Kje, kdaj in kako oddati ponudbo za oddajo stanovanja?
No, v obnovi je najbolje oddati, ker potem lahko odbiješ od davkov na najemnino. Edino, če ujameš najemnike na pajzl, tega pa ne vem. Moje je bilo v nulo spedenano. Sem dobila celo ponudbo za nakup. Bravo zame
Kaj pa nameravaš prenavljati? Ker zunanjost se da super, kakšno kopalnico boš pa bolj težko…
Predvsem daj pametne slike in opis (lokacija, bližina lpp, trgovin, šol ipd.).
Jaz sicer kupujem in ko gledam nekatere oglase mi je kar slabo. Napisano nič. Ali pa so 3je oglasi na netu z različnimi kvadraturami (isto stanovanje). Slike so pa včasih taka katastrofa da mi resni ni jasno kaj ljudje razmišljajo. Napisano nova kuhinja, na sliki pa tona posode in šare na pultih, fronte vse mastne ……mislim kakšno je šele ko ne slikajo :). Pa kupi perila po sobah ipd.. Mislim malo se je pa fajn potrudit.
Meni osebno so najboljši oglasi z fajn – realnimi slikami, opisom in tlorisom. Sploh tloris me vedno pritegne.
Tud jaz kupujem in tud jaz se cudim slikam, ki jih ljudje dajo gor. Umazana posoda na pultu, nemarno odvržene cunje na stolih, sedežih…nered v kopalnici, krama na balkonu. Mene vse to odvrne od nakupa, ker če človek niti umazanih cunj ne more pospravit, preden slika stanovanje…potem je to nemarnež, od katerega stanovanje me ne zanima.
Lih par dni nazaj sem gledala oglas – slika balkona, v prvem planu pa velik modrc, ki se suši na striku. Jao.
če prav razumem, ti bi oddal stanovanje, ki je potrebno obnove? To bi šlo na roko mnogim najemnikom, ki znajo sami kaj postoriti (vodovodarji, električarji, parketarji itd.) vendar nastopi tudi težava – npr – obnova kopalnice lahko stane 1000 ali pa 10.000…in vse to se je prej potrebno zmenit in preračunat, postavit okvirje.
Če ste oboji normalni – tako ti, kot morebitni najemniki vse to gre, ampak zna priti pa tudi do sranja.
Najemnik je namreč upravičen do refundacije oz. kompenzacije vsega za kar ima pisno dovoljenje, da obnovi. Se pravi če gre kaj narobe v vašem razmerju, te lahko terja za nazaj za vsak šrauf, ki ga je kupil….itd.
Po drugi strani pa je najemnika lahko strah – kaj če veliko vloži, vse uredi, ti ga pa nato flikneš ven (bodisi ker se ne štekate, bodisi ker boš sam rabil flet itd.)
Najemnine v tem primeru ni, ali pa je simbolična. V takih primerih se mora oddajat tudi za večje število let itd.
Meni je uspelo na tak način oddati novogradnjo – najemnik je veliko vložil in pol 5 let bival zastonj, naslednjih 5 let pa s polovično najemnino. Oboji smo bili zadovoljni. Pogodba pri notarju, kjer je bila tudi klavzula o vrnitvi vložka, v kolikor se lastnik odloči za prekinitev najemnega razmerja itd.