Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Klasika, ki mora biti prebrana

Klasika, ki mora biti prebrana

Pozdravljeni ljubitelji knjig,

Že kar precej časa se pripravljam na branje knjig, ki bi jih moral poznati vsakdo. Ampak vsakič ko stojim v knjižnjici, mi to nekako ne gre od rok, ker se takrat ravno ne spomnim niti ene knjige, niti enega naslova, niti enega avtorja, ki bi ga lahko prebrala.
Mi lahko kdo pomaga s spiskom klasike, ki bi jo vsak malo bolje razgledan človek moral prebrati? S tem imam v mislih velika imena svetovne književnosti – verjetno knjige, ki se jih bere v šolah za domače branje in podobno.

Najlepša hvala za pomoč!

R.

Hemingway: ‘Komu zvoni’ in ‘starec in morje’
Tolstoj: Ana Karenina in ‘Vojna in mir’
Dickens: poljubno
Austen: ‘Prevzetnost in pristranost’ ali poljubno
Homer : Iliada ali Odiseja
Boccaccio: Decameron
Shakespeare: poljubno
Zola: poljubno
Goethe: trpljenje mladega Wetherja…
sestre Bronte (Charlotte): poljubno

Tokle zaenkrat….tega je na tone…

Douglas Adams – Štoparski vodnik po galaksiji
in vse drugo od njega
Herman Hesse – Stepni volk in drugo
J.D. Salinger – Varuh mlade rži, Franny in Zooey
Bukowski – vse prevedeno od njega
Karl Vonnegut – Klavnica št. 5 in drugo
Pa ziher sem pozabila še milijon naslovov dodati…

T. Mann: Čarobna gora
G.G. Marquez: Sto let samote, Ljubezen v času kolere
H. Hesse: Demian, Siddharta
Goethe: Učna leta Wilhelma Meistra
Voltaire: Kandid
in res tudi milijon ostalih dobrih knjig

Ivan Cankar
Zbrana dela Franca Saleškega Finžgarja
Dela Josipa Jurčiča
Zbrana dela Frana Detela
Miška Kranjca: Povest o dobrih ljudeh in ostale
Zofka Kvedrova: Misterij žene
Dela Janeza Jalna
Zbrana dela Frana Milčinskega
Dela Prežihovega Voranca, Ivana Preglja, Jan Plestenjak, Vladimir Bartol, Ljuba
Prenner …. in tako dalje in tako naprej – ponosni bodimo Slovenci na svoje
literarne veličine in ne zganjajmo snobizma! Berite naštete avtorje – ne bo vam žal!

Jan “Mlinar Bogataj” Plestenjak ali Jan “Amore Mio” Plestenjak, to je zdaj vprašanje.

Jan Plestenjak, ki je opisoval kmečko življenje hribovcev v okolici Škofje Loke: Lovrač, Bajtarji, Mlinar Bogataj.

Mitka, šalil sem se, me veseli, da kdo pozna slovensko literarno zgodovino. Zato pa bi me zanimala priporočila “in tako dalje in tako naprej”, vse do danes!

Drago, saj vem, da ste se pošalil – morda pa sta oba Jana P. v sorodu, ko sta oba iz tistega konca?
Torej RoBa je želela naj ji pomagamo s kakšno idejo, kaj oz. katere klasične avtorje naj poišče v knjižnici. Mislim, da se tisti naši avtorji zagotovo uvrščajo med našo slovensko klasiko, ki sem jih navedla.
Vam na ljubo bom pa navedla novejše pisatelje, ki jih častim in prav rada berem:
Alojz Rebula, Drago Jančar, Marjan Rožanc, Zorko Simčič Berta Golob, Karel
Mauser, Lojze Kozar, Franc Sodja, Zorko Simčič, Anton Trstenjak, Janez Janžekovič…Se vam zdim preveč “klasična” – no nič zato.
In ne nazadnje me stiska pri srcu, ko berem pesmi Franceta Balantiča ..
“Pridi in čeprav tema
vse cvetove bo razvila,
nama rosa žalostna
ne bo ustnic omočila”. (F.B.)
Lep pozdrav!

Kerouac – Na cesti
James Joyce – Ulikses in Portrait of an Artist as a Young Man (ne spomnim se slovenskega naslova)
Marquez – Sto let samote
Umberto Eco – Ime rože
….

Mitka, hvala za dopolnilne nasvete, skesano priznavam, da berem iz užitka samo stvari nekako od Cankarja (in v svetovni književnosti od Dostojevskega) dalje.
Zanesljivo bi priporočil tudi kaj z vašega seznama, česa od novejših, ki jih priporočate, pa tudi ne, ker se mi zdijo preveč tezni oziroma didaktični, književnost služi ideji.
In ne pozabimo na Izidorja Cankarja in Lojzeta Kovačiča, kar se naših tiče! Lep pozdrav, Drago

Ne Jan Plestenjak, ki je pevec, ampak Jan Plestenjak, starejši slovenski pisatelj

Drago, vzpodbudili ste me, da sem po dolgem času vzela v roke “Zločin in kazen” ,knjigo, ki jo človek v različnih življenjskih obdobjih drugače razume.
Včeraj sem vam na hitro citirala avtorje, ki jih ljubim; jih je pa seveda še
dovolj, ki jih cenim, zelo seveda Izidorja Cankarja. Moram pa priznati,
da mi je nadvse ljuba antologija Franceta Pibernika “Jutro pozabljenih”, ki obuja
spomin na vse zamolčane in prepovedane avtorje. Tudi oni so naše klasika, kajne?

Vsem najlepša hvala za odgovore – naslednjič se bom v knjižnico napotila z zajetnim spiskom, ki je nastal po vaši zaslugi, in do nadaljnega z izbiro knjig zame ne bo problemov!

Želim vam veliko dobrih knjig!

R.

Dostojevski: Zločin in kazen, Bratje Karamazovi, Idiot, ….
Gončarov: Oblomov (zelo simpatična in duhovita knjiga!)
Stendahl: Rdeče in črno
Thomas Mann,……..

Tomas Harris – Hannibal
– Ko jagenjčki omolknejo

Ne pozabit na Oscarja Wildea- Slika Doriana Graya

Pa Goethejevega Fausta ki pravkar prihaja ven, jaz sem ga prebrala v nemscini. Pa Ep o Gilgamesu je meni simpaticen in Jevgenij Onjegin od Puškina. Rada mam verze. 🙂

New Report

Close