KLICNI CENTER 0808000 TELEKOM SLOVENIJE, NEKOČ IN DANES
Dragi moji, leta 2010, sem bila zaradi frustracijskih napadov mojega tedanjega vodja oddelka na Telekomu, premeščena v klicni center za pomoč uporabnikom storitev SIOL in TELEKOM Slovenije. Bili sva dve črni ovci, s katerima so v začetku kao delali v rokavicah, kmalu pa so to postale bolj šape in v eni besedi mobing nad najinim neznanjem in nepotrpežljivost pri uvajanju v delo. Z mojo sotrpinko sva bili že v letih, jaz skoraj 45, ona skoraj 50 in zato stvari niso potekale po njihovih super opcijah. Verjetno boste mislili, da so naju uvajale kake vodje skupine ali kdo od vsaj redno zaposlenih…ja kar narišite si, uvajale so naju GOSPE in GOSPODJE študenti, proti katerim načeloma nimam nič. a proti njihovemu FREH odnosu do starejših, pa čeprav malo manj pametnih od njih, pa bi najraje napisala kar knjigo. Ko sva bili že “delno” samostojni, pa se je začela TORTURA najinih nadrejenih, ki so nili kar vsi in ne samo vodja cele skupine in morda še kak koordinator. Vse najine aktivnosti preko telefonov, so seveda spremljali po računalniku, vmes pa je biloseveda še nekaj administrativnega dela, ki si ga moral opraviti pred naslednjim pogovorom s stranko…Če nisi vsega storil v cca od 2 do 5 minut, je že padla pripomba, jak pa delaš Casarjeva, ko že 10 minut nisi imela pogovora..izd. Če je bilo na elektronski tabli, ki je visela v dvorani 6 čakajočih, je prišla glavna šefica oddelka, kaj prišla-pridirkala oziroma prinorela in nas vse po vrsti začela obtoževat, da naj že začnemo delat. ..itd. Ker pa sem bila bol počasne sorte, poškodovan imam tudi vid, delo pa poteka v več bazah hkrati preko enega ali celo dveh računalnikih, so me poslali na testing za delovno sposobnost in tam nisem zadovoljivo opravila vseh testov, tako da so me premestili v še malo polj PODEN od oddelkov, to so bile REKLAMACIJE za mobilne uporabnike. Raje vam ne bom povedala, kako se je zgodba začela in tudi že končala tam, to pa se je zgodilo v okviru zdržitve dveh firm TELEKOMA SLOVENIJE in hčerinske firme MOBITEL, ki pa se je že na začetku tega mixa obnašala tako, kot da je Mobitel ustanovil Telekom in ne obratno, kot je to itak dejstvo. Telekom obstaja že vsaj 40 let, ko mobitelov še v Ameriki niso imeli, in med tem, ko je MOBITEL še lulal in kakal v hlače, je Telekom začel dosegati vodilnosfero v telefoniranju in pošiljanju sporočil na daljavo…
No sedaj pa imajo, kar so hoteli imeti. zzhehz klicnem centru na št. 0808000 je danes zaposlenih verjetno ne dosti manj kot vsaj 50 delavcev ali študentov, ki pa se verjetno praskajop po riti, saj sedaj če pokličeš dotično številko čakaš vsaj 10 minut, da se sploh kdo javi. Ko vprašaš kako čisto banana informacijo, gospodična na telefonu že ne ve, kako bi odgovorila in se mora iti posvetoat, dočim prej te opcije sploh ni bilo, ker si moral znat vse, takoj in vedno, če ne pa nisi bil sposoben za to delovno mesto in so te skenslali.
JA, LAHKO MI VERJAMETE, TAM SEM DELALA OD 01.10.2010, DO 01.07.2011, KO SEM BILA PREMEŠČENA V ODDELEK REKLAMACIJ V LJUBLJANI. Tudi klicni center, ki sem ga opisala, je obstajal v ljubljani, takrat na Telekomu Slovenije v Stegnah 19.
PA HVALA, ker me morda razumete in ker ste si vzeli čas,in preprali moje poročilo.
ČE PA SE KDO PREPOZNA, pa brez panike, saj je v mojem pisanju samo to, kar je bilo takrat golo dejstvo.
POTEM PA SE JE V
Odgovori mi, v katerem stavku ali dejstvu, sem se po tvoje osmešila, morda pri tem, ko sem napisala, da ne dovolim, DA BI NEK študentek ZAJEBAVAL tako rekoč PRVO DAMO TELEKOMA (s tem ne mislim cele firme ampak svojega oddelka, v katerem sem od 4 oseb na začeku, po nekaj letih pristala sama in v teh razmerah delala vsaj 5 let, do svoje porodniške, potem se pa itak stvari povsod malo obrnejo. Tudi potem sem bila še vedno v istem oddelku, mene niso menjali, menjavale pa so se službe in sodelavci, s katerimi pa sem imela VSE DO DANES čeprav nisem več tam, dobre in iskrene odnose in to seveda do obdobja KLICNI CENTER- Glede lojalnosti pa tole; ČE JAZ NISEM BILA LOJALNA SVOJI FIRMI TELEKOM do združitve z MOBI-TELETI, potem ni nobeden predsednik države v Sloveniji od Kučana do sedaj Pahorja in od Peterleta pa točno do Bratuškove lojalen SLOVENIJI in LOJALEN Slovenec, imam eno glavo, in jo dam sekat, če mi kdo dokaže, da nimam prav.
Odgovori mi, v katerem stavku ali dejstvu, sem se po tvoje osmešila, morda pri tem, ko sem napisala, da ne dovolim, DA BI NEK študentek ZAJEBAVAL tako rekoč PRVO DAMO TELEKOMA (s tem ne mislim cele firme ampak svojega oddelka, v katerem sem od 4 oseb na začeku, po nekaj letih pristala sama in v teh razmerah delala vsaj 5 let, do svoje porodniške, potem se pa itak stvari povsod malo obrnejo. Tudi potem sem bila še vedno v istem oddelku, mene niso menjali, menjavale pa so se službe in sodelavci, s katerimi pa sem imela VSE DO DANES čeprav nisem več tam, dobre in iskrene odnose in to seveda do obdobja KLICNI CENTER- Glede lojalnosti pa tole; ČE JAZ NISEM BILA LOJALNA SVOJI FIRMI TELEKOM do združitve z MOBI-TELETI, potem ni nobeden predsednik države v Sloveniji od Kučana do sedaj Pahorja in od Peterleta pa točno do Bratuškove lojalen SLOVENIJI in LOJALEN Slovenec, imam eno glavo, in jo dam sekat, če mi kdo dokaže, da nimam prav.[/quote]
Mobitel je tebi in tvoji nekdanji firmi omogočal obstoj. Ko ste bili vi že daleč v rdečih številkah s svojimi storitvami vas je vsako leto iz d.reka potegnil dobiček, ki ga je ustvarila družba Mobitel. V normalnem svetu bi se obe podjetji združili tako, da bi od vsakih pobrali le najboljše. Ker pa v Telekomu ni malo omejenih ljudi tvojega kova so šle generalno stvari le na slabše. En lep primer je prijava dopusta. Mobitel je imel to rešeno tako, da je delavec na časovnici označil kdaj želi dopust, to podpisal s svojim certifikatom, nato pa je vodja to odobril ali pa ne. Vse je šlo le z nekaj kliki. Ko je prišlo do združitve se je nekaj dinozavrov tvoje sorte tako zelo ustrašilo takega poslovanja, da so sedaj prisilili tudi ex-mobitel da izpolnjuje neke obrazce za dopust ki nato po cel teden potujejo od ene tajnice do druge da gre lahko človek za en fak.ing dan na dopust.
Kvaliteto ex-telekom klicnega centra si lahko ogledamo na kakih testih kakovosti iz npr 2006, tam pa si lahko ogledaš tudi primerjavo z mobitelovim. Da ne bo nekega lažnega dajanja vtisa da je sedaj telekom CC padla kakovost. kakovost je padla Mobitelovemu. Vidi se, da pojma nimaš s kom ste se sploh združili. jamraš nad številom aplikacij. No ex-mobitel je imel komplet vse podatke za klicni center v eni sami aplikaciji kamor so bili vezani vsi sistemi s podatki. Sedaj tega seveda počasi ni več in mora mobitel prehajat na telekomovih 10+ različnih aplikacij.
Pa pozabila si povedat da so ti ob odhodu izplačali 30000 EUR odpravnine.
Pozdravljena Martina,
blatenje podjetja in zaposlenih v njem in pravopisne napake v tvojem zapisu, samo kažejo tvoj odnos do dela, sodelavcev in tvoj inteligenčni kvocient ter poznavanje slovenske slovnice. Brez zamere, ampak svetovalci v klicnem centru morajo biti prijazni, strpni, sposobni, izobraženi, iznajdljivi in fleksibilni, komunikativni, predvsem pa morajo zelo dobro poznati vsa področja dela v podjetju, ponudbo podjetja in še marsikaj. Ni vsako delo za vsakogar.
Lep pozdrav,
Sanja
Draga Sanja,
poznam tvojo življensko zgodbo in za to sem bila, odkar sem se s tabo prvič imela čast srečati, na tvoji strani. Poznam te kot brihtno, še bolj pa kot pridno punco, ki si je uspela s trudom in vztrajnostjo pridobiti zelo visoko in zavidljivo izobrazbo. RES, ČESTITAM IN BRAVO ZATE. Med časpm, v katerem sva bili skupaj, si mi tudi ti, čeprav si prišla nekaj dni za mano, že podajala svoje znanje in izkušnje, katerega si res hitro srkala vase. Dobro, takrat si še študirala, imela nekaj finančnih težav…itd in vse şi bila pripravljena narediti, da ti uspe ro premagati in prav je tako. Sedaj pa od takrat minevajo že 3 leta in sprašujem se, ali še vedno delaš v KCju. To je sicer res čisto tvoja stvar in pravica, a vseeno se sprašujem, zakaj dekle s tako obsežnim znanjem in izobrazbo še vedno ni razpelo svojih jader in si zagotovilo delovno mesto, ki ji pripada? Morda pa le ni dovolj samo štampiljka na papirju in mora človek ugrizniti kdaj tudi v grenak ali celo pekoč kos kruha, da postane osebnost. In mislim, da sem to storila včeraj ravno jaz, ki sem si upala povedati resnico. Pa četudi je vse, kar sem napisala tu notri LAŽ? Le kaj bi imela od tega. Saj si pametna, pa si odgovori.
Vsem bistrim glavam, ki se oglašate prek tega neta, pa bi bilo bolje, če bi ta čas gledali španske TV novele;
Martino poznam že vsaj 25 let. Sem ena tistih, ki bova z njo, pa bila ona bilo kje, ohranili stike. V takrat Telekomunikacije je prišla kot plaho in dobro vzgojeno dekle iz srednje PTT šole, kjer so o njej prav tako imeli zelo dobro mnenje. Bila je delovna in sposobna punca, ki ni svojega časa zabušavala na kavicah in podaljšanih malicah, razen ob izrednih primerih. Od leta 1995 pa do 2000, ko je šla na porodniško je kot administrazivni upravljalec sama skrbela za 80 ljudi v svojem oddelku in to takrat še brez računalnika. Vse se je delalo, zapisovalo, računalo in podatke vodilo ročno, Preko ročnih kartic je med drugim skrbela tudi za zalogo materiala, kako je to izgledalo in kaj to pomeni, bebcem, ki so iz materine riti privlekli skupaj s posteljico tudi računalnik, ne bom razlagala, morda vejo vaše matere ali celo stare mame, vprašajte njih. Ročno se je vodila prisotnost delavcev na delovnem mestu za vsak dan, vse letne dopuste, bolniške liste, nadure, pogodbe med strankami o vzdrževanju telefonskih naprav in central po 1/2 podjetjih spadajočih v mrežo 061…Potem so prišli v oddelke računalniki in delo se je spremenilo in malo zmanjšalo. Med tem je bila na porodniškem, prišle pa so tudi nove sodelavke, ki so jo na koncu-tako je moje mnenje izrinile, da je navsezadnje ona, ki je vsem nesebično ponujala svoje znanje in izkušnje, morala v klicni center. Za to zlo so bili krivi trije glavni protagonisti v oddelku, o njih za enkrat ne bi, ker niso tega vredni,,,Ko pa je prišla med volkove, oblečene v ovce vsaj na začetku, pa sem tudi jaz pri njej opazila razliko…bila je nervozna, ni se več upala ustavit na stopnicah in spregovoriti nekaj hitrih stavkov, češ da mora takoj nazaj, ker je vsaka minuta zabeležena in BOG NE DAJ, da je 1 do 2 minuti zamujala iz malice, pa ne glede na to, da je bila včasih gužba in nisi prišel na vrsto.., velikokrat je jokala, ker so jo smrkave študentke pare prav za nalašč poniževale in jo tožile nadrejenim, ostalo pa je že tako napisala sama, samo gluhim in slepim je tudi KANDELABER v katerega treščijo s svojo glavo premalo
Vse je res, čeprav nisem ena tistih kokoši v klicnem centru, ki so se razkokodakale zgoraj, ali pa sploh tiste, ki za Telekom vejo samo zaradi mobilnih telefonov in interneta…Upam, da tudi jaz ne pridem med te kure jao, saj že sedaj vidim, kako mi bo. Če bom tiho, bodo po meni hodili, če bom kaj rekla, si bodo omislili celo tank, da me bodo razgazili. Pa še to; Martina je bila ena najbolj ponosnih oseb, da je lahko delala na tako ugledni firmi-Telekomu dokler je niso kure in teleta spravili tako daleč, da je obupala in odšla. Tisti ali tista, ki je zapisala cifro 30.000,00 je bila verjetno mobitelovka, saj iz tam bi lahko dobila toliko ker so imeli vedno vsaj 1 četrtino večjo plačo od nas in to na naš račun. Sedaj lahko izračunate, koliko so imeli frajerji večje plače, Martina je dobila za vsako leto delovne dobe cca 1000,00 €,
zaposlena pa je od cca 1985 ali 1986. Sedaj pa ta najnovejše tablice v roke in računat, saj s svinčnikom in papirjem tako več ne znate….
Groza, bolj kot to, da je avtorica teme zafrustrirana bivša zaposlena Telekoma, ki se zdaj tu “puca”, je to, da se v to temo očitno vključujejo ostali zaposleni. Se vam ne zdi mogoče, da je boljše ignorirati to žensko, kot pa celotnem svetu na ogled razlagati kakšne so določene razmere znotraj vašega podjetja? Nobenega ne zanima in povrh vsega meče še slabo luč na podjetje.
Martina, tebi bi pa dal en lep nasvet. Glede na to, da si zapisala, da je bil cel svet proti tebi v kar treh različnih oddelkih, predvidevam, da težava ni v njih, ampak v tebi. Težko verjamem, da je celotno podjetje naravnano k temu, da izkorišča, ponižuje in izvaja nekakšno diktatorstvo proti svojim zaposlenim. Oziroma to sploh ne verjamem. Predlagam ti, da namesto, da iščeš krivca za vse slabe stvari, ki so se ti zgodile – te stvari daš nekam za sabo in se obrneš in pogledaš naprej. Če pa to ne gre in je tvoj gnev prevelik, pa verjetno obstajajo boljše rešitve, da dosežeš svojo pravico, kot napol anonimen izbruh jeze na tem forumu, kajne?
Če ne, pa kurc, bo vsaj smešno branje
Mreža 061 ni bila nobena mreža ampak je bila to tranzitna centrala 6, ki je pokrivala slovenijo, ki je na območju ljubljane imela medkrajevno centralo 1.
Dejstvo je, da vsi protagonisti te zgodbe vse skupaj temeljite na tem, da je vse šlo navzdol, ko se je telekom združil z mobitelom. Stalno pa ignorirate dejstvo da ste vi v telekomu oz. telekom kot podjetje s svojimi storitvami vsako leto delali večjo izgubo. To je kot da bi nek kočijaž ustanovil hčerinsko firmo, ki bi imela avtomobile, nato pa bi se kočijaži jezili zakaj imajo vozniki avtomobilov višje plače itd… Telekom je s fiksnim delom omrežja na storitvenem delu popolnoma povozil čas.
In potem beremo bedarije kako je martino bilo strah da bo dve minuti zamudila z malice. Ne me je.bat. A mislite da po slovenskih firmah je normalno da se zamuja z malice? V grdem grdem mobitelu kjer po vašem mnenju nihče ni nič delal in so imeli previsoke plače je zdaj najbolj grozna stvar da moraš točno prit z malice?
Nisem še slišal, da bi bila neka administratorka, ki se očitno ni uspešno prilagodila na delo z računalnikom, prva dama nekega podjetja. In takih dinozavrov je po državnih podjetjih in javni upravi toliko, da s svojim jamranjem, pritoževanjem in pametovanjem (v stilu oni so pa hčerinska firma, morali bi imeti manjše plače od nas) uspešno zavirajo delo delovnih in sposobnih ljudi.
pa še mimogrede – večina vodstvenega kadra v telekomu Slovenije izvira iz Telekoma Slovenije. Ostalo je le še 1/5 vodstvenega kadra iz mobitela. Tako da ne vem zakaj vam gre sedaj slabše če vas vodijo isti ljudje.
In ne skrbite starčki in administratorke. nekateri smo z vami bili neumne birokratske vojne skoraj celih deset let. Ampak nekateri si zaželimo sprememb in jih udejanimo, drugi pa jamrate in žalite. Če je tako zelo slabo službi dajte odpoved in pojdite drugam. Glede na to akr je za prebrat se bodo uspešna slovenska podjetja kar tepla za vas. In ne, v krki ne računajo dopustov na roke ampak za to uporabljajo računalnik.
Zanimivo branje. Čudi me naslednje. Če je bilo tako grozno, zakaj ni odšla že prej? Zakaj ni šla do odvetnika in se z njim posvetovala, če lahko kaj naredi? Zakaj, če je tako dobra in “prva dama Telekoma”, ni danes v službi vsaj v Simobilu, če ne kar Krki ali Appleu?
Ob vsem tem pa je žalostno naslednje: nekdo, ki naj bi bil dober v odnosih s strankami (klicni center in vsa izobraževanja, ki jih ljudje tam morajo dati skozi), v svojih besedah tega ne izkazuje. Slovnica, velike črke, negativizem. Po svoje sem kar vesel, da takšni ljudje ne delajo v klicnem centru ker se stranke zaslužimo več in bolje.
Glede zgodbe Telekom, Mobitel pa samo naslednje. Recimo, da poznam ljudi, ki vedo veliko o obeh firmah in nekateri med njimi so tam tudi zaposleni. Telekom je sicer integriral Mobitel. S tem sta se spremenili obe podjetji. Ex-Mobitel ne obstaja več. Ex-Telekom tudi ne. Nastalo je nekaj vmes med obema ekstremoma, dosti novosti je logičnih, nekatere malo manj. Še zdaleč pa ni vse kar slabo. Je pa veliko odvisno od vsakega posameznika, kako se je znal prilagoditi spremembam. So ljudje, ki ne ljubijo sprememb in se oklepajo preteklosti. Ta je zgolj to – preteklost. Res pa je, da naj bi imeli prej omenjeni podjetji zelo različni interni kulturi, zato je bila združitev po svoje šok tako za bivše Mobitelovce kot tudi Telekomovce.
So what? Podjetja se po celem svetu združujejo, prevzemajo, rodijo in ugašajo. To je posel in eno izmed pravil preživetja je prilagodljivost.
Še nekaj: zdi se mi povsem neprimerno, da se v takšno debato vključujejo zaposleni. Vsak ima pravico do svojega mnenja, tudi avtorica teme. Je pa vprašanje, na to si naj odgovorijo insiderji, če je vredno takšne objave sploh komentirati. Menim, da ne.
Ja, dejstvo je da se svet spreminja, pa ljudje in ne boste verjeli tudi firme se morajo prilagajati novodobnim razmeram. Ravno tako velja da ima vsaka medalja 2 plati.
Kdor pozna Martino, ve da ni bila slaba ženska.
Kot vsak človek je imela dobre in nekoliko manj dobre navade. To, da je slabo vidla ni nič posebnega.
Problem je bil le to, ker jo je mučno gledanje v monitor do te mere utrudilo, da so jo večkat našli smrčati pred monitorjem. To, da je najraje poslušala kravjo muziko tudi, ni nič narobe, dokler so se sodelavci še lahko normalno pogovarjali. Prav tako je človeško, da se je pri obračunu materiala velikokrat zmotila.
Vse to sodelavcev ni preveč navduševalo, ker so mogli dokazovati in zgubljati čas za nekaj, za kar jim sicer ne bi bilo treba.
Ampak, ker smo ljudje in v glavnem kristjani radi odpuščamo. Tudi Martini.
Narobe je edino to, da ker smo tako dobro vzgojeni odpuščamo tudi naši vladi, ki pa to izkorišča in nas vedno huje pritiska.
O, Ivek Krmbi le kje si ? Ti si imel tako prav glede teh novodobnih voluharjev….