Kje kupiti čokoladni fondue?
Ali ima katera idejo, kje kupiti čokoladni fondue (fundi)???
Rabim za darilo.
Na Jesenicah je stanje tako, da te vsi gledajo kot da si z Marsa, ko jih vprašaš zanj. Tisti, ki slučajno vedo kaj je to, te pošljejo v Merkur – to je bila moja prva postaja, pa gospa na oddelku s posodo pravi, da je do sedaj videla le mesnega, takega tudi celo imajo.
Kakšen nasvet?
V petek grem itak v LJ, zavila bom še v BTC, zato kakšen nasvet, da ne bo treba vseh trgovin obletat.
Mogoče približna cena???
Hvala v naprej!
Ne, Monstro, to ni to. Tisti Bigbangov je mesni.
Vsi trije so različni, nikakor ni vseeno kaj daš notri.
Mesni se uporablja z oljem – notri cvreš meso in je z gorilnikom na špirit.
Čokoladni je majhen, navadno keramični in se uporablja izključni s svečko, tisto malo, čajno. Če bi tisto zmes čokolade postavili nad špiritni gorilnik, bi se zelo hitro vse skupaj prismodilo.
Sirov pa se, kolikor vem, uporablja tudi s svečko.
Čokoladni je morda še najbolj podoben ‘dišavnikom’, tistim variantam, ko daš svečko spodaj, na vrh pa eterično olje v vodo, da potem lepo diši. Le da je zadeva malo večja in z posodico, ki se fizično loči od stojala.
Osebno ga sicer imam, bi ga pa rada dala za darilo. Meni ga je mami kupila v Merkurju, pred nekaj leti, zdaj pa, kot rečeno, sploh ne vedo več kaj je to.
LP!
Da se samo malo vmesam. Imam fondue ze vsaj 20 let: spodnje ogrodje, spiritni grelec, bakrena posoda s pokrovom in vse kar se spada zraven.
V trgovini v Italiji so se potrudili in mi vse lepo razlozili: bakreno posodo uporabljamo za olje, v katerem ocvremo meso. Takoj sem dokupila se keramicno posodo za sirovo zmes. Pri uporabi lete, zamenjam spiritni nastavek s svecko;marsikdaj imam na tej svecki tudi omako na mizi ali kaksno juhco.
Za cokolado sem kasneje ( vnuk) dokupila se malo manjso porcelanasto posodo za cokoladno zmes. Tako je en podstavek uporaben za vse.
Sploh nisem vedela, da obstojajo prav posebni za cokoladni fondue.
Lep pozdrav
Joj, Monstro, si pa daš dela. Hvala ti. Zdaj lahko vidiš, kaj je to.
Zgleda, da bo treba v Merkur v LJ, v našem velikem CENTRU ga ni. Sem pa malo mislila, da se bo morda našel kdo, ki ga je kupil v kakšni BTC-jevi trgovinici, jih je nešteto, pa grem glavo stavit, da ga kje še imajo. Jaz bi v bistvu raje manjšega, za 4 osebe. Če ga pa ne bo, bo moral biti tudi tale dober.
Je pa moj mož iskal fondue na netu, pa je našel le neke angleške, na njihovih spletnih straneh. Glede na to, da ga v Merkurju imajo, res ne vem, kako je iskal.
Predlagam, da ga tudi ti poskusiš. Fina stvar, tako, občasno. Prepogosta uporaba se utegne maščevati, na tehtnici, seveda.
Se grem še malo učit. V petek je na urniku en težek izpit.
LP!
Babi, hvala. Preberi Monstrin nasvet, pa boš videla, kakšen zgleda. Moja mami ima še mesnega, tako kot ti bakrenega, ki izgleda kot kotliček nad ognjiščem. Luštkano.
Moj čokoladni ima tako stojalo, da samo njegova keramična posodica paše gor.
Te lahko vprašam še to – kako pa narediš sirovo zmes? Bom še jaz poskusila, kar v čokoladnem. Mislim, da bi moralo biti v redu.
LP!
Hej!
Sem si ogledala in moja keramicna posoda za sir je zelo podobna temu na sliki za cokolado.
Seveda lahko naredis v njem oboje: cokolado ali sir. Sem pa nekega dne zgledala eno tako srckano porcelanasto( ognjevarno), da sem si omislila se tisto, kar pa ni bilo ravno nujno:) Bolj zaradi vnukovega veselja, da je samo njegova in trenutnega navdiha za zapravljanje:))).Imam sreco, da na podstavku vse lepo stoji.
Kako naredim sirov fondu? Zelo preprosto, ne kompliciram. Grobo naribam kaksne tri vrste dobrega, res dobrega sira, ki se lepo topi.
Posodo znotraj namazem s strokom malo strtega cesna in vanjo dam sir, malo suhega vina ali konjaka, muskatnega orescka in popra. Zmes na ne prevroci plosci stedilnika previdno topim in mesam, da se lepo spremeni v homogeno bolj ali manj “tekoco” maso.Ce je pregosto, dolijem se malo vina ali vcasih smetane. Zdaj pa prenesem na stojalo s svecko, da se se naprej ogreva. Saj bi lahko ze od zacetka na spiritnem gorilniku, a gre nekoliko pocasneje.V to pomakamo kocke narezanega dan starega kruha.
Ce siri niso dobri, nastane bolj gumijasto; enako kot slab sir v toastu.
Najraje imam emental, grojer, masdamer ( ta je prima), lahko tudi kak belpaese ali gorgonzolo. Seveda je s polnomastnimi boljse kot onimi drugimi. Zdaj pa je spet tisto vprasanje holesterola, kilogramov…:)))
Sicer v trgovini prodajajo ze pripravljene mesanice sirov za fondu, a nisem nikoli kupila, ker jih imam na sumu, da je se kaj dodano, verjetno skrob.
Ce na Prehrani pritisnes v iskanju za dve leti nazaj, bos veliko nasla na temo fondujev – razne recepte.
Lep pozdrav Babi
Piki Miki, krasno se ujame okus topljene čokolade in banan, oboje je tako kremno, da se kar stopi v ustih. Drugače pa mi največkrat pomakamo v čokolado razen banan še na koščke narezane hruške, jabolka, jagode, tudi mandarine in breskve. Najvčkrat torej raznovrstno sadje, včasih pa tudi piškote ali biskvit.
Zmes naredim tako, da stopim čokolado, zmešam s smetano, dodam benko in malo mleka. Če otrok ni zraven (kar se nikoli ne zgodi) pa se lahko doda še kako kapljico ruma ali žganja. Bolj ko gre čokolada h koncu, bolj jo je treba zalivati – z mlekom ali/in smetano, drugače postane zelo gosta.
Piki, upam, da sem ti zbudila skomine za eno fajn energijsko bombo …
kkkkkkk, koliko pa sta odštela za Rutarjevega?
Nočko.
Jaz sem podstavek kupila v Merkurju, je pa v bistvu kovinsko stojalo s stkleno ploščo na sredini ima luknjo, da gre toplota od svečke do lonca. Posodo sem dobila v trgovini Dom nasproti magistrata, videla sem jo tudi v Šparu ,je pa pomanjšana posoda kot za sirov foundi.
Meni bolj dela probleme čokolada, v Švici sem kupila že narejeno mešanico, doma pa nikakor ne pridem do dobrih čokolad. Kakšno čokolado pa vi uporabljate?
lp lumpa
AnaAna, lušte lušte pa kake. Sem se kar videla kako v usta nosim -> pol me pa trebuh zvija od preveč pojedenega ;))))
Nisem vedela, da se toliko sadja ujame s čokolado. Malo je krivo to, da nisem nek strasni oboževalec čokolade, pravzaprav se ji z lahkoto odpovem, ampak z jagod(ic)ami pa mi je njamsi.
Eh babi, kaj ko mi suhe slive ne dišijo. Njihov okus me že od nekdaj odbija, zato niti nisem mogla bit huda, ko jih prvi sine ni hotel jesti, pa bi jih mogel zaradi zaprtja. Samo v nosečnosti sem jih pojedla ene par (tiste od neuforma), ki še niso tako slabe.
Lep dan obema, tu v Lj spet dežuje :(((((((((( -> v takih dneh me prime, da bi se sladkala in čakala na sonce, da pokuka na plano.
AnaAna, tudi jaz sem najprej iskala z iskalnikom, pa nisem našla nič pametnega. Potem sem šla pa kar direkt na strani BigBanga in Merkurja, ki ju imam med priljubljenimi. Tako da ni bilo toliko dela, kot misliš. Kar se pa samega fonduja tiče, pa nisem za te zadeve. Sadje in čokolada mi nekako ne gresta skupaj, kvečjemu kakšne čokoladno-bananine palačinke, potem se pa že neha. Jagode in čokolada pa sploh ne. Obožujem oboje, skupaj pa ne bi. Ampak lepo, da komu tekne. Dober tek!
Lp, Monstro
Jaz imam tistega od Neckermanna, pa je prav luštkan, nisem pa šla gledat na Merkurjevo stran, tako da ne vem, kateri je boljši. Sem ga pa pred davnimi leti za darilo kupila tudi v Šparu (ne vem, če jih imajo še). V čokolado pa (predvsem otroci) pomakamo jagode, banane, mandarine, hruške ali biskvit – kar je pri roki.
Ma nimam kaj povedat, k ste kastrolco zgleda že našle. Bi pa samo dodala, da težko čakam, da bo jagod za izvoz … Jagode v čokoladnem fondiju … NJAMIIIIIIIII
Še dobr, da mam kofe pred sabo, sicer bi blo treba kar kaj čokoladnega v usta vtaknit :)))
LPM