klima brez zunanje enote
Zanima me če ima kdo kako izkušnjo s klimatsko napravo, ki nima zunanje enote – predvsem z montažo. Ker živim v bloku in nimam balkona, ne smem montirati zunanje enote klasične klima naprave na zunanjo steno. Kako je z vrtanjem tistih dveh lukenj – je za montoranje zaščitnih pokrovov na zunanji steni potreben dostop iz zunanje strani?
Za prenosno klimo načeloma ni treba nobena montaža. Lahko jo prosto postaviš v prostor, cev za zrak, ki ga vleče iz prostora, pa lahko daš tudi kar skozi priprto okno recimo. To je taka najbolj simpl rešitev. Videl pa sem tudi že, da nekateri niti te cevi ne napeljejo.
https://minergia.si/index.php/prodajni-program/klimatske-naprave-brez-zunanje-enote
Na tej povezavi imaš fotogrqfije za montažo- tudi obvezne mere so zraven…
Moraš pa to namontirat na zunano steno, da gre kondenz ven -glej sike…
aha, očitno se res da vse uredit z notranje strani. Pri eventuelni montaži zunanje enote pri split klimah bi bil namreč največji problem dostop do mesta montaže – stanovanje je v 3. nadstropju, poleg tega dvigala ni mogoče postavit direktno pod stanovanje, ampak nekaj metrv stran – potrebovali bi “poševno” dvigalo. Hvala za info!
A pa takšna klima kaj dela? Zaradi določenih razlogov ne bi tiste prave, z zunanjo enoto in me zanima, koliko si s takšno lahko pomagaš. Če gre cev za odvod skozi priprto okno ali vrata na balkon recimo.
[/quote]
Nekaj že ohladi, ima pa svoje slabosti, kot recimo posodica za kondenz, ki jo moraš vsake toliko praznit, drugače imaš mokro po tleh.
Meni je tale čisto OK in niti približno ni primerljiva s prenosnimi klimami in/ali ventilatorji.
Zadeva je tkole pomoje.
Maš klasično klimo z zunanjo enoto in eno in več notranjimi. Split.
Maš Monoblok klimo, kjer je vse v notranji enoti, izpuh mora imet ven in nekam odvajanje kondenza.
Prenosna klima, (za enkratn uporabo v mojem žargonu), ki je tudi monoblok, vendar na kolesih…cev se mora speljati ven, nekatere imajo odvod kondenza.
Kaj je skupno klimam : Kompresor in odvod vročega zraka iz prostora.
Ostalo so le ventilatorji, ki bolj ali manj neposrečeno ohlajajo preko natočene vode, pingvinov za zmrzovalno torbo ipd..Nazivi so pa tud za bruhat zavajajoči.
Isto k kuhinjski robot, ki r od robota ni, samo malo jači mešalnik s 362 nastavki-npr Mum serije od Boscha.
In kaj naj po tvoje naredi nekdo, ki živi v spomeniško zaščiteni stavbi in ne sme montirat klime z zunanjo enoto? Bi tudi jaz raje “normalno” klimo, ker bi me tako klima kot montaža prišlo veliko ceneje. V pritličju si pa že zaradi varnosti niti ne morem omisliti prenosne klime, pa napeljat cev ven čez odprto okno, če razumeš.
Meni je tale čisto OK in niti približno ni primerljiva s prenosnimi klimami in/ali ventilatorji.
Ni primerljiva, še slabša je. Ta klima ti spusti toploto nazaj v prostor, ko se napolni rezervoar s toploto, lepo piše, takrat moraš okna odpret, kar je super zunaj pri 30. Naredil si nič, učinkovitost v pyzdi.
In kaj naj po tvoje naredi nekdo, ki živi v spomeniško zaščiteni stavbi in ne sme montirat klime z zunanjo enoto? Bi tudi jaz raje “normalno” klimo, ker bi me tako klima kot montaža prišlo veliko ceneje. V pritličju si pa že zaradi varnosti niti ne morem omisliti prenosne klime, pa napeljat cev ven čez odprto okno, če razumeš.
Lahko pogledaš, če imajo kakšna tesnila za okna za izpust prenosne klime za okna na kip odprta, to ne bi smel biti tak priblem glede varnosti.
Ampak najboljša varianta je pa verjetno sanitarna TČ. Hladi prostor in toploto shranjuje v bojler. To toploto porabiš za umivanje. Če je toplote preveč, pa jo enostavno preko tople vode spustiš po odtokih. Porabiš nekaj vode, ampak toploto lahko bolj učinkovito spustiš ven.
Pri tisti klimi “brez zunanje enote” ti ona sama spusti toploto nazaj v prostor. Edino, kar je od nje korisnega, je to, da ti da nek zamik. Lahko mogoče to spustiš ven ponoči, ko imaš odprta okna, samo tudi takrat ni fajn, da ti začne ta naprava šopat 40 stopinjski zrak v prostor.
Po moje je STČ dosti boljša za tak scenarij, ko ne moreš toplote nikamor dat.
Od kje pa jemlje prenosna klima zrak če piha vročega ven?
Jemlje ga od znotraj, hladnega, kar je slabo, ampak spet ne vsega takoj. Najbolj vročega takoj izpiha ven, hladen pa malo dlje časa vzraja v prostoru. Zato pa tudi prostor ohladi, od te razlike. Hladi ga hitreje kot izpihava. Drugače ne bi ohladila nič.
od znotraj, 01.07.2025 ob 21:18
Od kje pa jemlje prenosna klima zrak če piha vročega ven?
Jemlje ga od znotraj, hladnega, kar je slabo, ampak spet ne vsega takoj. Najbolj vročega takoj izpiha ven, hladen pa malo dlje časa vzraja v prostoru. Zato pa tudi prostor ohladi, od te razlike. Hladi ga hitreje kot izpihava. Drugače ne bi ohladila nič.
Kako pa pride zrak “noter” v zaprto sobo, če ga potem toplega izpihuje ven?