. Ves čas neki izgovori v slogu: “Nismo še dobili, pošiljka pride v ponedeljek,” “Pošljemo jutri,” “Danes mi ni uspelo …” Katastrofa. Koliko enega živciranja, ko smo že mislili, da gre za prevaro. Zelo odsvetujem!
Jaz sem nabavil pri Zlatarni Celje. Korektni, hitri, vse brez težav. Glede na to, da zlato ločim od bureka, od česa drugega pa že bolj težko, raje kupim od nekoga, za katerega ne ugibam kaj je zapakiral.
Sicer pa, poglejte kaj so pisali ‘strokovnjaki’ ravno tukaj leta 2015, potem pa poglejte kaj se je zgodilo s ceno zlata. Zlato je zgleda (tudi zgodovinsko) najbolj varna in dolgoročno tudi donosna naložba. Vse drugo je precej večji riziko.
Anonimno 3210, 21.11.2022 ob 12:14
Jaz sem nabavil pri Zlatarni Celje. Korektni, hitri, vse brez težav. Glede na to, da zlato ločim od bureka, od česa drugega pa že bolj težko, raje kupim od nekoga, za katerega ne ugibam kaj je zapakiral.
Sicer pa, poglejte kaj so pisali ‘strokovnjaki’ ravno tukaj leta 2015, potem pa poglejte kaj se je zgodilo s ceno zlata. Zlato je zgleda (tudi zgodovinsko) najbolj varna in dolgoročno tudi donosna naložba. Vse drugo je precej večji riziko.
Ravno Zlatarna Celje zna biti problematična. Ne zaradi slabega poslovnega odnosa. Tu verjamem, da so čisto v redu.
Problem je njihovo naložbeno zlato. Zlate palice, če hočeš, da so likvidne, morajo biti good delivery. Od Zlatarne Celje to niso. To pomeni, da imaš potem problem pri prodaji, če ne prodaš ravno Zlatarni nazaj ampak kakšnemu drugemu odkupovalcu. Če zlato ni good delivery, bo precej verjetno, da ti ga odkupijo kot granulat (in izgubiš do 30% pri ceni).
Drži vse kar si napisal. Nisem kupil njihovih, ampak samo preko njih Argor Heraeus, te imajo good delivery, to so mi tudi izrecno zagotovili, ne vem iz glave ampak mislim, da tud nekje piše. Za njih sem se odločil, ker so znano ime in če bi goljufali strankje najbrž ne bi bili tukaj že tako dolgo. Pri raznih xy pa ne veš ali bo po plačilu sploh še tam, niti kaj ti bo dostavil.
Če sem kaj spregledal bom vesel popravka. Nekaj vem, ravno strokovnjak pa nisem. Izhajam nekak iz tega, da če gledaš cene zlata skozi daljši čas, je to dobra, predvsem pa varna naložba. V času visoke inflacije praktično edina, ki nudi vsaj nekaj varnosti. V bistvu ne delam naložbe, ampak rešujem prihranke pred katastrofo.
Če veš za boljšo rešitev bom vesel.
Mimi397, 21.11.2022 ob 11:33
Jaz imam ZELO slabo izkušnjo z nakupom zlata pri SVETU PLEMENITIH KOVIN, ki se povsod na polno oglašuje, poslovalnico pa imajo tudi v BTC-ju. Zlato smo na koncu dobili, ampak po več kot enem mesecu čakanja in nategovanja s strani lastnika. Ves čas neki izgovori v slogu: “Nismo še dobili, pošiljka pride v ponedeljek,” “Pošljemo jutri,” “Danes mi ni uspelo …” Katastrofa. Koliko enega živciranja, ko smo že mislili, da gre za prevaro. Zelo odsvetujem!
Stalna praksa…grozno
jst sm meu pa večkrat slabo izkušnjo z morotom. spomnim se ko sem prvič prišel
a vidiš ko je trg tu u pizdi… kr nekaj.. kr neke anomalije… u nemčiji sploh ni da bi bil kovanec manj cenjen ker je dukat… al pa npr kaki 21 karatni… funti babenbergerji franki orli krugerandi itd… tuki ti kr neko odkupno ceno da.. vključno z morom… ok moro npr kupi krugeranda po realni ceni… drugi pa ne… npr not je unča računa ti pa dosti manj za 21 karatno lomljeno zlato… majhen trg je.
Prvo zlato sem kupil nekje leta 2006,ko je bila cena za gram okrog 17€. Danes po 18. letih je cena na borzi 73€. Zlato se vedno kupuje na dolgi rok vsaj 5 let, da se investicija splača. Primerno je kupovati manjše ploščice npr 50g ali 31g čeprav je nabavna cena nekaj višja. V današnjih časih se kaj več kot 5000€ ne izplača imeti na banki saj ti tudi vezava ne ohranja vrednosti. Borza in skladi so tudi precej stresno opravilo in tudi vodenje računov in prijava zaslužkov na davčno upravo ni ravno poceni. Pri zlatu ni davka zato se teh neprijetnosti znebiš nihanja pa niso tako velika, da bi človek obupaval saj gre tečaj na dolgi rok od leta 2002 vedno navzgor. Če kupiš pri preverjenem trgovcu kot je npr. Moro v stavbi WTC-ja ti nakaže v roku dneva ali dveh po borznem tečaju minus kakšen %. Cenik je dostopen na WEB-u tako ,da ga lahko sproti zasleduješ. Ko rabiš čash se pač odpelješ do njihove poslovalnice in zadeva je opravljena. Sam trenutno v tej nestabilni svetovni situaciji ne vidim bolj zanesljive in varne naložbe.Tudi nepremičnina je lahko zelo tvegana naložba poleg tega pa ni ravno likvidna saj se prodaja lahko zelo vleče, medtem ko nujno potrebuješ denar. Spomnim se pripovedovanj starejših, ki so pravili, da se je med 2. svetovno vojno edino za zlato dalo nabaviti nekatere dobrine ali zdravila.