Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kje je meja med Primorsko in Notranjsko?

Kje je meja med Primorsko in Notranjsko?

Spet stara tema.

Rapalska meja je obstajala samo 26 let (realno gledano še manj), ne vem zakaj bi se na njo kdo skliceval v geografskem smislu … Italijani so pograbili kolikor so jim pustili.
Meje pokrajin v avstro-ogrski pa so obstajale stoletja, in so gotovo pustile globlje sledove
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Zemljovid_slovenske_de{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEele_in_pokrajin_{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}28Original{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}29.jpg

Po dialektu so me vedno označili za Primorko. Tja torej spada Ilirska Bistrica.

Postojnčani nočejo bit primorci, čeprav to so. In po dialektu in po običajih in kulturi. Ni mi jasno zakaj bi radi bili notranjci. Res mi ni jasno.
Kaj je treba komplicirat tukaj. So imeli kp tablice, so dobili svoje. Postojna velemesto. Mater idijoti.
Niti kraševci niso. Ne, niso. Nimajo veze z nanosom, kr stran bi ga radi dali, pa naj še jamo dajo kraševcem. Kraško jamo namreč. Sredi notranjske. Ha, ha, ha, ha

Primorska je vse, do kjer se igra briškula.

Cerknica je usrano mesto drek pokrije vsako cesto

Odgovor na objavo uporabnika
Bergi99, 18.01.2017 ob 13:16

Edina prava zgodovinsko veljavna razdelitev je nekdanja Rapalska meja med Italijo in kraljevino SHS. Postojna, kakšna notranjska lepo vas prosim… povejte to našim nonotom, katere so fašisti z batinami obdelovali v tržaškem Coroneu. Da “futranja” z ricinusovim oljem niti ne omenjam. Nenazadnje pa si definicijo “kje je Primorska” lahko pobereš z ogledom nastopa proslave ob državnem prazniku priključitve Primorske k matični domovini, ki je bila 17. septembra v Postojni. poglej si nastop Draga Misleja – Mef.
Za nevedneže pripenjam link; http://www.zb-koper.si/

naj ti povem, da je bil moj nono iz Postojne. On je govoril, da je Postojna Notranjska in da je meja med Notranjsko in Primorsko nekje med Razdrtim in Podnanosom. Drugače pa je bila včasih italijanska meja bila svoje čase pri Planini, kjer se še danes vidijo mejni kamni. Torej je bila tudi Postojna še pod Italijo

Odvisno od perspektive.

Z naše strani je Koper Primorska.

S strani večine (južnih) Italijanov je Koper Zamorska.

Med Primorsko in Notranjsko je meja Postojna. Nekateri Postojnčani se imajo za Primorce, drugi ne. Ilirska Bistrica ni vprašljiva. Imajo še zdaj registrske tablice KP, ampak v resnici so oni Primorci bolj zato, ker so zaledje hrvaške Reke, ne pa Kopra. Tudi podnebje ni tukaj tipično notranjsko, na morju so v manj kot pol ure. Do Opatije imajo 30km.

Ohoho, v Ilirski B in Postojni že septembra sneži. Vsako leto! Ku,rc pa taka primorska.

V Medvodah je lepše in toplejše.

Da poenostavimo: Rapallska meja je razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem, torej je naravna meja. Planina je razdeljena na pol.

Ohohooo, 12.02.2023 ob 17:08

Ohoho, v Ilirski B in Postojni že septembra sneži. Vsako leto! Ku,rc pa taka primorska.

V Medvodah je lepše in toplejše.

Tebi v glavi sneži septembra!

Primorska seže do tja, do kamor hodijo Italijani fukat in lovit.

Ba$o, 20.05.2022 ob 00:41

Primorska je vse, do kjer se igra briškula.

Pol je to tudi Ljubljana. Jaz sem jo s sošolci igral v OŠ od nekje leta 88 naprej, torej še v Jugi…karte so mi pa kot škorcu kupli v Trstu.

Naučil me jo je pa sosed na morju (vikendu).

No, zame je Primorska tisto kar je PRI =ZRAVEN morja. T.j. 20km, da zmoreš z biciklo do plaže.😄

Tolmin, kakšna primorska….bolj  Obitalijanska

najlepši kos zemlje je primorska, zato pa je bilo na tem območju vedno klanje za prevlado nad ozemljem. Za druge dežele se niti približno niso toliko grebli…

primorcii smo, 01.07.2017 ob 16:23

Primorci bi mogli ostat pod Italijo in ne pod komunisti od katerih še danes ni nič. Boli me patak če bi govoril makaronarski jezik vsaj rdečih mi ne bi blo več treba gledat.

Mi primorci vedno volimo tardeče.

Meja Postojna, 12.02.2023 ob 16:54

Med Primorsko in Notranjsko je meja Postojna. Nekateri Postojnčani se imajo za Primorce, drugi ne. Ilirska Bistrica ni vprašljiva. Imajo še zdaj registrske tablice KP, ampak v resnici so oni Primorci bolj zato, ker so zaledje hrvaške Reke, ne pa Kopra. Tudi podnebje ni tukaj tipično notranjsko, na morju so v manj kot pol ure. Do Opatije imajo 30km.

Što južnije ,to tužnije. Postojna, Ilirska Bistrica je jug, južnjaki.

anonimno709, 12.02.2023 ob 21:26

najlepši kos zemlje je primorska, zato pa je bilo na tem območju vedno klanje za prevlado nad ozemljem. Za druge dežele se niti približno niso toliko grebli…

Najbolj so se vedno tepli v Bosni. Le kaj vrednega je tam?

Jaz tudi ne razumem, a je Notranjska fejk pojem al kaj? Pač za vsako drugo pokrajino vem, da se poistovetijo z njo, za Notranjsko pa nič ne slišim.

Pa Primorska mi je tud mal nesrečno poimenovanje, tja bi dala sam priobalni del, drugi so pa lahko, kar želijo.:))

Če je Postojna primorska, potem je tudi Rakek, ki je 10 km stran primorska:))

Pa če smo že pri tem je tudi Ljubljana, ki je 20 min stran od Rakeka – primorska ali kako?

Zame je primorska nekje od tam, ko se pelješ mimo Nanosa dol proti morju. Tudi hiše dobija tipično primorsko arhitekturo.

Anonimno 5276, 13.02.2023 ob 02:16

Jaz tudi ne razumem, a je Notranjska fejk pojem al kaj? Pač za vsako drugo pokrajino vem, da se poistovetijo z njo, za Notranjsko pa nič ne slišim.

Pa Primorska mi je tud mal nesrečno poimenovanje, tja bi dala sam priobalni del, drugi so pa lahko, kar želijo.:))

Kakšno butasto razmišljanje. Zakaj se potem Gorenjska kliče Gorenjska, če je Kranj nižje južneje kot skoraj pol Slovenije. Zakaj ni Prekmurje ali Štajerska imenovana Gorenjska, saj je statistično gledano bolj severno kot Gorenjska??

Zakaj se Dolenjska kliče Dolenjska, če je najbolj južna Bela krajina??

Zakaj se Notranjska imenuje Notranjska, če je pol Slovenije bolj “noter” kot Notranjska??

Ime pri-morska naj bi po mojem skromnem mnenju pomenilo kraje ob / pri morju. Torej bi moralo biti isto kot obala. Zdej ker so avstrijci ta predel 1813 imenovali avstrijsko primorje, se mi zdi nesmiselno, da to še danes asmai tako poimenujemo. Če je kraj 100km in več stran od morja pač ni primorje. Tako kot Portorož ne spada v Alpe. Gremo za vikend mal v alpe, v Portorož….ne gre skupaj

Ja, res je neverjetno, kako se današnji “Primorci” radi sklicujejo na sicer osovraženo rapalsko mejo, ki so jo Kraljevini SHS vsilili “Primorcem” neljubi – ali pa niti ne tako zelo neljubi – Italijani. O tem “love / hate” odnosu enih do drugih bi se tudi dalo kaj zanimivega povedati.

V Bistrici so none in nonoti, tako da ne vem, kako bi bili kaj drugega kot Primorci🤔

Primer 9860, 13.02.2023 ob 09:19

Ime pri-morska naj bi po mojem skromnem mnenju pomenilo kraje ob / pri morju. Torej bi moralo biti isto kot obala. Zdej ker so avstrijci ta predel 1813 imenovali avstrijsko primorje, se mi zdi nesmiselno, da to še danes asmai tako poimenujemo. Če je kraj 100km in več stran od morja pač ni primorje. Tako kot Portorož ne spada v Alpe. Gremo za vikend mal v alpe, v Portorož….ne gre skupaj

Triglav je uradno na Primorskem:)

New Report

Close