Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Pomoč voznikom v prometu kje sploh lahko parkiram

kje sploh lahko parkiram

Vem da obstaja zakon kje smem in kje ne parkirati, se mi pa zdi sa si ga redarji razlagajo kakor jim paše. Recimo, je ulica v Ljubljani, dvosmerna, brez sredinske črte. V ulici smo brez težav vedno parkirali vozilo ob pločniku, saj je bilo do druge strani predpisane 3 metre. Potem je župan dal postaviti znak prepovedano parkiranje da nas je lahko začel lovit s kaznimi. V redu. Smo se umaknili. Čez nekaj mesecec – torej zdaj trenutno – je spremenjena signalizacija na tem mestu. Ulica je postala enosmerna, znak za prepovedano parkiranje so umaknili. a se torej zdaj tukaj sme parkirati ob pločniku ali ne.

Kaj pa enosmerna ulica, tudi prej dvosmerna, kjer je koncu enosmerne ulice znak – torej ko zaviješ v ulico ga sploh ne moreš videt – prepovedano parkiranje razen za stanovalce ulice. Dokler je bila ulica dvosmerna so celo lisičili. Ali lahko dobim kazen za napačno parkiranje, glede na to da redar ne more vedet če jaz res živim v tej ulici ali ne, in tudi nima nobenih pooblastil da bi na policiji poizvedoval kdo je lastnik avta in kje lastnik živi. Danes je ta ulica enosmerna, na koncu ulice je še vedno znak da je dovoljeno parkiranje samo stanovalcem.

Kje ne smem parkirat, če sem dobila kazen da sem parkirala avto na površini ki ni namenjena za vožnjo vozil. Gre za pas ki poteka ob cesti med cestiščem in pločnikom, širok pa je toliko kot avto. Torej ni cestišče, ni pločnik, ni trava. Gre za makadamsko površino med obema. Kazen je bila 40€.

Ali lahko dobim kazen če parkiram sicer nepravilno, vendar to zemljišče ni občinsko ampak privatno. Gre za zemljišče ob cesti in med železniško progo, ki je last železnic.

Hvala za odgovore

Pozdravljeni, glede prvega vprašanja menim, da ni dovoljeno parkirati na cestišču, ne glede na to ali je enosmerno ali dvosmerno cestišče. Morda bi lažje odogovril, če bi vedel kje se nahaja.
Pri drugem vprašanju odgovarjam, kakor razberem, da je parkiranje dovoljeno za znakom, za prepoved parkiranja, oz. dovoljeno samo za stanovalce. Torej pred znakom lahko parkirajo vsi (če je to dovoljeno) za znakom pa le stanovalci. Vsi znaki so postavljeni pred začetkom veljave. Kazen Vam lahko napišejo pristojni na podlagi prijave stanovalcev, da niste upoštevali prometnega znaka. Vi se boste morali zagovarjat oz. dokazovati, da stanujete tam.
Glee tretjega vprašanja menim, da gre tu za t.i. zelene površine (ne glede kaj je v naravi). Skratka površine, ki niso namnjene parkiranju. Za tako parkiranje vas lahko oglobijo. Na podlagi katerega zakona so vas oglobili? Potrebno bi si bilo pogledati teren. V Lj. je kar nekaj odsekov, ki niso primerno ali pravilno prometno urejeni. Lp

****************************************** Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK Litostrojska cesta 40a, Ljubljana 040/310-140, 01/518 13 56 http://www.prvaavtosola.si, info@as-amtk.si

Pozabil četrti odg. Pri tem vam ne smejo napisti globe razen, če je zemljišče zemljiškoknjižno neurejeno in se sicer pojavlja kot lastnik železnica vendar, (če je zemljišče) npr. cesta javnega pomena in v rabi kot javna cesta vas lahko oglobijo in odstranijo, ter prav tako na zahtevo lastnika-železnic ali tistega, ki lastnika zastopa oz od njega najem aemljišče. Lahko, da ima npr. občina v najemu zemljišče za park/igrišče… Kot rečeno, poglede na terenu bi razjasnil marsikaj. Lp

****************************************** Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK Litostrojska cesta 40a, Ljubljana 040/310-140, 01/518 13 56 http://www.prvaavtosola.si, info@as-amtk.si

Pozdravljeni. Hvala za odgovore. Pravite da bi morali poznati teren. Večina teh ulic se nahaja okoli bolnic na Japljevi, pediatrični kliniki in Kliničnega centra.
V prvem primeru gre za Bolgarsko ulico, na kateri so sedaj spremenili signalizacijo in je postala enosmerna. Pred tem je bila dvosmerna in se je vedno parkiralo ob pločniku in nikoli niso kaznovali zaradi tega ker se to menda sme, če ostane dovolj prostora do drugega roba cestišča. Potem so šele postavili znak za prepovedano parkiranje in začeli pisati listke.
V drugem primeru gre za Jenkovo ulico, ki je postala enosmerna in se vanjo lahko zavije trenutno samo iz Japljeve ulice, znak za prepoved parkiranja pa je postavljen na koncu ulice in se potem tako in tako ne da več parkirati.
V tretjem primeru vam ne znam povedati za številko člena po katerom so napisali kazen, pisalo pa je da je bil avto parkiran na površini ki ni namenjena za vožnjo. Kazen je bila nižja od tiste ki se predpisuje za parkiranje na zelenici, torej gre očitno za drug člen. Te površine so v glavnem okoli Vodmatovega vrtca in se nahajajo med cestiščem in med pločnikom.
Površine v četrtem primeru pa se nahajajo med Orto barom in Očesno kliniko ob železniški progi in gre za površino ki je ob cestišču. Torej ne gre za cesto javnega pomena, ampak gre za pas med železniško progo in cesto ki je v lasti železnice.
Hvala za odgovore

Pozdravljeni, ogledal si bom navedene ulice in režim parkiranja… Sporočim odgovor. Lp

Sem zaposlena v zd vič. Na Oslavijsko ulico , kjer vsa leta parkiramo tudi zaposleni, saj je službeno parkirišče premajhno, so postavili parkomate. Zanima me ali je zemljišče ob progi last MOLA ali SL.železnic. Saj, če je lastnik železnica nima MOL nobene pravice pobirati parkirnine.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni, glede lastništva zemljišča je potrebno preveriti na pristojnem sodišču, na zemljiški knjigi. Kar se tiče pisanja kazni je lahko zemlja v lasti Sl. žel in je oddana, zakupljena ,dana v uporabo Mol-u ali komu drugemu. Pristojne službe imajo zakonsko podlago, da lahko pišejo kazni, če vozilo ovira promet ali druge udeležence v bližini. Lp

Pozdravljeni, dobila sem obvestilo o prekršku za napačno parkiranje na Rotovškem trgu v Mariboru. Nikjer ne najdem podatka, da tam ni dovoljeno parkirat in se za to obračam na Vas. Tu sem parkirala že večkrat v preteklosti in še nikoli nisem dobila nobene kazni za to. Parkirala sem tudi zvečer, ob 20h. Zanima me, ali se lahko na to pritožim ali res ni tam dovoljeno parkirat, da vem za bodoče. Hvala za odgovor!
Nina

Pozdravljeni, v plačilnem nalogu vam piše kateri člen ste kršila. v parvnem pouku vam piše kam in kako se lahko pritožite oz. ugovarjate. Ker situacije ne poznam, ne morem točno odgovoriti ali je dovoljeno parkirati ali ne. Kolikor je razvidno iz zemljevida gre za mestno jedro. Ponavadi je parkiranje označeno s parkirno cono, kar pomeni, da je na začetku območja znak, ki odreja režim parkiranja. Poglejte ali znak obstaja. Tudi če znaka ni še ne pomeni, da lahko parkirate kjerkoli (npr na pločnikih, zelenicah itd.) Obstajajo tudi mestni odloki, glede parkiranja. Kot navedeno je potrebnih več informacij za točen odgovor. Lp

Pozdravljeni,

vljudno naprošam za pomoč in nasvet glede zadeve v nadaljevanju.

S strani Medobčinskega inšpektorata in redarstva v Mariboru, torej prekrškovnega organa, sem na podlagi 8. odstavka 57. člena Zakona o prekrških (ZP-1) prejela obvestilo in globo za prkršek na podlagi 15. točke četrtega odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa za ustavitev in parkiranje na vseh prometnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil ali niso namenjene prometu tovrstnih vozil (npr. cestno telo, cestni otok, odstavni ločilni in robni pas, bankina itd.).

Kazen je bila izrečena za parkiranje na Trubarjevi ulici, ob ograji stanovanjske hiše blizu Društva gluhih in naglušnih v Mariboru.

Menim, da redarji tu nimajo pristojnosti za izrek globe, saj navedeni pas ob cesti po mojem prepričanju predstavlja funkcionalno zemljišče stanovanjske stavbe, ki je ograjena. Ta pas je res blizu občinske ceste, a je včasih na tem pasu ob ograji ob cesti raslo grmovje (ograja ni direktno do ceste, ampak je vmes ta pas, kjer je včasih raslo grmovje, sedaj pa tam pač parkiramo na funkcionalnem zemljišču, ki pripada k stanovanjski stavbi (neasfaltiran pas v širini avtomobila ob ograji stanovanjske hiše, v dolžini, ki omogoča parkiranje kakšnim 8 osebnim avtomobilom). Tu doslej nikoli niso pisali kazni, sedaj pa mestni redarki kazni izrekajo za parkiranje tudi na tem pasu.

Sosednja stavba je društvo gluhonemih in naglušnih na Trubarjevi 15, kjer ni plave cone in imajo lasten režim parkiranja za svoje člane. Nižje na Trubarjevi je plava cona, ki se zaključi pred Trubarjevo 11, kjer je prav tako nekaj parkirišč, ki so funkcionalni del poslovne stavbe ministrstva za gospodarstvo. Sodim, da tudi ta del na enak način sodi k stanovanjski stavbi, saj je v širini te stavbe in na tej strani ni nobenih znakov o prepovedi parkiranja ali kakšnih drugih prometnih znakov, je zgolj tabla pred zasebno garažo o odvozu vozila, ki bo zaparkiralo garažo.

Ali imajo redarji sploh pristojnost, da mi izrekajo kazen za zemljišče, ki po mojem prepričanju ni v lasti občine? Na podlagi katerega člena se lahko pritožim?

Hvala za pomoč!

Pozdravljeni, žal ne poznam prometne ureditve na navedenih naslovih. Vsekakor povprašajte na Mestnem redarstvu kaj smatrajo glede vašega primera. Glede na napisano menim, da imajo pristojnost za izdajo globe. Lp

Lepa hvala za odgovor.

Glede na to, kar so mi spisali v kazni, se sklicujejo na Zakon o cestnem prometu, vendar na navedenem območju ni nobenega cestnega telesa, cestnega otoka, odstavnega ločilnega pasu, robnega pasu, bankine itd., na kateri bi promet bil prepovedan, zato mi ni jasno, zakaj so sploh uporabili ta člen. Območje, kjer sem prejela kazen, niti zelenica ni, bi pa bolj razumela, če bi kazen prejela za parkiranje na zelenici . Območje, kjer sem parkirala, ni prometna površina. Citirani zakon pa pravi, da mi izrekajo kazen na podlagi 15. točke četrtega odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa za ustavitev in parkiranje na vseh PROMETNIH površinah, ki niso namenjene prometu vozil ali niso namenjene prometu tovrstnih vozil.

Je neograjen del pri ograji zasebne hiše, ki meji na cesto, že kar prometna površina po zakonu ali kaj drugega? Redarstvo sem o tem sicer povprašala, a so mi odgovorili, da če gre za privatno zemljišče, naj ga lastnik ustrezno zameji in označi, v nasprotnem primeru za skladno z ZCP oni lahko izrekajo kazni, četudi zemljišče ni občinsko, torej v lasti, najemu občine oz. če občina na njem nima službnostne/uporabne pravice.

Zdaj mi pa ni nič več jasno, a v Sloveniji sploh še spoštujemo privatno lastnino ali ne…

P.S. Ne vem, če navedeni pas dejansko spada k privatni hiši, a je po informacijah, ki jih imam od ljudi, ki so to menda preverjali, tako.

Če je res, kar pravijo redarji, je itak vseeno, lahko te oglobijo na lastnem dvorišču, če se jim zljubi…?

Zdravo!

Imam problem s sosedom in me zanima kdo ima prav. Ali nekdo ki pride k meni na obisk lahko parkira na ulici pred mojim vhodom na dvorišče, če pri tem ne ovira izhoda iz dvorišča sosedu? Oba sva na repu ulice….Sosed si je vbil v glavo, da mu ni všeč če kdaj tam stoji kak avto, saj da mora on zato biti bolj pozoren ko pripelje s svojega dvorišča…..

Pozdravljeni, predvidevam, da je ulica solasttniška. Kot je opisano načeloma lahko parkirate. Ne smete pa ovirati dovoza drugim, predvsem razmišljajte v smeri dovoza reševalcev, gasilcev itd. V tem primeru lahko drugi pokličejo “pajka”. Vsekakor se poizkušajte izogibati takim situacijam. Saj veste on lahko počne enako, kot vaši obiskovalci in boste na koncu imeli vsi težave. Predlagam, da mu vsakič, ko pri vas nekdo parkira, vljudno pozvonite in mu ga obvestite o parkiranju. Lp

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede varnega izpeljevanja iz označenega parkirnega mesta na urejenem parkirišču. To parkirišče ima dva vozna pasova, ločena s prekinjeno črto in s talno oznako smeri vožnje (puščico).

Pri vzvratnem izpeljevanju iz označenega parkirnega prostora ob vključitvi desnega smernika in predhodnem preverjanju za varno zapustitev parkirnega prostora s pogledom na ogledala (vzvratno in bočna), obračanjem glave, se je v zadnji del mojega vozila zaletelo drugo vozilo. Le-to je pripeljalo vzvratno po mojem voznem pasu (levem) iz neoznačenega mesta za parkiranje. Zanima me, kdo je zakrivil nesrečo? Ob preverjanju varnega izpeljevanja so bili na moji desni strani pravilno na parkirnih mestih parkirani ostali avtomobili (3!), zato je bilo moje vidno polje ovirano pri pogledu v desno stran. Zaradi tega nisem mogla opaziti vozila, ki je bilo nepravilno parkirano desno na neoznačenem prostoru za parkiranje (pred stavbo) na mojem voznem pasu. Trdim, da bi voznik tega vozila moral opaziti pričetek mojega manevra in prižgani desni smernik, kajti njegovo vidno polje v moji smeri ni bilo ovirano. Za nezgodo krivijo mene, jaz pa se s tem ne strinjam. Trdijo, da se nisem prepričala, če lahko varno zapustim parkirni prostor, ne da bi pri tem ogrožala druge udeležence na parkirišču. Zanima me vaše mnenje, kako bi drugače kot sem, lahko preverila, da je zapustitev parkirnega prostora varna? Ali sem res jaz naredila napako in povzročila trk vozil?

Vljudno prosim za odgovor.

LP

Pozdravljeni, težko vprašanje z kompliciranim odgovorom. Najprej pri vožnji vzvratno je potrebno vklopiti vse štiri utripalke ne samo enega. Kot navajte je smer vožnje talno označena in je enosmerna cesta z dvema pasovoma in parkirišči ob strani. Moje mnenje je, ki ni zavezujoče dokler ne vidim celotno situacijo itd, da je kriv voznik, ki se je zaletel v vas SAMO iz razloga, ker ne bi smel vzvratno voziti v enosmerni cesti seveda, če si jaz pravilno predstavljam situacijo. Lažje bi mi bilo, če bi vedel kje se je to dogajalo in kako je tam urejen promet na širšem območju. Kljub temu bi se vi morali 100% prepričati, če zapuščate parkirno mesto vzvratno, kdaj imate prosto pot. Predstavlajjate si, da bi za vami v trenutku, ko vozite vzvratno prišla oseba??? Torej vedno parkirajte vzvratno v parking in vedno se pri vožnji vzvratno prepičajte kaj je za avmi, četudi je potrebno zapustiti vozilo in se fizično prepričati kaj je za vami (+vse štiri utripalke). Čeprav je to težko, ker se lahko situacija v trenutku spremeni. Trditev, da bi moral voznik v drugem vozilu opaziti pričetek vaše vzvratne vožnje je napačna, saj se vi “vključujete” iz neprednostne ceste/parkinga na prednostno cesto. Torej vi ste tista, ki mora upoštevati prednost drugih in ne obratno. Kot sem navedel je za mene kriv nasprotbni voznik poudarjam, da samo zato, ker je vozil v napačno smer (če je zadeva taka, kot si jo predstavljam). Tudi pri tem se lahko izmaže samo z kaznijo glede vožnje v nasprotno smer, vi pa z kaznijo za povzročitev nesereče. Upam, da sem vam uspel pojasniti situacijo. V nasprotnem me kontaktirajte na mail z kakšno skico dogodka. Lp

Pozdravljeni,

prejela sem kazen za parkiranje na podlagi 15. točke četrtega odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Gre za območje v bližini Tehnološkega Parka Brdo v Ljubljani, in sicer nasproti makadameskega plačljivega parkirišča, kjer je ob cestišču neke vrste hribček, na katerega pač parkiramo vozila tisti, ki nismo bogatuni :). Zemljišče je baje od MOL-a. V 15. točki zakona piše, da se ne sme parkirati na vseh prometnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil ali niso namenjene prometu tovrstnih vozil (npr. cestno telo, cestni otok, odstavni ločilni in robni pas, bankina itd.). Najprej, tukaj gre verjetno za bankino, po 37. členu Pravilnika o projektiranju cest v primeru širine voznega pasu od 2,5-3 m pa je širina bankine 1 m. Vozilo je bilo parkirano več kot vsaj 1,5m od vozišča in ni oviralo prometa. Na podlagi česa sem torej prejela kazen? Na podlagi tistega itd v oklepaju 15. točke, ki si ga lahko kdorkoli po svoje interpretira? Je pritožba sploh smiselna?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni, žal vam ne znam odgovoriti, kot ste napisali je razlag zakona več. S pritožbo verjetno ne boste uspeli. Lp

Ali mi lahko pajek zato, ker naj bi bila intrevencijskapot ali občinska zemlja odpelje avto, ki je dejansko, na moji zemlji, v zemljiški knjigi piše, da sem jaz lastnik te zemlje ne pa občina ali kdo drug. Avto je bil cel na moji zemlji.

Pozdravljeni, če vozilo ovira intervencijsko pot ga lahko odstranijo. Ali je pot označena kot intervencijska? Če je ste verjetno kot lastnik zemljišča “dali” služnost za intervencijsko pot in le ta služi temu. Predlagam, da se pozanimate pri organu, ki vam je vozilo odplejalo na podlagi česa so vam ga odpeljali. Lp

Pozdravljeni, živim v Maurerjevi ulici v Ljubljani ki je slepa ulica.na Koncu ulice sta označena dva parkirišča z rumenimi črtami kjer je tudi znak prepovedano parkiranje in ustavljanje mi je jasno da tam parkirati ne smem. ker živimo v većstanovanjski hiši na koncu ulice obstaja samo še pločnik kjer smo avto parkirali do sedaj.saj prav danes smo dobili kazni od mestnega redarstva in pa pajek je sosedu odpeljal avto. Ki ga je vrjetno negdo poklical? ali pajek pride kar sam? parkirišča urejenega ni. to se pravi avto nemoremo parkirati nikjer!! isti ta redar ki sem ga uprašala kje naj avto pustim je rekel da zadaj. pokazal na blok?! tudi tam stanovalci lahko pokličejo pajka in mi avto odpeljejo saj tam ne stanujem? istega redarja sem vprašala za njegove podatke ime in priimek. mi ni odgovoril samo vsedel se je v avto in odšel.smo jezni in ogorčeni saj kot pošteni državljani rep slovenije smo se znašli v problemu ki ga vrjetno z besedami nebomo rešili. kaj lahko storimo? in na koga se lahko obrnemo. če avto parkiram ob pločniku se pravi na cesti in se gre mimo njega lahko mimo, ker je cesta dovolj široka, lahko dobim kazen? najlepsa hvala za hitri odgovor lep pozdrav

Pozdravljeni, če ni park. mest ni kaj veliko za “pomagati”. Tudi v centru ni park. mest in morajo stanovalci avte puščati v najetih garažah ali na plačljivih parkiriščih oz. si lahko uredijo dovolilnice za parkiranje, kjer je to dovoljeno. da bi režili zadevo predlagam, da se obrnete na MOL, na oddlek za promet in jim pojasnite situacijo. Morda vam prisluhnejo in se dogovorite za nek način/”sistem” parkiranja, najveretnje na bližnjem parkirišču. V najslabšem primeru se lahko obrnete na župana, kakor slišim je naklonjen reševanju podobnih zagat. Lp

Pozdravljeni!

Mene pa zanima sledeče: Že več let bivam na Avsečevi ulici (le nekaj deset metrov stran od parkirišča na Ulici Hermana Potočnika). Ker si v prihodnjih dneh nameravam kupiti avto, sem si šla to parkirišče natančno pogledati in ugotovila, da je na sredi parkirišča znak, ki dovoljuje parkiranje le stanovalcem te in te hišne številke dotične ulice. Vendar je vedno, kadar grem mimo vsaj nekaj mest prostih.

Zanima me sledeče: a potem ta prepoved velja za celotno parkirišče? Kolikšna je možnost, verjetnost, da bi kdo klical avtovleko, da mi avto odpelje? Kakšen je sistem? Da so parkirni prostori točno določeni, kateri je od koga ali kako?

Hvala za odgovore!

Pozdravljeni, glede na navedeno prepoved parkiranja velja za vsa vozila, ki nimajo dovolilnice ali česar koli drugega, kar bi izkazovalo, da lahko uporabljajo prakirišče. Znak verjetno velja za celotno parkirišče. Kakšna je možnost odvoza oz. klica “pajka” ne vem, možnost pa obstaja. Sam bi predvideval, da so stanovalci imeli problem z parkiranjem, ki so ga rešili z navedenim načinom in bi verjel, da naročajo odvoz. Če povzamem, če niste stanovalka na naslovu, ki je naveden na znaku, ne smete parkirati in lastniki imajo možnost za ureditev odvoza vašega vozila. Lp

Ob železnici
Grablovičeva ulica (22), Ljubljana

smo leta in leta (desetletja!) nekaznovano zastonj parkirali.

V določenem trenutku pa je na površinah, ki sedaj izgledajo kot parkiranju namenjena javna površina (utrjeno/pretežno pesek, brez rastlinja)
“usekalo” mestno redarstvo z astronomskimi? (80 EUR) globami ne da bi kakorkoli spremenili prometno signalizacijo.

Kako se temu (prevara?) upreti?
Ali lahko govorimo o neke vrste priposestvovani pravici ipd., ki bi se jo prijazno mestno redarstvo moralo lotiti na drugačen način?

New Report

Close