Kje v Mariboru je lokacija TOP in kje AUT ?
Jaz sem nekoč živela v Mb, zdaj pa že 20 let izven mesta. Tećko bi rekla, da je katerikoli del Mb tako zzanimiv ali lep, da bi si želela iz živet v mesto, čeprav je moje ruralno okolje daleč od vrhunskega. Ampak to je pač moje videnje.
Tezno je bilo nekoč simpatično. Zdaj je pozidano blokovsko naselje. Čebelnjak s stiplnicami. Ob Stražunu še sprejemljivo, ampak tam so v glavnem stare hiše, na novo ni praktično kje graditi.
Košaki imajo ene na prvi pogled simpatične nizke bloke. Za Mb res lepo izgledajo. Ampak sama soseska je meni …kaj pa vem…čudna. Ampak nimam pravega občutka za tisti konec Mb, verjetno je samo predsodek. Celotni okoliš je videti zanemarjen.
Mi je pa zelo lepa soseska Mladinska in Tomšičev drevored. Ampak samo – lepa. Nekdanje vile, v glavnem slabo vzdrževano, potrebno obnove. Ob prometni cesti. Ne bi tam živela, samo lepo je na prvi pogled. Nekaj vil je prenovljenih, dobra lokacija za podjetja. Zelo draga soseska, nekdanje elitni predel.
Melje in Studenci – groza od groze. Propadajoče stavbe, industrijska cona, hrup. Ni niti za pomišljat, da bi šel človek tja živet.
Center – staro mestno jedro, Lent (zaledje, do UKM) – zelo lep potencial, ampak ni neke vizije, kaj bi radi s tem delom mesta naredili. Lepa arhitektura, verjetno pa katastrofalno drago obnavljati v skladu s predpisi spomeniškega varstva. Zato celo področje (razen fasad tik ob Lentu) propada. Večkrat se tam sprehodim po ozkih ulicah. Poznam nekaj starih stanovanj. Strašno simpatično, ampak to je draaaago za vzdrževat. To ni soseska za reveže, ampak za premožne. Kdo sploh živi v tistih staromeščanskih stanovanjih (če sploh kdo)?
Pobrežje – ne vem, meni deluje kot nakupovalna soseska. Vse trgovine na kupu. Tam so male, odročne ulice, mir. Če imaš srečo, tvoja parcela meji na rob zazidljivega dela, gozd. Tam je mir in tišina. Edina slabost so majhne parcele in velika gostota poselitve. Drugače pa simpatično.
Kamnica – vsakodnevno sem na tistem delu Mb. In mi nikakor in pod nobenim pogojem ni jasno, kaj naj bi bilo na tej soseski elitnega. Ta del se pa res nima pohvaliti z ničemer. Ne z arhitekturo, ne z lokacijo (bližina glavne ceste, hrup, sadovnjaki – škropljenje). Edina svetla točka je bližina centra. Drugače pa neko pol ruralno območje, ozke ceste, nekaj šminkerskih hiš za sadovnjaki, brez kakršnega okusa nametano kar vse povprek. Brez trohice urbanističnega načrtovanja, bolj kot nek kratkotrajni eksperiment novodobnih bogatašev. Skratka nič niti malo elitnega.
Najbolj elitni del je Razvanje, Radvanje, od Limbuša proti Pohorju. Tam vidiš najbolj šmenci hiše. Razkošne vile, novogradnje. Tudi sedeži podjetij. Mislim, da najbolj elitna mb soseska.
Skratka – elitnost in kvaliteta bivanja sta stvar, o kateri bi se dalo razpravljati. Ljudje imamo različne okuse in prioritete. Polg tega pa to, da v tvoji okolici živi nekaj bogatašev v vilah, še ne pomeni, da si v elitni soseski.
ljubi bog nam pomagaj…bolj kontra od dejanskega stanja sploh ni mozno trofit. Pa si ti ziher da si ze kdaj bila v mb vec kot eno uro?
Tezno, najbolj gnili predel…simpaticno?
Pod kalvarijo piramido…vsak ki ga vprasas kje v mb bi zivel rece da tu…tebi anti? In glavna cesta? kaj si jedla kaj cudnega? mesto je pac sestavljeno iz cest in v tem predelu nevem kak lahko zivis, ne da si ob cesti
Pobrezje lepo? si sigurna da mislis tisto pobrezje v mb?
nemariborcani, prosim ne tega posta brat, da ne boste dalje sirli kakih cudnih informacij
No, glede Studencev se ne morem strinjati. Kakšna industrijska cona? Po mojem je predel kar v redu, sploh tam na koncu proti Pekrski gorci. Veliko novih hiš in fajn za sprehode, ker si že skoraj izven mesta.
Glede splošnega vprašanja, “kje v Mariboru?”, pa je dosti odvisno tudi od tega, kaj so tvoje potrebe in želje. Se strinjam z zgornjim mnenjem, da je Tabor v več pogledih dobra izbira. Če ničesar ne veš o Mariboru, a gledaš, da bi se priselila, potem glej Tabor. Ampak kot rečeno, tudi drugjje se najde top lokacije. Osebno mi je pri srcu predel proti smučišču, pa že omenjena Pekrska gorca.