Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kje nakupujete bio ali domačo hrano?

Kje nakupujete bio ali domačo hrano?

Ker nas je veliko takih, ki damo pozornost na to, kaj pojemo, odpiram temo, da si malo pomagamo z informacijami.

Pri katerem kmetu kupujete meso?

Kje nakupujete domačo (ali pa bio oz. čimmanj šprickano) zelenjavo, sadje?

Ali nakupujete tudi online in preko katere strani, kako ste zadovoljni z izbiro?

Katere znamke hrane v navadnih trgovinah so vam všeč?

Začimbe in razno superhrano (chia semena, acai prah, goji jagode ipd.) kupujem preko PlanetBio (internet), kozje produkte na tržnici (Plava Laguna), sveže mleko (redko) preko mlekomatov, ostalo pa v Intersparu, Leclercu, Hoferju… odvisno, kam me zanese, ne grem vse troje v 1 mesecu. Spar se mi zdi, da ima glede te bio zelenjave/sadja še največjo izbiro, je pa res, da je marsikaj precej drago. Čebulo, česen, banane, kivi kupim bio, drugače bi pa zelo rada kupovala pri kmetu, ki čimmanj špricka.

Kake ideje?

Kako se vam zdi Zeleni ponedeljek? Pa neke zelene gajbice so, ko naročiš zelenjavo/sadje preko neta, potem tri pa dostavijo, samo se mi zdi preveč drago.

Pravo bio hrano boš imela doma na vrtu, vse ostalo pa je lahko ali pa ni bio.
To, da piše na hrani bio je lahko samo reklama, ki dviga ceno izdelka.
Pa tudi naši kmeti ne šparajo z škropivi tako da……

Tista o bio česnu pa je malo za lase privlečena a ne 🙂 ?
Večino česna, ki pride k nam je iz kitajske, pa četudi piše gor bio je boljše, da spiješ kako jupol barvo, učinek bo itak enak.

No jaz sem vegeterijanka, tako da večinoma moje hrane predstavljajo žita in pa zelenjava. Kot vemo je zelenjava v večini teh trgovin ki ste jih našteli zelo nekvalitetna, brez okusa ali celo gnila. Dobim včasih dober paradižnik v Lidlu, pa zelena solata je v Lidlu zelo lepa, v Šparu so imeli zadnji čas tudi zelo dober paradižnik domači je bil sicer dražji vendar se je resnično videlo da je domač. Imel je res bogat okus, dišal je omamno itd…

Pri nas v večjih shopping centrih čez vikende, lokalni kmetje postavijo tržnice znotraj teh centrov. Takrat kupim od njih zelenjavo in sadje. Trenutno je bila sezona špargljev sem tega precej kupila. Sem pa tudi že razmišljala, ker obožujem paradižnik in bučke, če bi si naredila pred hišo kak mali vrtiček, ali pa imela na balkonu v lončkih vsaj paradižnik domači za čez poletje. Drugače jaz jem večinoma samo zelenjavo, sadje, žitarice. Obožujem Müsli-granolo samo mora biti brez rozin in kandiranega sadja. Meni trenutno so najljubše iz Hoferja od Knusperone ali pa v dm-u, šparu, merkatorju je še ena slastna znamka kosmičev Knüsperli se imenujejo, Vitalis so tudi zelo yummy. Jem pa tudi ješprenj, polento, kus-kus, kvinojo, kašo, razne vrste riža-basmati-divji. Ne jem pa jogurtov, kruha, mesa, jajc-jih jem samo v sladicah, mleko pa jem samo v kombinaciji z müsliji ali pa mlečnim rižem ali mlečno kašo.

Imam pa v večjih linčkih v kuhinji že dolgo časa začimbe, ki jih sama gojim in redno uporabljam v kuhi, bazilika, peteršilj, drobnjak.

Da zgnije in je jabolka piškava ne sme bit (preveč) škropljena tako, da to še ne pomeni da ni ok 😉

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Ne kupujem česna iz Kitajske.

Piše lepo v naslovi bio ALI domača hrana. Očitno ne kupuješ ne enega ne drugega.

Hvala za post, princeska, bom prebrala doma. Čakam še na post od Robita pa mogoče še koga, kogarkoli pravzaprav, tudi tistih, ki se oglašajo samo v šund temah 🙂 Gotovo vam ni vseeno, kaj daste v usta. Če ne drugega, je okus tisti nezgrešljiv, govorim o nepredelani hrani.

Imaš prav si raje sam pridelam. Samo tako vem, da je 100% bio IN domače.

Me pa prav zanima kje kupiš bio domači česen??

Single, malo se pozanimaj, kako je s temi cerfitikati za bio izdelke. Zagotovo ni to odločitev vsakega kmeta, da bo to popal na svoje pridelke, ampak je do tega naziva dolga in zelo draga pot. In velika večina pridelovalcev se zato ne upa hecat s tem. Kontrole imajo tako pogoste, da se vsak prekršek odkrije, kajti vse ostane v prsti, listju.

Hofer ima precej bio stvari (banane, limone, pomaranče, včasih krompir, korenje), zamrznjeno zelenjavo, mlečne izdelke, nekaj ima tudi Mercator, Špar pa absolutno predrago.
Tudi zeleni zabojček je zame žal čisto predrag, ker zaračunavajo tudi dostavo. Od okoliških kmetov ne kupujem, ker njive še vedno polivajo z grezničnim blatom – hvala, ampak ne hvala. Mesa ne jem, pa tudi tukaj je “domača” vzreja večinoma taka, da bohpomagej. Če krava živi v domačem hlevu, to še ne pomeni, da je v primernih razmerah in da dobiva primerno krmo. Lahko povem, da eden od sosedov vsako leto doma spita prašiča zase in za svojo družino, in je rekel, da ga kila mesa pride dražje kot v trgovini. Ker ga pita res tako, kot je treba. Sosedje so enkrat vzeli nekaj mesa od nekega drugega kmeta in je tako smrdelo, da so ga dali psu.
Torej, če vam kmet proda svinjsko meso po dobri ceni, to ne more biti bistveno boljša roba od trgovinske.
Včasih vzamem na kmetiji v sosednji vasi, kjer imajo uradno prodajo zelenjave. Tisto, kar jim zraste na njivi in v rastlinjaku. Ne vem pa, koliko kaj škropijo in to. Je malo dražje kot v trgovini, glede okusa pa jaz žal ne vidim razlike 🙂

Prav v okusu in vonju je razlika med domačim in shitom. Pri čemer za prvo lahko račemo, da je zelenjava drugo pa neka kemijska tvorba podobna zelenjavi.

Pa ne ti meni o kontrolah. Slovenija je lopovska država, še največjih kriminalcev ne pozapremo, kaj šele, da bi par kmetov v rovtah nadzirali.

Ne trdim pa, da se vsi posložujejo podlih prijemov. Zagotovo je kar nekaj kmetij, kjer delajo po predpisanih normah.

Edini paradižnik, ki je vreden nakupa in edini, ki ima okus po paradižniku, je bil bio paradižnik v Hoferju.
Tam kupujem še bio korenje, pa “direkt gepresst” sokove.
Drugače pa imam vrt in sem si zdaj skoraj vsak dan privoščil redkvico, pa solato….Drugo pa še bo..Naj bi bilo..:)

Kaj pa so to “šund” teme ? 🙂
Drugače pa nisem tako obseden z bio, ker je predrago, pa večkrat niti ni neke občutne razlike.

Poleti grem samo na domač vrt in imam bio :)), ker gledamo, da škropimo samo, če je res nujno potrebno zaradi vseh teh bolezni, pozimo pa v shrambo, pa imam spet bio vložene kumarice, mešano zelenjavno solato, papriko, ajvar… Neprimerljivo boljše od zelenjave, ki jo kupiš.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ja, Robi tudi jaz sem v Hoferju kdaj opazila v tistih plastičnih gajbicah imajo paradižnik, kar v redu podoben tistemu dobremu iz Lidla. Pa bio-korenje v vrečkah imajo v Hoferju ga tudi kdaj vzamem.

Prav v okusu in vonju je razlika med domačim in shitom. Pri čemer za prvo lahko račemo, da je zelenjava drugo pa neka kemijska tvorba podobna zelenjavi.

Pa ne ti meni o kontrolah. Slovenija je lopovska država, še največjih kriminalcev ne pozapremo, kaj šele, da bi par kmetov v rovtah nadzirali.

Ne trdim pa, da se vsi posložujejo podlih prijemov. Zagotovo je kar nekaj kmetij, kjer delajo po predpisanih normah.[/quote]

Saj ravno zato je pri nas lopovsko, ker polovijo male, velikih pa ne.
Lej, pot do certifikata je tako dolga in draga, da moraš biti res kratkoviden in neposloven, da tvegaš, da ti ga vzamejo. Daj preberi si, kako to poteka, pa ti bo malo bolj jasno, zakaj to ni kr neki. Če kmet uporabi škropivo, ki ni dovoljeno v bio pridelavi, se to pozna na prsti (in vzorce jemljejo vsaj vsako leto, lahko pa tudi pogosteje in nenapovedano). Karenca škropiv pa običajno ni samo par mesecev, čeprav to piše na navodilih. Enako je s semeni in sadikami – vse se da ugotovit in preverit.

Jaz ne občutim razlike med kupljenim in domačim. Žal. Pa sem gor rasla ob domačem neškropljenem pridelku (nikoli v življenju se ni niti pri nas niti pri sosedih karkoli špricalo). Po TV so pred časom pokazali prispevek, ko so dali ljudem za poskusit bio in navadno pridelano jabolko – niso znali ločit po okusu in videzu. Nekateri so zelo zaprmej trdili, da je kupljeno sigurno domače in bio, ker je bolj polnega okusa in bla bla bla.

Tudi jaz se kdaj pohecam, da je domače tudi bio, pa žal ni to eno in isto. Tudi mama ne škropi svojega vrta (razen z doma narejenim škropivom iz kopriv), pa to še ni bilo, ker okoliški sosedje fino škropijo svoje njive (herbicidi, ki so v Slo prepovedani, par km čez madžarsko mejo pa ne), da ne govorim o podtalnici in bla bla.

je pa domače vseeno boljše kot umetna hrana, gojena v vodi in rastlinjakih. Že nekaj dni opažam reklamo domačega slovenskega paradižnika, kis e ga da kupiti v Tušu, Mercatorju in Hofru. Sem bila danes v Leclercu in niti en paradižnik ni bil iz Slovenije, torej nisem kupila. Kupila sem pa jabolka ionagold iz Posavja. Tudi krompir raje kupim slovenskega, še posebno, če je napisan cel naslov proizvajalca.

Drugače pa tudi sama rada nakupujem v Hofru, predvsem korenček, ki ga obožujem in dam k vsaki hrani, mora bit bio.

Bom pozorna, ko naslednjič grem. A ni to tista 370g vrečka, niti ne poceni, pa precej sladkorja vsebuje? Danes sem kupila muslije iz nemške firme ScnhneeKoppe, musliji s figami. Ne moreš verjet, kakšne so razlike med isto znamko a različnimi produkti. Tale s figami vsebuje nežveplano sadje (plus), nobenega dodanega sladkorja (ok, ječmenov slad), medtem ko nek drug okus vsebuje še dodatni sladkor ter prah (??) iz marelic. Je pa težko dobit muslije, ki niso še dodatno slajeni, saj vsebujejo kandirano sadje in če je hrustljavo, mora bit z nečim prelito.

Že kaka 2 ali 3 mesece na policah (predvsem v Mercatorju) biomeso, ki je tudi do 3x dražje od navadnega. Priznam, da ga še nisem kupila. Mama je pred pol leta kupila govedino od nekega kmeta, ki je svoje krave hranil kvalitetno in so se pasle na pašniku, je bilo meso temu primerno mesnato (se pravi nemastno).

Kaj pa oreščke – kje kupujete? A prek neta pa nič?

Če ste mogoče zasledili pred kakima 2 tednoma, je revija Zveze potrošnikov Sloveniije za 2 dni odklenila svoje teste za vse, je kdo to uspel videt?

Jaz npr. jabolka povoham in naša domača tako dišijo, da jih ni moč zamenjat za “umetna”, je pa tud odvisno od same sorte. Ene so bolj kašaste, druge čvrste in sočne. Najboljše so tiste micene rumene s pikcami, tudi če malo črvive (niso pa gnile!). Ne spomnim se imena.

Tudi jaz se kdaj pohecam, da je domače tudi bio, pa žal ni to eno in isto. Tudi mama ne škropi svojega vrta (razen z doma narejenim škropivom iz kopriv), pa to še ni bilo, ker okoliški sosedje fino škropijo svoje njive (herbicidi, ki so v Slo prepovedani, par km čez madžarsko mejo pa ne), da ne govorim o podtalnici in bla bla.

je pa domače vseeno boljše kot umetna hrana, gojena v vodi in rastlinjakih. Že nekaj dni opažam reklamo domačega slovenskega paradižnika, kis e ga da kupiti v Tušu, Mercatorju in Hofru. Sem bila danes v Leclercu in niti en paradižnik ni bil iz Slovenije, torej nisem kupila. Kupila sem pa jabolka ionagold iz Posavja. Tudi krompir raje kupim slovenskega, še posebno, če je napisan cel naslov proizvajalca.

Drugače pa tudi sama rada nakupujem v Hofru, predvsem korenček, ki ga obožujem in dam k vsaki hrani, mora bit bio.

Bom pozorna, ko naslednjič grem. A ni to tista 370g vrečka, niti ne poceni, pa precej sladkorja vsebuje? Danes sem kupila muslije iz nemške firme ScnhneeKoppe, musliji s figami. Ne moreš verjet, kakšne so razlike med isto znamko a različnimi produkti. Tale s figami vsebuje nežveplano sadje (plus), nobenega dodanega sladkorja (ok, ječmenov slad), medtem ko nek drug okus vsebuje še dodatni sladkor ter prah (??) iz marelic. Je pa težko dobit muslije, ki niso še dodatno slajeni, saj vsebujejo kandirano sadje in če je hrustljavo, mora bit z nečim prelito.

Že kaka 2 ali 3 mesece na policah (predvsem v Mercatorju) biomeso, ki je tudi do 3x dražje od navadnega. Priznam, da ga še nisem kupila. Mama je pred pol leta kupila govedino od nekega kmeta, ki je svoje krave hranil kvalitetno in so se pasle na pašniku, je bilo meso temu primerno mesnato (se pravi nemastno).

Kaj pa oreščke – kje kupujete? A prek neta pa nič?

Če ste mogoče zasledili pred kakima 2 tednoma, je revija Zveze potrošnikov Sloveniije za 2 dni odklenila svoje teste za vse, je kdo to uspel videt?

Jaz npr. jabolka povoham in naša domača tako dišijo, da jih ni moč zamenjat za “umetna”, je pa tud odvisno od same sorte. Ene so bolj kašaste, druge čvrste in sočne. Najboljše so tiste micene rumene s pikcami, tudi če malo črvive (niso pa gnile!). Ne spomnim se imena.[/quote]

pa si nekje napisala,da nimaš cajta vse brat, kolk se ti le da take dolgoveznosti pisat, pa dragoceni tvoj čas tratit s tem, na vse se spoznaš, še na mačke

Dejmo še mal na to temo, prosim. Pa brez neumestnih ala aladin zgoraj.

Krivokljun-sem ti pozabila odgovoriti, ja to so ti müsliji mislim da je 370g pakunga, v taki pokončni vrečki so, malo so dražji, samo jih imam zelo rada imajo jih pa več vrst. SchneeKoppe, sem tudi že videla so tudi precej dragi, me zanima kakšen je okus. Kot si rekla da si opazila da so te od SchneeKoppe malo manj sladki. Aja, v Müllerju imajo ene full dobre kosmiče tudi, več vrst jih je meni so uni s karamelo in čokolado in ovsenimi kosmiči všeč. Meni gre tudi na živce, ko dodajajo sladkor. Me ne bi čisto nič motilo če bi ga bilo manj, potem se mi zdi da tudi okus kosmičev in oreščkov in vsega kar je notri se bolje okusi. Glede jabolk pa uff ja, mi imamo tudi doma nekaj jablan nešpricanih in okus je čisto drugačen pri naših domačih kot pa teh v trgovini. V bistvu v trgovini ne kupujem jabolk že ene 10 let sigurno. Razen če delam kakšno sladico ali štrudelj pa da nujno rabim jabolka.

Za apfelštrudelj so menda najboljša kisla jabolka, ala granny smith, samo tip 😉

Šnekope stanejo 750 g toliko kot uni tvoji yummy, ki tehtajo 370g. Ja, so odlični, samo pocukrani.

recimo občasno si sama naredim muslije, Malo popražim ovsene kosmiče (brez olja), da malce porjavijo in zadišijo, dolijem malo vode, narezano sadje (jabolka, odlične so sveže slive, se fino razpustijo in dodajo odličen okus, pa kake namočene rozine) in vse skupaj pride dokaj neizrazitega okusa. Potem točno veš, kaj daje “okus” muslijem; kandirano sadje in dodan sladkor.

Oh, zanimivo krivokljun, jabolka za štrudelj imam jaz najrajša domača samo tega žal ni skozi celo leto. Ja sem že slišala da so za štrudl najboljša kiselkasta. Waw delaš domačo granolo, nisem še probala. Bi bilo za poiskusit, pa da potem dodaš notri namesto kandiranega sadja, ki ga jaz ne jem, sveže sadje.

Bio hrana – pogosto nisem pozorna na to kaj vse kupujem, lahko bi lahko celo trdila, da sem kot “kanta za smeti”, moj želodec vse prenese…no ja, občasno vseeno grem na spletno stran Real foods[/url] in nakupim razno hrano, prehranske dodatke in naravno kozmetiko, ki jih pri nas ni na voljo ali pa so cene upravičeno vprašljive, do zdaj sem z nakupljenim pri njih bila še vedno zadovoljna 😉

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Pa kupi navadne bio kosmiče. Na primer ovsene, riževe, sojine, ekspandiran riž…..Zraven še suho sadje, pa si naredi musli.

Včasih sem jedel te muslije, zdaj pa še redkokdaj. Zjutraj jem ponavadi le sadje.

Robi, saj sem že gledala tiste vrečkice, kjer so posamična semena, ali ovseni kosmiči, da bi kupila nekaj tega, pa si sama zmixala. Pol pa čez mogoče naribala čisto malo črne čokolade pa dala nekaj narezanih svežih jagod mmm, zdj sem pa lačna postala 🙂

Pa kupi navadne bio kosmiče. Na primer ovsene, riževe, sojine, ekspandiran riž…..Zraven še suho sadje, pa si naredi musli.

Včasih sem jedel te muslije, zdaj pa še redkokdaj. Zjutraj jem ponavadi le sadje.[/quote]Sladkor se dodaja kot konzervans ali kaj jaz vem zakaj, ker ga res ni treba. Po načelih zdrave prehrane pa se musli itak je zvečer, ne pač resno–

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Včasih sem jedel te muslije, zdaj pa še redkokdaj. Zjutraj jem ponavadi le sadje.[/quote]Sladkor se dodaja kot konzervans ali kaj jaz vem zakaj, ker ga res ni treba. Po načelih zdrave prehrane pa se musli itak je zvečer, ne pač resno–[/quote]
Sladkor se dodaja zato, da gre stvar bolje v promet.

Seveda. Da je bolj crunchy pa vabljivo za mala deca.

Robi, kaj pa nadomestke navadnega rafuniranega sladkorja? Npr. agavin sirup, javorjev sirup, ječmenov slad, stevia? Kaj od tega nucaš? Meni ima stevia blazno umetni okus, tak kot aspartam, je pa naravni sladkor in nima kalorij.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close