Klima – cevka za vodo. Jo imate res vsi?
Spodaj je tema glede klime in imam že lep čas namen vprašati ali imate res vsi cevko za vodo (kondenz?)? Imate to speljano v žleb (hiša)? (Sosed ima samo cevko, ki je obrnjena stran od klime/hiše.) Kako je to v blokih? Ali to veliko kaplja/curlja iz cevke?
Je prišel k nam nekdo, ki jih montira, in hotel, da se postavi klimo na nasprotno stran hiše, ki zame ni praktična (tam je le spalnica in stopnišče, na drugi strani je kuhinja in dnevna, kjer se zadržujemo cele dneve in bi mi bolj prav prišla klima), kjer je na terasi “odvod za vodo”.
Mi lahko prosim napišete kako imate vi in kaj bi mi vi svetovali, ker se res ne spoznam na to? Hvala.
Odvod za kondenza je seveda potreben.
Kondenz se pri hlajenju prostorov ustvarja na notranji enoti, pri ogrevanju prostorov se ustvarja na zunajni enoti.
Odvod kondenza je ponavadi, skupaj s preostalo instalacijo( zato povezovalne instalacije nosi vodoravne, ampak “visijo” proti zunanji enoti), iz notranje enote speljan na zunanjo in od tam v “naravo”.
V hiši, če je enota dovolj nizko, lahko kaplja kar na tla (cev se pač še malo podaljša vstran od enote, da ne kaplja po fasadi). Če je visoko oz. v blokih se spelje v pripravljene odtoke v fasadi,v bližnji žleb, ali z nadometnimi kanali do tal.
Odvod se pri notranji enoti lahko izvede tudi v kopalniški ali kuhinjski odtok ali wc kotliček. Seveda še tu vedno stane problem odvoda kondenza na zunanji enoti pri ogrevanju.
“Lovljenje” kondenza v posode in sprotno praznjenje je rešitev v sili.
Notranja enota se montira tam kjer mislite, da vam bo najbolj ustrezala in nima veze s tem kjer želi monter. Saj to nima smisla.
Montaža zunanje enote se nato izvede čim bližje notranji enoti( pač po najboljših možnostih montaže…višina, dostopnost za kasnejše servise itd itd). S podaljšanjem razdalje je potrebno dodatno polnjenje plina in seveda se dviguje cena montaže in dodatnega materiala.