Kje najti cene geometrov?
V kratkem času me čakajo posli z geometrom. Pravzaprav bo postavil samo 2 mejnika. Sedanja parcela je bila pred 5 leti totalno premerjena, vsi mejniki so na svojem mestu….;)) sedaj mora samo iz te parcele narediti 2. Pač gre parcela na dva enaka dela. Kolikšen račun lahko pričakujem? Kje lahko najdem kakšen njihov cenik? Ali so tudi določeni tako kot recimo pri notarjih? Hvala za odgovor!
http://www.geodeti.si/index.php?id_strani=200
Tukaj bo nekaj.
iskrena hvala za tale link. Sem kar šokirana, kakšen predračun sem dobila jaz….skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več! Mislim, da se bo treba malo zbuniti….;))) A se tu mogoče lahko kakšno delo točkuje, recimo tako kot pri notarju? A je še kje kakšen cenik na netu? No, saj bom tudi jaz probala še malo poguglat….;))) Samo nekateri že to veste kje najti…Hvala.
http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/msgeo/potrjen_cenik_geodetskih_storitev.pdf
Cenik geodetskih storitev.
Na pamet rečeno lahko računaš od 500 – 1000 eur. Naš račun izpred dveh let je bil takle. Vrednost točke: 0,75 eur (brez DDV)
– vsaka točka, ki jo mora določiti, je vredna 90 točk
– vsaka parcela, ki jo določa ali se je dotika meja, ki se ureja: 10 točk
– vsak lastnik, ki je vabljen na postopek: 5 točk
– vsak lastnik, ki se je udeležil postopka: 20 točk
– izdelava elaborata za ureditev meje: 200 točk
Na koncu pa k vsem zmnožkom dodaj še 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ddv.
Geodetska podjetija, ki so vpisana v seznam pri Inženirski zbornici Slovenije:
http://www.izs.si/index.php?id=345
Seznam ti lahko pomaga pri izbiri najugodnejšega ponudnika.
Meni so že na tem forumu pred nekaj meseci priporočili geometra iz Vrhnike, Matjaža Jereba iz firme ledina-ar – telefonsko imam na računu, samo ne vem, če jo smem dati na forum… Naredi najhitreje je možno in od vseh ima najbolj ugodne cene (smo sami pred leti dali ponudbe na 12 podjetij in njegova je bila še najbolj fer in tudi drži se predračuna, nič ne nateguje cen. Predvsem je pa res fer do ljudi. Zelo se potrudi, da v primeru spora zaradi meje toliko časa posluša argumente vseh strani in jih skuša dati na najnižji možni imenovalec, da se na koncu dogovorijo in so vsi zadovoljni. Tudi mi imamo z njim zelo dobre izkušenje, smo se končno upali lotiti urejanja meje s sosedom, ki je bil z mojimi starši pol življenja skregan in si je privoščil uživanje svoje zemlje krepko preko svoje meje. No lani smo to na naše veliko veselje uredili in tudi boljse se sedaj razumemo s sosedom.
Aja, še na nekaj me je opozorila kolegica, ki je bila danes pri nas na obisku: da skoraj vsi geometri dajejo kar nizek predračun in dosti višji račun. No, tale iz Vrhnike, ki sem ga jaz najela je imel obe ceni isti, zato mi je všeč, ker mi je to tudi fer.
Kar se pa cenika, ki ste ga objavili tiče, sem se tudi pozanimala: to so NAJNIŽJE, od države določene cene, pod katerimi ne sme trgovati noben geometer, sicer je sankcioniran. Lahko pa ima kolikor hoče višje cene…
Pa opozorila me je, da se je sedaj v Logatcu pojavil en geometer, ki daje nerealno nizke cene, tako, da ima veliko strank, naredil pa tako šlampasto in se nič ne znajde, da je groza. Tako, da se še malo pozanimajte, s kom ima kdo dobre izkušenj, jaz sem povedala svojo…
Cena je v veliki meri odvisna od obstoječih podatkov. Sledeč zakonu o evidentiranju nepremičnin, se parcelacija lahko opravi, če so meje parcele, ki se deli že urejene. Ali so urejene se da videli samo iz podatkov zemljiškega katastra na Geodetski upravi.
Ureditev mej zahteva soglasnost mejašev. Brez da se spuščamo v podrobnosti to pomeni, da mora geodet povabiti mejaše na mejno obravnavo. Če imajo sosednje parcele več solastnikov, če so med njimi tudi taki, ki živijo v tujini, nimajo znanega naslova ali so že umrli, je s tem lahko mnogo dela. Tudi sprti mejaši pomenijo podaljšanje postopka in več dela. Če geodet naredi predračun, ne da bi poznal te podatke, potem bo na koncu račun verjetno precej večji.
Da bi lahko izdelal korekten predračun morate navesti vsaj številko parcele in katastrsko občino.
Ker storitev lahko naroči samo lastnik nepremičnine ali oseba, ki lahko izkaže pravni interes, potrebujemo tudi vaše podatke in če niste lastnik, soglasje lastnika, da se predvidena dela lahko opravijo. To je del zaščite osebnih podatkov in lastništva.
Tudi pri nas smo imeli isto situacijo, delili parcelo na 3 nove, (4 mejnike). Pridobili več ponudb, ki so se bistveno razlikovale :/ . Na koncu smo se odločili za GEO2[/url], so bili zelo ugodni, prepričalo me je pa, da so nam res prijazno svetovali, pri njih sem bil več kot 2 ure, za kar niso nič zahtevali, čeprav sem imel planirana neka sredstva za svetovanje.