Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Klemena ali Klemna?

Klemena ali Klemna?

A se piše Klemena ali Klemna sem videl? Klemena, ne?
Kaj pa to:

– govoriti o uspehu Luka ali Luke? (dvojnica???)

Hvala in lep pozdrav.

O tem je bilo pa že veliko povedanega. Uporabi iskalnik!
En link:

Verjetno si že ugotovila, da je “za Klemna”, glede imena Luka pa sta obe možnosti, ker moška imena na -a lahko sklanjaš po prvi moški (Luka ni.) ali po prvi ženski sklanjatvi (Luke ni.).
LP!

Kako Klemna? Klemena. (jermen – jermena)

:)) Poglej malo argumente … o tem je bilo veliko govora.

A Klemena bos izgovorila ravno tako kot jermena? Se pravi poudarek na drugem E-ju? KlemEna?

Saj to smo že obdelali, oboje je prav, nekateri Klemni hočejo biti Klemeni (zlasti, če so z Gorenjskega), drugi pač hočejo biti Klemni (sklanjanje kot kamen – kamna), kar se zdi meni precej lepše, na Štajerskem pa sploh edino možno.

Kia, ko sem jaz prvič slišala za Klemena a la jermena, sem mislila, da bom po tleh padla, ampak to res uporabljajo.

ceprav nekateri dol padajo , na primorskem je klemen pac klemena a la jermena. prav tako je aleš s povdarkom na a in ne na e kot v ljubljani, zato na primorskem ni alešk ker bi se slisalo res za dol past. kar se pa tice luke si poglej post :luku ali lukatu: in preberi kaj je napisal zvedavec lp fritz

Iz prve roke – sem dipl. slovenistka:
pogovorno je možno, kar vam pade na pamet, knjižno pa je nedvomno KLEMNA (brez drugega e-ja)

Kaja napisal:

> Iz prve roke – sem dipl. slovenistka:
> pogovorno je možno, kar vam pade na pamet, knjižno pa je
> nedvomno KLEMNA (brez drugega e-ja)

Sem gimn. maturant, imam pa tudi SP 2001:

Kl^emen: – éna in Kl^emen -mna

Tista strešica bi morala biti nad e-jem, ampak mi tu ne uspe – označuje pa široki e (kot v teta).

V naših krajih seveda nobeden ne reče in ne napiše Kleména (kot jerména), na Štajerskem pa verjetno rečejo Kl^emena. Kje pa rečejo Kleména, mi pa ni jasno.

KlemEna pravijo na Gorenjskem (Kranj in okolica 100 %).

Jap, to ime jaz v imenovalniku izgovarjam s polglasnikom, v tožilniku pa s poudarjenim E (sem z Gorenjske).

No ker si strokovnakinja, mi pa prosim razloži (utemelji), zakaj pri jeremnu gre “jermena”, prei Klemenu pa ne.

lp
t.

Klemena (s poudarkom na drugim e) rečemo na Dolenjskem. Je pa oboje prav in se nima kaj primerjat s kamnom ali jermenom.
Kako pa sklanjate:
Mladen-Mladena (in ne Mladna)
Domen-Domna (in ne Domna)

in ne Domena, sm hotla napisat:)

Po pravopisu je oboje, Klemena in Klemna (kar je meni zelo tuje in grdo). Očitno tu veljajo še neka nepisana pravila, občutek, tradicija, slovanski duh (zafrkavam se). V slovenščini je kup nekih fines, ki jih jezikoslovci sicer znajo pojasniti s pravili, ampak za laično uho so to razlike, ki jih to ne sliši.
Na Gorenjskem tudi nimamo težav z raznimi Luki in Mihi, ker jih vse lepo sklanjamo po “moško”: Luka, Luka, Luku, Luka. Meni se Luke, Luki sliši prav zafnano… (pa brez zamere).

Ja, na Primorskem je Klemena s poudarkom na prvem E-ju, medtem ko je na Gorenjskem poudarjen drugi E. Ravno tako Tilen – Tilena, Marko – Markota, Domen – Domena. Govorim za Primorsko – Goriški konec, seveda v narečju. Se mi pa za moje uho nikakor ne zdi pravilna varianta Klemena s poudarkom na drugem E-ju, verjetno ker sem Primorka in je za moje uho tuje.

Zakaj je različno pri Klemnu in jermenu?

Slovenski jezik pozna različne oblike glasov e.
Npr. Klemen in jermen. Tu imata oba naglas na prvem e, ampak se izgovorita različni. Klemen ima ožji e, jermen ima pa širok e.

Zato pa nastane ta razlika.

Klemen in jermen imata oba širok e.

Zakaj Štajerci ne-bi mogli slišati Klemena. “Sem Štajerec” in do prejšnjega tedna sem tam živel. Klemena! Seveda. Kar se mene tiče.
Sosed je bil iz Slovaške – Klemna. Pri sosedih so tudi imeli “Klemna”.
Ali “slavistka iz prve roke” še kar vztrajate, da je Klemna edino pravilno?

Aleš ima naglas na e tudi na Gorenjskem, tako da ne gre za neko “žabarsko pogruntavščino”.
O Klemnu/Klemenu je bilo že veliko povedanega; samo navaditi se je treba, da je oboje možno (in je seveda tudi v skladu s knjižno normo), potem pa ni treba več “padati po tleh”.
Mimogrede: kako kaj izgovarjate ime Jernej?

Dobro bi bilo, če bi v drugo roko vzela kakšen jezikovni priročnik.

tut ti

Jaz ga vzamem ob vsakem dvomu, hvala za skrb.

http://besana.amebis.si/pregibanje/

New Report

Close