Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kje je meja med Primorsko in Notranjsko?

Kje je meja med Primorsko in Notranjsko?

Taprv je voda, pol je vroče al pa piha pol je raubarkomanda pol so pa butale. Šcc!

V bistvu mi je vseeno do kje je primorska, ampak zase vem da vedno ko zagledam NANOS iz avtoceste se mi nariše nasmeh na obrazu in vem da sem prišel ven iz megle in močvirja.

Primorci ste navadne pičke, še Joža plačanec to potrjuje. Prodane duše, ki se prodajate celo izven teritorija dveh volkov, najbolj potrebni pa kar v Luki. Zakon vam je mala plastična spaka, uradno vam vladajo črne in prozorne maske, gospodarstvo vam je sladoljed. Ne da se vam rib niti loviti kaj šele pakirat, za zabavo se streljate po bolnicah in zanemarjenih bajtah, hranite se na iglo pred Ambasado.

Primorci sploh ne obstajate. Kvečem bi lahko bili priIstrani, ker capo di Istria, a ne.
Še bolj bizarno pa je, da se imate za ”primorce” oni v rovtah tja do bovca. Ali pa oni iz ilirske bistrice, ki se tudi imajo za ”primorce”.
Postojna pa res že paše v butale, ima goli prav.

Sicer pa, kolk je sploh slo življa v teh koncih. Bolj malo a ne, pa vsi na ić?

Še bolj butasto pa je, da kočevarje mečete pod dolenjce, ki z njimi nimajo popolnoma nič. Ne jezika, ne kulture, ne zgodovine, ne vremena, ne UE, ne nič. Edino cerkveno so jih strpali pod novomeško škofijo.
Zadnjič na izletu je vodička razlagala, da je Stanislav Škrabec, sicer iz Ribnice doma, dolenjec. Ušesa so bolela ob teh opombah. Je ribnčan, nikakor ne kočevar, še manj dolenc. Pa je ženska dobro vodila in sicer pokazala odlično znanje in poznavanje krajev kjer smo bili.

Men je bilo rečen, da je Postojna Notranjska, ko pa komu povem kje sm rojena, pa pravjo da sm primorka 🙂

V Sloveniji za Primorsko štejejo tudi tisto, kar je precej daleč od morja.

Postojna in Ilirska bistrica ni notranjska.
Sem pa prvič na faksu slišala da smo čufarji. Od Postojnčana. Jaz sem razumela čefurji in mi resno ni bilo jasno kako lahko Postojnčan kaj takega reče.

iz Črnega Vrha nad Idrijo,severno primorska

Na Črnem Kalu 😀

Primorci sploh ne obstajate. Kvečem bi lahko bili priIstrani, ker capo di Istria, a ne.
Še bolj bizarno pa je, da se imate za ”primorce” oni v rovtah tja do bovca. Ali pa oni iz ilirske bistrice, ki se tudi imajo za ”primorce”.
Postojna pa res že paše v butale, ima goli prav.

Sicer pa, kolk je sploh slo življa v teh koncih. Bolj malo a ne, pa vsi na ić?
[/quote]

Če bi kaj vedel o primorski ne bi pisal takšnih neumnosti. Primorska je samo ime, tako kot štajerska ki je tudi v Avstriji a je večine ni blizu avstrijske meje. Preberi si malo o Bovcu, Reziji, Furlaniji in boš videl koliko skupnega oz kar istega je na tem koncu. Potem ti bo vse jasno zakaj Jesenice ne spadajo pod primorsko in zakaj Bovec je primorski.

Kupujemo nepremičnino,pa je povsod črno na belem napisano,da je Ilirska bistrica,Postojna,Pivka,,na Notranjskem.

Postojna je Gorenjska…nadmorsko višino preverte 😀

Prekajen meso dl cajt gvera;)

http://www.stat.si/StatWeb/en/News/Index/4927

No, je zanimivo vprašanje tudi meni, pa sem šla pobrskat, kaj se da najt. Po kartah statističnega urada je tako Postojna kot Ilirska uvrščena v Primorsko notranjsko, to kar smo sicer imenovali južna Primorska, je pa obalno kraška. Navidezne meje najdeš na google maps. Koliko so pa zgodovinsko pravilno pogojene, pa bi se dalo preverit v kakšnem zgodovinskem atlasu. Včasih smo jih imeli v šoli, kako pa danes učijo zgodovino, ko so menda celo obdobje nedavne zgodovine brisali iz učne snovi, pa ne vem.

Vse čufarje iz Cerknice in rovtarje z Logatca v jamo zmetat
KURBE notranjske čufarske

Primorska sega do tam, kjer je Italijan (ko se furajo brezglavo italijani okrog). V to ne spada avtocesta.

Kar je zahodno od Ravbarkomande je Primorska. Od Ravbarkomande naprej je pa cufarija oz notranjska.

Kjer so komunisti in mone doma.

Lep pozdrav vsem. Ni se potrebno kregat. Vse vode, ki se stekajo v Jadran . Tam je primorska.
Ostalo pa……

Notranjska je tam kjer je drek doma

True.

Notranjska.

Do pred kratkim je bila primorska – Postojna, Pivka, Bistrica.
Spadali so pod Koper in v določenih stvareh še vedno spadajo pod Koper.
V šoli so se učili, da so primorci, imeli so registracijo KP in govorili so primorsko narečje.
Nato se je Postojnčanom bolj fajn zdelo, da bi postali Notranjci in so se počutili oh on sploh pomembne, pa kr kvakat so začeli, govorimo za mlade. Niti kraševci več nočejo bit ( pa imajo kraško jamo in tipične kraške pojave). Vse zanikajo, oni so notranjci. Sicer mi res ni jasno zakaj. Bolj glupih ljudi še nisem videla. Podnebje imajo celinsko. Zagotovo. Vendar ga imajo tudi v Bovcu, pa so vseeno primorci.
Pivka – ah oni so bolj za Primorsko, čeprav je od časa do časa fajn bit malo bolj Fensi. Pa Postojna je zakon v njihovih glavah. Narečje je v vsejbtreh občinah ma lahko binrekla popolnoma enako. Bilo. Potem so mladi začeli kvakat in to je to.
Ostane Bistrica. Odrezana od sveta. Nimajo se za notranjce, v šoli so se učili, da so primorci. So edini, ki upoštevajo zgodovino. Narečja niso spreminjali. Rapalska meja je za njih prava meja. Seveda po njihovem pod primorsko spada tudi Postojna. Postojnčani nočejo biti več primorci in so kar postali Notranjci. Bistricani so se temu uprli. Vseeno pa je lahko reči, da so pač na meji. Geografsko kraški rob poteka v obcini in so snezniški gozdovi vse prej kot primorska.
Vendar važno je kaj se pocutis. In ostali so Primorci. Ponosni na to. Edini, ki se niso prodali, bi se lahko reklo. Gledala sem zemljevide, ki jih imajo sedaj šolarji in Bistrica spada pod notranjsko. Ne vem kaj bi rekla. V Ljubljani so rekli, da je to notranjske in v Bistrici so rekli, da jevto primorska, ob čemer vsak upošteva svoja dejstva.
Mislim, da je narečje tisto, kar bi moralo odločati in kulturne značilnosti ljudi in krajev. Brkini zagotovo niso notranjska no. Je pa že v Knezaku drugače. Obcina Il B je izredno velika, vecinoma pa zajema gozdove in snežnik. Imenovan tudi Notranjski snežnik. Občina je torej vsestranska in ti kraji so bili zanimivi. Sedaj so pa Postojnčani postali kr neki. Zmazek sodobnosti, brez duše preteklosti jih dela popolnoma dolgočasne. V Ljubljani se jim režijo, oni bi pa radi kr Ljubljančani postali. Saj veste, psihologija – radi bi tja, kjer nas zavračajo. Niso ljubljancani in nikoli ne bodo, tudi, če v celoti spremenijo narečje in se imajo za nekaj več, ker so umetno začeli tajiti svojo zgodovino in korenine. Bljak.

Črni Kal

Fora je v tem, da se imajo Bistričani za primorce kljub temu, da jih nihče drug nima za primorce.
Vendar… Zgodovinska dejstva kažejo drugače. Od vedno, ma prav od vedno, je Postojna primorska! Pivka in Bistrica tudi.
Sedaj iščejo neke teorije po katerih bi postali Postojnčani notranjci. What?
Ludi do konca.
Niti kančka vesti in ponosa ni v vas. Ponosa do svoje zgodovine, ponosa do svojih ljudi. Kreteni.
No Bistričani imajo svoj karakter, so primorci in na to ponosni. Pivčani pa ne vejo kaj bi sami s sabo.

New Report

Close