Kje ste ženske kupile ležišče? Prosim za pomoč!
Hej, meša se mi že od nespanja. V roku leta in pol sem zamenjala že 4 ležišča in mi ne ustreza nič, ker je vse pretrdo, kljub temu, da prodajalci oglašujejo ležišče kot “mehko”.
Nikjer se ne da najti zares mehkega ležišča (oz.normalnega), tudi pri Slovenski postelji ne. Očitno vse skrbijo reklamacije in jih več ne delajo, kot včasih. V Yisku so mi rekli, da to kar je bilo včasih “srednje trdote” pri njih, je sedaj “trdo”.
Za ženske pod 60kg je to nočna mora.
A se da še kje kupit kakšno zares mehko vzmetnico, brez da je noter milijon plasti vsega živega, kar samo utrdi vse skupaj?? Lateks ne pride v poštev, ker ga imam ravno sedaj, mehka verzija, občutek pa kot da spim na tleh!
Res imam že poln kufer vsega!
dve opciji, 08.12.2024 ob 09:18
Prva opcija je vzmetnica in cez njo debela nadvzmetnica, moja je 5cm, imas pa tudi 7, ce ne celo vec.
Druga opcija je strokovna pomoc, ker ce si obsedena s tem, da ti je vsaka vzmetnica pretrda, potem dejansko nekaj ni v redu s tabo.
Lol, ne. Dejansko me vse boli in začele so se mi težave s hrbtenico. Ponoči se skoz zbujam in obračam na hrbet zaradi tega. Če spim na kakšnem starem mehkem ležišču, mi ustreza.
Zato pa me zanima, kje se še da dobit dejansko mehko ležišče za nas, ki imamo manj kilogramov. Katero ležišče imaš ti?
InsomniaBigTime, 08.12.2024 ob 09:23
Lol, ne. Dejansko me vse boli in začele so se mi težave s hrbtenico. Ponoči se skoz zbujam in obračam na hrbet zaradi tega. Če spim na kakšnem starem mehkem ležišču, mi ustreza.
Zato pa me zanima, kje se še da dobit dejansko mehko ležišče za nas, ki imamo manj kilogramov. Katero ležišče imaš ti?
Mehka ležišča so iz pene, brez vzmeti.
Kakšen lateks pa imaš, da misliš, da spiš na tleh? Če imaš čisti lateks, brez drugih dodatkov, kot je kokos, in za podlogo latoflex, bi moralo biti odlično. Jaz sem težja od tebe, pa imam udobno mehko lateks ležišče. Na čem pa si spala do zdaj v življenju? Menda ni vse narobe samo zadnje leto in pol.
Katerakoli vzmetnica je, vedno glej da ima zgornji vrhnji sloj iz VISCO ali SPOMINSKE PENE najmanj 2 do 3 cm. Več ne smeš imet, ker se ugrezneš in spet boli !
Pazi dobro, beri sestavo, da navrh vzmeti ni položena HLADNA PENA! Ta tebe tišči.
Ne smeš kupit jogija iz same HLADNE PENE! Niti če je trdota H1. Ker zate je to pritiskanje… Snov trda pena ni zate!
Kupiš lahko jogi iz KOMFORTNE PENE, to pa ja! Je razlika v sestavi in trdoti in gostoti!
Ne smeš niti kupitjoginja iz same SPOMINSKE ALI VISCO pene ali kake znamke Tempur.
Proti tej znamki Tempur so številne pritožbe ljudi, ki so sprva spali kot na oblakih, sproščeni. A kasneje pa so zgubili zdravje, ker zaradi popolne celo nočne hude sproščenosti mišice ne podpirajo pravilno kosti, ploščic hrbta in sklepov in so razštelani! O tem se dosti bere na nemških forumih..
Pomembno:
Kupi si obvezno NOVO LETVENO DNO, ampak pazi dobro, da je izdelano za max težo do 100 kg – s človekom in vzmetnico vred!
Namreč če imaš močno letveno dno, primerno za težke osebe nad 90 kg, imajo take letvice močnejše vzmetenje : kar pa nabija skozi jogi v hrbtenico in povzroča celo vnetje mišic!
Preveč staro letveno dno pa pomeni, da so letvice zgubile moč pod težo in se v sredini povesile navzdol, razumeš?
Rezultat prestarega letve nega oz posteljnega dna?
Vsak naš jogi ki ga kupimo, trd al mehak, ima v sredini ugreznitev, ki povzroča bolečine, ker pri ležanju visimo dol s križem.
Torej po 5 tudi 7 letih kupi tudi novo letveno dno!
Lahko ti pomagam izbrati jogi za 200 eur, če mi jih našteješ par, ti povem, kateri bo vredu.)
Ne nisi edina
Lahko pomagam, 08.12.2024 ob 20:48
Katerakoli vzmetnica je, vedno glej da ima zgornji vrhnji sloj iz VISCO ali SPOMINSKE PENE najmanj 2 do 3 cm. Več ne smeš imet, ker se ugrezneš in spet boli !
Pazi dobro, beri sestavo, da navrh vzmeti ni položena HLADNA PENA! Ta tebe tišči.
Ne smeš kupit jogija iz same HLADNE PENE! Niti če je trdota H1. Ker zate je to pritiskanje… Snov trda pena ni zate!
Kupiš lahko jogi iz KOMFORTNE PENE, to pa ja! Je razlika v sestavi in trdoti in gostoti!
Ne smeš niti kupitjoginja iz same SPOMINSKE ALI VISCO pene ali kake znamke Tempur.
Proti tej znamki Tempur so številne pritožbe ljudi, ki so sprva spali kot na oblakih, sproščeni. A kasneje pa so zgubili zdravje, ker zaradi popolne celo nočne hude sproščenosti mišice ne podpirajo pravilno kosti, ploščic hrbta in sklepov in so razštelani! O tem se dosti bere na nemških forumih..
Pomembno:
Kupi si obvezno NOVO LETVENO DNO, ampak pazi dobro, da je izdelano za max težo do 100 kg – s človekom in vzmetnico vred!
Namreč če imaš močno letveno dno, primerno za težke osebe nad 90 kg, imajo take letvice močnejše vzmetenje : kar pa nabija skozi jogi v hrbtenico in povzroča celo vnetje mišic!
Preveč staro letveno dno pa pomeni, da so letvice zgubile moč pod težo in se v sredini povesile navzdol, razumeš?
Rezultat prestarega letve nega oz posteljnega dna?
Vsak naš jogi ki ga kupimo, trd al mehak, ima v sredini ugreznitev, ki povzroča bolečine, ker pri ležanju visimo dol s križem.
Torej po 5 tudi 7 letih kupi tudi novo letveno dno!
Lahko ti pomagam izbrati jogi za 200 eur, če mi jih našteješ par, ti povem, kateri bo vredu.)
Ne nisi edina
Dejansko sem že sama razmisljala o tem, da mora bit nekaj narobe z vsemi temi penami oz.plastmi kaj nam sedaj prodajajo. Boljše spim na 20 let starih vzmetnicah, nikoli nisem mela problema ne v študentu ali če kam potujem, kjer je vse že konkretno obrabljeno. Čutim, da se mi telo ne ugrezne dobro in sprosti, sploh zato, ker spim na boku.
Kaj se tiče vzmetnic, še nisem gledala, ker ne vem kje začet. Bi se pa priporočala za kakršnekoli informacije. Hvala!
Ne, vodna postelja in latex nista zate.
Vršita pritisk na mehke dele in sklepe. Kljub temu da imata 5 ali 7 con.
Kot rečeno tudi hladna pena ni zate.
Zate je ležišče iz komfortne pene s 5 ali 7 conami.
Ali pa vzmetnica, ki ima gornji sloj iz spominske pene!
Pa kje najti letveno dno zate tvojo težo!
Na tvojem mestu se s kombijem peljem v Leibnitz 15 km od Maribora v XXXLUTZ. Z navigacijo pojdi.
Letveno dno zate je tole
https://www.xxxlutz.at/p/sleeptex-lattenrost-90-200-cm-000448035501
Lahko imaš enojno ali dvojno vzmetenje.
Vendar če je dvojno, ne v celoti.
Tole pa res ne bo pretrdo zate.
Kot vidiš, je narejeno za največ 90 kg.
Nikar ne kupi letvenega dna z letvicami s trojnim kapicami, ker tisto je samo za zelo težke ljudi!
Kaj pa Tempur vzmetnice, narejene na Danskem? Baje so top šit. Pojdi jih probat v Harvey Norman: https://www.harveynorman.si/posebna-ponudba/spalnice/tempur-vzmetnice
Rada pomagam evo, 08.12.2024 ob 21:24
Ne, vodna postelja in latex nista zate.
Vršita pritisk na mehke dele in sklepe. Kljub temu da imata 5 ali 7 con.
Kot rečeno tudi hladna pena ni zate.
Zate je ležišče iz komfortne pene s 5 ali 7 conami.
Ali pa vzmetnica, ki ima gornji sloj iz spominske pene!
Pa kje najti letveno dno zate tvojo težo!
Na tvojem mestu se s kombijem peljem v Leibnitz 15 km od Maribora v XXXLUTZ. Z navigacijo pojdi.
Letveno dno zate je tole
https://www.xxxlutz.at/p/sleeptex-lattenrost-90-200-cm-000448035501
Lahko imaš enojno ali dvojno vzmetenje.
Vendar če je dvojno, ne v celoti.
Tole pa res ne bo pretrdo zate.
Kot vidiš, je narejeno za največ 90 kg.
Nikar ne kupi letvenega dna z letvicami s trojnim kapicami, ker tisto je samo za zelo težke ljudi!
Ali je kaj takega primerno? Ampak so spet plasti bog ve cesa. Poliuretanska pena je vredu?
https://www.pohistvo.si/vzmetnice/vzmetnica-fairfield-100-sl-2.html?variation_id=517243
https://swissbed.si/izdelek/vzmetnica-swiss-bed-scopi/
Prav tako je nekdo spet omenil Tempur vzmetnice, čeprav vi pravite da so premehke? Te vzmetnice je potem boljše imeti trdnejšo verzijo?
Ja jaz sem gor eno višje omenila Tempur.
Ne, trša varianta bo pa naredila pritisk in bo sčasoma bolela ali vsaj povzročala neudobje, ker bo zelo ležalo na skoraj ravnem. Lažje telo pač mora ležati na rahleje zgrajenem ležišču, da se to pravilno nekoliko vda pod telesno težo. (Ne sme pa preveč).
Tale vzmetnica se ne vidi, če je zares mehka, kakšna so razmerja med conami.
In čeprav je H2, je poliuretanska pena nekakšna predrazličica hladne pene!
Moteče je, ker tu v opisu niso napisali števila vzmeti in kaj šele debeline oz širine vzmeti!
Za neke firme vem, da so vzmeti debele 1,6 ali 1,8 mm široke pri mehkejših H1 in H2 ležiščih in 1,9 in 2,1 mm pri trdih.
Tale PU pena je torej predhodna pena od trših hladnih pen.
PU pena ni zračna, kot sicer zna biti zračna hladna trša pena. Tako da PU pena pozimi hladi, poleti pa je vroča..
So pa popularne zadnje čase tako imenovane ‘barrel ‘ vzmeti, slovensko sodčkaste vzmeti, ki naj bi imele manjši pritisk na telo in kljub temu lepo podpirale telo. Vendar je veliko odvisno od podlage navrh vzmeti !
**
V glavnem kvalitetna vzmetnica nima prevelike ugreznitve v križu, ki je vir bolečin. Lahko ležiš na hrbtu in ne boš v luknji.
Kako jo prepoznaš? Tako da vedno opisu piše, da je primerna za vse tri tipe spalcev : hrbtnega, bočnega in trebušnega.
Namreč kdor spi na trebuhu, ne sme imeti vzmetnice s preglobokimi in opaznimi 5 ali 7 conami, seveda morajo te 5 al 7 con biti.
Ampak vzmetnica mora biti za TREBUŠNEGA SPALCA veliko bolj v celoti ravna, ker z obrazom ne sme ležati v luknji (kjer je ramenski predel zaradi ramenske cone ugreznjen pod pritiskom telesa) in ne sme imeti spodaj mednožja v luknji, torej zato so bolj ravne in te 5 ali 7 con je nekoloko bolj blagih.
Tako da, je večina vzmetnic narejenih bočne in hrbtne spalce : kar pomeni izrazite cone v ramenih (ugreznitev), prsnem in ledvenem delu( ravno in trdno) in ugreznitev v kolkih.
Rada pomagam evo, 08.12.2024 ob 22:24
Ja jaz sem gor eno višje omenila Tempur.
Ne, trša varianta bo pa naredila pritisk in bo sčasoma bolela ali vsaj povzročala neudobje, ker bo zelo ležalo na skoraj ravnem. Lažje telo pač mora ležati na rahleje zgrajenem ležišču, da se to pravilno nekoliko vda pod telesno težo. (Ne sme pa preveč).
Tale vzmetnica se ne vidi, če je zares mehka, kakšna so razmerja med conami.
In čeprav je H2, je poliuretanska pena nekakšna predrazličica hladne pene!
Moteče je, ker tu v opisu niso napisali števila vzmeti in kaj šele debeline oz širine vzmeti!
Za neke firme vem, da so vzmeti debele 1,6 ali 1,8 mm široke pri mehkejših H1 in H2 ležiščih in 1,9 in 2,1 mm pri trdih.
Tale PU pena je torej predhodna pena od trših hladnih pen.
PU pena ni zračna, kot sicer zna biti zračna hladna trša pena. Tako da PU pena pozimi hladi, poleti pa je vroča..
So pa popularne zadnje čase tako imenovane ‘barrel ‘ vzmeti, slovensko sodčkaste vzmeti, ki naj bi imele manjši pritisk na telo in kljub temu lepo podpirale telo. Vendar je veliko odvisno od podlage navrh vzmeti !
**
V glavnem kvalitetna vzmetnica nima prevelike ugreznitve v križu, ki je vir bolečin. Lahko ležiš na hrbtu in ne boš v luknji.
Kako jo prepoznaš? Tako da vedno opisu piše, da je primerna za vse tri tipe spalcev : hrbtnega, bočnega in trebušnega.
Namreč kdor spi na trebuhu, ne sme imeti vzmetnice s preglobokimi in opaznimi 5 ali 7 conami, seveda morajo te 5 al 7 con biti.
Ampak vzmetnica mora biti za TREBUŠNEGA SPALCA veliko bolj v celoti ravna, ker z obrazom ne sme ležati v luknji (kjer je ramenski predel zaradi ramenske cone ugreznjen pod pritiskom telesa) in ne sme imeti spodaj mednožja v luknji, torej zato so bolj ravne in te 5 ali 7 con je nekoloko bolj blagih.
Tako da, je večina vzmetnic narejenih bočne in hrbtne spalce : kar pomeni izrazite cone v ramenih (ugreznitev), prsnem in ledvenem delu( ravno in trdno) in ugreznitev v kolkih.
Hvala!
Sem pogledala še Yisk, Vitapur, Dormeo, pa nic takega ne najdem…
Od Vitapurja sem ze probala Lavender Comfort in od Dormea Imemory Silver. Oboje trse kot lateks na katerem sem sedaj. Oglasuje pa se kot mehko. Hrbtenica bolela kot pri norcih oz.enako kot po kampiranju po nekaj dneh…
Pocasi tuhtam, da bi sla na neko cisto poceni zadevo kot je tole in molila, da bo koncno sprostilo telo:
https://www.ikea.com/si/sl/p/afjaell-posteljni-vlozek-iz-pene-srednje-cvrst-bela-40568646/
Letveno dno imam kvalitetno in bi moralo zadostovat.
Nimam vec idej.
Morda je boljša ta, ki ima poleg poliuretanske pene tudi mehko visco peno, ki sprošča? Ima 2 stopnji trdote.H2 mehko in H1 – zelo mehko. Ima tudi kokos, priljubljena snov.
https://www.pohistvo.si/vzmetnice/vzmetnica-indiana-127-sl.html?variation_id=210100
Jaz bi kupila to vzmetnico. Za vsak slučaj. Ker je zelo mehka in mehka. Ne moreš zgrešiti.
Ampak spet ne pišejo, kolikšno je število vzmeti. Več jih je, boljše podpirajo telo. Ampak če so pretankey tam okrog 1,4.mm in 1,6.mm, pomeni, da se bodo kljub novemu letnemu dnu hitreje ugreznila.
Saj to je problem!
Kupiš ali mehko ali trdo vzmetnico. Pa ti ena odgovarja in druga ne
Za te vzmetnice na pohištvo.si.in tudi JYSK je zelo značilno, da nimajo dobre ramenske cone, ampak je tukaj ravno. Tu pa nujno rabiš uhreznitev v ramenih, ker spiš na boku.
Torej ko spiš na boku, imaš na teh jogijih iz JYSKA.in Pohištva spodaj ramo stisnjeno v neudobnem napačnem položaju. Kar 100 % sčasoma vodi v deformacije ramen in deformacije pri telesni drži.
To kar ti zdej potrebuješ, je po moje navaden posteljni nadvložek iz VISCO PENE 2 CM in nič več.
Imajo jih prek spletne trgovine v skladišču v LJ, e- naslov :
Posteljni nadvložek Visco 4 cm
Kot vidiš, to daš na posteljo in prek svežo rjuho. Primeren je za ljudi z bolečinami v hrbtenici in rešiš probleme!
Kje si kupila ta nadvložek iz poliuretanske in spominske pene? PU pena je brezveze, samo trda je. Če je navrh PU pene samo 1 ali 2 cm visco (spominske) pene, je premalo. Ker PU pena spodaj je trda.
Tale 4 cm visco pena je vredu, ker nima dodane PU pene!
Če pa vzameš 8 cm visco pene, na istem e-naslovu, pa imaš zelo mehko podlago. Preveč.
Kakšno pa je to kvalitetno letveno dno? To me zanima! Kdaj in kje si ga kupila ?
Že imam v mislih, katero ležišče je zate. Samo razčistimo, katero letveno dno imaš, kje kupljeno. Lahko pogledaš?
Poliuretanska pena zna bit mehka samo, če je nujna gostota temu primerna. Na primer v ležišču Axel iz LESNINE. Ampak to ležišče nima življenjske dobe in hitro se rado ugrezne!
https://www.xxxlesnina.si/p/swedish-line-vzmetnica-90-200-cm-000698011902
Evo to je v resnici zelo mehko ležišče, ker poleg PU pene vsebuje rekel, polietersulfon. Ugrezneš se fino. Pomirjajoče.
Opis, da gre za trdo ležišče, naj te ne zavaja.
Pojdi v Lesnino in ti ga naj pokažejo. Lezi gor 5 minut na hrbtu in 5 min na enem in 5 min na drugem boku. Verjeti ne moreš temu udobju. Spiš kot dojenček!
Ampak prav takšno je razočaranje, ko se v pol leta v bokih ali vzmeti ali tista pena sesede in ni več vredu.
LESNINA sicer v opisu ni verodostojna, najbolje je vprašati prodajalce, naj iskreno povedo, kaj se največ prodaja in kaj je mehko .
V HARWEY NORMANU pa nasprotno, tam je treba verjeti na besedo oziroma če piše trdo ležišče, je to to. In če piše srednje mehko, je to to. Ampak zate je v Harwey normanu primerno samo mehko..
InsomniaBigTime, 08.12.2024 ob 22:58
Imam sedaj nadvlozek iz spominske + poliuretanske pene, skupno 7cm. Zal ne pomaga, pri ramenih je res precej pritiska… dvomim da bi tale nadvlozek naredil cudez.
Razumem tudi to, zakaj je v ramenih ogromno pritiska kljub nadvložku iz PU pene in spominske pene.
Nisi še odpisala, koliko cm je katere od njiju in katero letveno dno imaš!
Namreč tvoja vzmetnica in njene cone ne morejo priti do izraza.
Nadvložek iz katerekoli elastične pene ima lastne, svoje lastnosti ugreznitve in raztezanja in tudi krčenja.Točno tako kot kakšno ležišče iz pene za 150 eur iz JYSKA.
In se oblikuje v skladu s pritiskom telesne teže nanj!
Torej ker smo v sredini v trupu in pri kolkih najtežji, ker tam največji pritisk na nadvložek in največja ugreznitev.
Točno ta ubreznitev in glavnina naše teže pri teh nadvložkih pa povzroči tudi UPOGIBANJE NADVLOŽKA KVIŠKU V SKRAJNO ZGORNJEM IN SPODNJEM DELU NAVZGOR..
. kar seveda na tvojem lopatice in tilnik povzroča občutek tiščanja ! Ja ker tam štrli gor, čeprav nič videti navzven, a je elastično in se boleče čuti.
Si predstavljaš. Da peno v sredini tiščiš z roko s vso težo dol : hkrati se bo pena zgoraj in spodaj dvigovala gor in tiščala!