Naslovnica Forum Starševski čvek kje kupiti piškote ricciarelli?

kje kupiti piškote ricciarelli?

Kako so pa to dobri piškoti! Mogoče kdo ve, kje se jih lahko kupi? Jih katera dela sama? So tudi tako dobri?

najboljši Toskanski piškoti
Recept mi je dal pa stric Google

48 cookies (change servings and units)
Change to: cookies US Metric Close

*
* 1
* 2
* 3
* 4
* 5

clear stars
Write a Review! (optional)

Submit Cancel
Ingredients

* 4 large egg whites
* 3 1/4 cups white sugar
* 3 1/2 cups unblanched whole almonds, grind fine
* 1 tablespoon orange zest
* 1/4 cup fresh orange juice
* 1 tablespoon fresh orange juice

Directions

1.
1
Combine almonds and 1/4 to 1/2 of the sugar in a food processor and grind until very very fine meal.
2.
2
In a large clean bowl, beat the egg whites until foamy. Now beat in the sugar slowly using a tablespoon at a time, beating until stiff glossy peaks. (but not dry peaks).
3.
3
Fold in the almond/sugar fine meal mixture.
4.
4
Fold in the orange juice and the zest.
5.
5
Using a teaspoon drop onto parchment lined baking sheet, and form into an oval or log, about one to two inches long. Keeping these at least three inches apart.
6.
6
Let sit on the counter for one hour to dry.
7.
7
Bake 300 degrees F. for 20 minutes or until firm to touch. Do not brown.
8.
8
Let the cookies remain on the baking sheets to cool completely, then remove.
9.
9
Dust with confectioners powdered sugar.
10.
10
These can be made and frozen in plastic baggies for up to one to two months, then dust.

******************************************************************************************************** Je juho polil pa jih je slišal : a zdej si pa sit, k boš lačen ...

Ta recept sem tudi že našla 🙂 A si jih že kdaj naredila po njem? Kaj pa kupiti? Se jih da kje na Primorskem ali okoli Trsta?

Morali bi jih imeti v vsaki bolje založeni pastičeriji v Italiji. Jaz sem jih že večkrat videla, a se ne spomnem kje točno.

Neka vas ne obeshrabri dugačak tekst kod pripreme ovih kolačića, stvarno nisu tako jako teški za napraviti, jedino što traže malo više vremena. Ako pažljivo pratite korake, dobit ćete prave sijenske kolačiće koji vas neće razočarati okusom. A ako ste probali kupovne, možda vas iznenadi kako su i bolji od kupovnih. Eto, Sssiena svama dijeli svoj prvi pravi sijenski kolačić!

Od ove smjese ispadne oko 18-20 kolačića.

2
Prvo izblanširajte bademe, očistite ih od kožice i stavite ih u pećnicu na na 50 stupnjeva da se malo osuše (oko 10 minuta). Nakon toga ih dobro sameljite, ali pazite da ne pregrijete aparat (multipraktik, mlinac za kavu) s kojim radite kako bademi ne bi počeli puštati ulje od topline. – Ili kupite već gotove, mljevene bademe, skroz bijele!

Prebacite ih u posudu u kojoj ćete raditi smjesu, dodajte im brašno, ribanu koricu naranče, šećer i ampulu arome gorkog badema.

3
U drugoj posudi izmiješajte šećer u prahu, brašno, sodu i prašak za pecivo, pa tu smjesu lagano prosijte u smjesu s bademima. Dobro izmiješajte da se svi sastojci prožmu.

4
Napravite sirup: u posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Zagrijavajte lagano bez miješanja. Čim se šećer otopi, sirup je gotov. Ne smije zakuhati!

Ja sam sirup radila tako da sam držala posudu iznad vatre i lagano je vrtila u ruci dok se šećer nije skroz otopio. Prohladite sirup, ne smije biti vruć, već mlak i dodajte ga smjesi od badema.

Dobit ćete lagano vlažnu smjesu, ali nepovezanu, više pjeskastu. Neka vas to ne brine, tako treba biti.

Posudu sa smjesom pokrijte VLAŽNOM, DOBRO OCIJEĐENOM KUHINJSKOM KRPOM koja ne smije dodirivati smjesu. Ostavite da smjesa pokrivena krpom odmara 12 sati. (Posudu ne morate stavljati u hladnjak, može ostati vani).

5
DRUGI DAN: u smjesu dodajte aromu vanilije i vanilin šećer u prahu te tučeni bjelanjak. Bjelanjak nije potrebno tući mikserom već ručno i to samo do stupnja kad se bjelanjak počne pjeniti (stvarati balončiće) i lagano pobijeli.

6
Rukama dobro izradite smjesu, da se svi sastojci dobro povežu. Prebacite se na radnu podlogu koju ste posipali šećerom u prahu pomiješanim s malo škrobnog brašna (gustina). Napravite valjak promjera 5-6 centimetara i režite kolačiće debljine 1 cm. Svaki kolačić uvaljajte u smjesu od šećera u prahu i škrobnog brašna te uz pomoć dva nožića formirajte oblik romba (ili rukama). Svaki kolačić bi trebao težiti između 25 i 30 gr. Tako pripremljene kolačiće stavljajte na pripremljeni pleh koji ste pokrili papirom za pečenje i prije pečenja ih obilno posipajte šećerom u prahu.

7
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 140-150 stupnjeva (ventilator) između 15-20 minuta (ovisno o pećnici). Pečeni su kad počnu pucati po površini, ne bojte se ako su mekani na dodir. S hlađenjem se počnu stvrdnjavati.

8
Ohladite ih dobro i guštajte u njima uz kavicu! Kolačići imaju super hrskavu koricu, a unutra su mekani i prepuni okusa badema i naranče.

Sastojci

200 gr sitno mljevenih badema (prije toga blanširanih i očišćenih od kožice)
150 gr šećera
25 gr glatkog brašna
1 ampula arome gorkog badema
sitno ribana korice od 2 naranče

Posebno pomiješati pa dodati prosijavanjem gornjim sastojcima

10 gr šećera u prahu
10 gr Brašna

na vrh noža sode za pečenje (baking soda) ili običe sode bikarbone
pola žličice praška za pečenje

Sirup

30 gr šećera
10 gr vode

Drugi dan dodati:

10 gr vanilin šećera u prahu
malo arome vanilije
1 Bjelanjak

Za valjanje i formiranje kolačića:

šećer u prahu pomiješan s malo škrobnog brašna

POSKUSIL – ODLIČNO