Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kje in kako vemo da ni pesticida(očiščeno)?

Kje in kako vemo da ni pesticida(očiščeno)?

NA VAŠ ZAHTJEV: O ENDOMETRIOZI

Prije nekoliko mjeseci objavila sam ovdje tekst o endometriozi jer sam zamoljena da napišem nešto o tome.

Posljednjih dana neuobičajeno puno upita dobivam o endometriozi, puno se žena javlja u potrazi za rješenjem tog velikog problema, a jednoj sam gospođi obećala da ću danas objaviti nešto o tome.

Ovo je dakle tekst za sve žene koje žele saznati nešto više o endometriozi i prirodnim načinima liječenja endometrioze.

Jaka i izrazito bolna menstrualna krvarenja često svoj uzrok imaju u stanju koje zovemo endometrioza. Mnoge mlade žene suoče se s dijagnozom kada krenu u obradu zbog nepolodnosti. Tada budu kirurški tretirane, čime se uklone endometriomi, žarišta sluznice maternice koja je rasuta po unutrašnjosti zdjelice, crijevima, jajnicima, mjehuru.
Kirurški možemo odstraniti neku promjenu, no uzrok njena nastanka još je u tijelu i trebalo bi ga riješiti.

Zašto endometrioza nastaje, nije potpuno jasno. Klasična teorija kaže da se menstrualna krv vraća u utrobu i stanice se „zakače“ za stjenku nekog organa u trbuhu, i eto endometrioze. Druge teorije govore da su to upalna stanja i endometriozu svrstavaju u autoimunu bolest, koja je često povezana s drugim autoimunim bolestima, kao što su lupus , hipotireoza, multipla skleroza, artritis.

U svojoj praksi uglavnom srećem žene koje na endometriozu gledaju kao na strano tijelo koje treba izvaditi iz tijela i sve će biti u redu. Nažalost, stvari nisu tako jednostavne.

Zašto? Endometrioza je zapravo kronična upala u tijelu, gdje često pronalazimo antitijela usmjerena na vlastite stanice, i mnoge druge autoimune bolesti. U istraživanjima je pronađena jaka povezanost nastanka endometrioze i izloženosti toksinima iz okoliša, poput dioksina, primjerice, koji u naša tijela dolazi preko hrane i pesticida i uz endometriozu može uzrokovati mnogo toga.
Mnogi moji pacijenti se začude kada ih upozorim na činjenicu da konvencionalna poljoprivreda truje naš okoliš i u naša tijela, posredno ulaze svi ti otrovi. Naša reakcija na toksine iz okoliša, kao i genetska predispozicija, često će presuditi koju bolest ćemo proizvesti u svom tijelu.

Konvencionalno liječenje endometrioze obuhvaća kirurško odstranjenje promjena koje uzrokuju tegobe, ili pak kontracepcijsku terapiju, ali u konačnici , to nije izlječenje, nego samo gašenje požara. Ako u nastanku endometrioze važnu ulogu imala upala i autodestrukcija tijela, te određeni hormonski disbalans, onda liječenje mora obuhvaćati upravo te mehanizme i kako spriječiti pravi uzrok bolesti.

Prirodno liječenje endometrioze:
1. Omega-3 masne kiseline, doza se kreće oko 1400 mg EPA i 1000 mg DHA dnevno.
Možemo ih unositi u tijelo jedenjem masne ribe ili lanenog ili konopljinog ulja, ali i kao dodatke prehrani, najčešće u kapsulama. Pri tome treba paziti da je pripravak pročišćen od pesticida, jer kao što smo rekli, osobe koje pate od endometrioze, upravo su osjetljive na njih.
2. Gama linolenska kiselina (ulje noćurka i boražine) oko 1000 mg dnevno, zajedno s omega 3 (treba ih uzimati u kombinaciji)
3. Vitamin E, 400 IJ dnevno
4. Vitamin C, doza 1-3 grama dnevno
5. Beta-karoten , 25000 IJ dnevno.
6. Sikavica, ekstrakt s točno utvrđenim djelatnim tvarima, barem 3- 6 mjeseci kontinuirano godišnje.
7. Bioidentični progesteron efikasno pomaže kod endometrioze jer stabilizira estrogensku dominaciju koja se redovito viđa kod žena s endometriozom i ublažuje simptome upale. Primenjujue se preko kože u dozama 20-50 mg u drugom dijelu ciklusa.
Uz to 2 kapsule Femimaxxa cijeli ciklus.
8. Prehrana bogata kupusnjačama ( brokula, cvjetača, prokulica…) jer sadrže obilje kemikalija koje moduliraju estrogen i potpomažu jetru u njegovom metabolizmu.

Hrana koju jedu osobe s upalnim bolestima, kao što je i endometrioza, trebala bi biti ekološki uzgojena, obilovati nutrijentima, i imati niski potencijal stvaranja upale (nisku kiselost).

Dakle, žitarice, mliječni proizvodi i životinjski proteini namirnice su koje treba izbjegavati, a jesti povrće, mahunarke i hladno prešana ulja i sjemenke.

Endometriozu se treba shvatiti vrlo ozbiljno, nažalost to je jedno od najtežih stanja iz ženske patologije, dugotrajno i komplicirano, ali, najvažnije od svega, može se držati pod kontrolom.

New Report

Close