Klima v hiši iz 70ih
Radi bi hladili tipično hišo iz 70ih.
Težava je sploh v zgornjem nadstropju, kjer so 4 sobe.
Kako namestiti klimo, da bodo vsec4 ohlajene?
Imamo klimo zgoraj na stopnišču, a sobe niso prav nič hladne. Se pa pozna nadstropje nižje. Ne moremo montirati še 4 dodatne klime? Bibpa radi imeli sobe zaprte, ne da je vse odprto.
Spodaj imamo 1 klimo v dnevno bivalnem delu, 1 v spalnici in 1 na hodniku v polkleti.
Dol je hladno, v polkleti klime sploh necprižigamo več, odkar jo imamo čisto zgoraj na hodniku.
Ne vem, za 1 hišo se mi zdi toliko klim veliko.
No on of, 24.08.2024 ob 17:24
Vsa okna, vsa balkonska vrata in vsa vhodna vrata morajo biti zaprta. Če nimaš tako, je vsaka klima le velik strošek porabe elektrike in strošek nakupa. Drugega učinka ni.
Zaprto je. A v zgornjem nadstropju hladen zrak ne gre v sobe. Samo po stopnišču in nabolj tista klima od zgornjega nadstropja ohladi polklet.
Sobe zgoraj doboa vroče. 28 , 29 st.
So 4 sobe in ne verjamem, da bodo vse ohlajene, če damo klimo v 1 sobo.
Bog MONa TM, 24.08.2024 ob 20:21
hladen zrak gre vedno dol!! ker je pač težji od toplega zraka.
Če hočeš imeti sobe zgoraj zaprte daš pač v vsako sobo klimo.
Predhodno pa: okna, ki dobro dihtajo (verjetno rabiš nova za 70 let staro hišo) in dobra izolacija strehe / plošče v gornjem nadstropju
Hiša nima 70 let, ampak je bila zgrajena v 70ih letih preteklega stoletja.
V vsako sobo klimo?
Že imamo 3, grozno bi to zgledalo.
Ja no, če imaš vrata med sobami zaprta, pač ne more hladen zrak priti skozi njih, če maš samo eno notranjo enoto, logično, a ne? Lahko 10 prostorov greješ z enim radiatorjem pozimi? Bolj težko, ane. Torej tudi hladit ne moreš. Hiša dosti vloge ne igra tukaj.
Če te moti več zunanjih enot, lahko nabaviš multisplit klimo (ena zunanja enota, priključena na več notranjih), samo cenovno ne prideš nič bolje skozi, kot če nabaviš ločene klime za vsak prostor, pa še malo manj učinkovito je zaradi daljših napeljav vmes.
Po drugi strani pa je s tako multisplit manj obremenjena el napeljava, ker si prostori porazdelijo moč in se ne zgodi, da npr. tri ločene klime naenkrat potegnejo vsaka po kilovat in pol naenkrat slučajno. Maš pa spet manj hladilne moči na voljo s tem kot z ločenimi.
Ma vse pluse in minuse.
Najbolje je dati v vsako sobo svojo, če imaš pa vrata na stopnišče potlej bo ena dovolj v hodniku.
Sam imam doma klimo v veži, vrata na stopnišče so zaprta in celo nadstropje mi hladi ena klima, na vikendu kjer sem ta trenutek pa imam v vsaki sobi po eno klimo, torej 5 klim, s tem da sem ven na streho dal samo 4 enote, peta je gretje kopalnice, tista enota pa je pod streho da pozimi izkorišča sončno toploto preko strešne opeke, prav tako je na podstrešju tudi enota od bojlerja, ona pa stalno pobira toploto za ogrevanje sanitarne vode.
Klime znajo biti poceni, Februarja sem jih sam kupoval vox-i so bili po 300€ kos, pa še montažo je treba dodati, če jih montiraš več pride montaža na enoto poceni.