Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kje vzhajate testo (na toplem mestu)?

Kje vzhajate testo (na toplem mestu)?

Rada bi naredila nekaj iz kvašenega testo. Testo mora seveda vzhajati na toplem. Kam ga daste?

Je v pečici na 50 stopinjah, kolikor se lahko min. nastavi, prevroče?

lahko, da bo prevroče, ker dvomim, da je grelec tako natančen, da ne bo šlo preko.

raje testo zavij v plastično folijo, bo lepo vzhajalo

Jaz ga dam v pokriti posodi v en miren sončen kot brez prepiha in krasno vzhaja.

Nikoli ne dam v pečico.
Pokrijem s krpo, v kuhinji, pa da ni prepiha.
Pozimi, pa dam ob radiator.. v bližino, pokrito…

Enkrat sem za kruh zamesila preveč testa in sem ga dala čez noč v hladilnik. Zjutraj sem ga dala še za pol ure ven na sobno temperaturo. Od takrat naprej vedno, če imam le čas, tako naredim, ker je bil tisto najboljši kruh.

Če ne delaš lih krofov ali kaj drugega tako zelo zapletenega, je čisto vseeno, kam daš testo. Jaz vse kvašene zadeve (kruh, rogljičke, piškotke, potico, štručke) pustim v posodi, pokrijem s prtičem in dam na pult (neosončen, neogrevan, verjetno tudi prepišen). Vrata so ali niso odprta, kuhinja je topla kolikor je (20-25 st.) in je še vse vzhajalo.

Jaz ga vzhajam v zaprti posodi, gor dam pa spečega mačka, zaradi toplote.

To s prepihom izvira še iz časov naših babic oz. prababic, ko je bila kuhinja edini ogrevani prostov v hiši. In takrat, če si odprl vrata oz., če je bil prepih, je res testo malce težje vzhajalo.

Danes, ko je v celem stanovanju vsaj okoli 20 stopinj, je pa tako ujčkanje testa brezveze. Pač postaviš ga nekam v kuhinjo, pokriješ in počakaš.

Jaz pa res dam vedno v pečico. Jo vklopim na 50 °C za nekaj trenutkov, potem z roko probam, če se je malček ogrelo. Če je prijetno toplo, pečico izklopim in dam posodo s testom not. Čez testo položim prtič, da se povrh preveč ne izsuši. Vedno lepo vzhaja.

Pa še to bi povedala…tudi, ko želim na hitrco vzhajati kvas, ga dam v lonček z mlačnim mlekom in ta lonček dam v eno skledo, kamor nalijem toplo vodo. Tako kvasec hitreje naraste.

Zakaj bi pa hotel, da testo čim hitreje vzhaja, če je pa pri daljšem oz. počasnejšem vzhajanju okus precej boljši?

Kot je ena pred mano že napisala, najboljši je kruh, ki počasi preko noči vzhaja v hladilniku.

V hladilniku čez noč. Pa čisto malo kvasa.
Drugače pa so kvasovke najbolj aktivne pri 30 stopinjah.


Vedno v kuhinji na delovnem pultu!

Več ali manj kvašeno testo uporabljam za pizzo. Hlebček pripravim v plastični posodi, ki jo dam nekam na toplejše mesto, ki je seveda odvisno od ure, vremena in letnega časa. Včasih tik za okno, drugič na teraso, v hladnejših dneh pa v lijak, kamor pred tem natankam vročo vodo.

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Na morju v prikolici pod baldahinom .

New Report

Close