Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek klima v stanovanju-tudi za gretje

klima v stanovanju-tudi za gretje

kupujemo klimo za stanovanje 85 m2.
radi bi jo imeli tudi za gretje, ker je tale plin vedno dražji.
katero klimo mi priporočate in na kaj naj bom pozorna?
hvala

Tudi elektrika ni poceni.

Ogrevanje na klimo je veliko ceneje od plina in nafte . Sigurno več kot polovico. Obvezno mora biti inverter, ampak za 80m2 mislim da ne bo dovolj ena sama klima. Najbolje se je zanimati pri strokovnjaku, ki se skim stvarmi ukvarja. G. Krulc se ukvarja z centralnami in klimami. Jaz sem preko Petrola kupil toplotno črpalko, ker so imeli hudo akcijo in on Montira za Petrol in baje da tudi za Istrabenz. Tel. 041 615 878

Vzami inverter. Mi imamo Panasonicovo, uporabljamo predvsem za gretje, ker ni potrebe po hlajenju. Pozimi imamo okrog 20 eur več elektrike, grejemo 5-6 ur dnevno, čez vikende več. Ogrevamo 35 kvadratov, delno se segrejeta tudi kopalnica in spalnica, ki sta nasproti dnevnemu prostoru. Eno spalnico ogrevamo preko centralne in mesečno plačamo 40 eur plina. Elektrika je neprimerljivo cenejša. Mene moti le šumenje klime.

Pri inverterju ni šumenja da bi bil moteč, razen če ste sami montirali ali vam je montiral kak šalabajzer. Monter mora obvezno zvakomerati instalacijo, da klima lepo teče, v nasprotnem primeru pa je precej glasna.

glej da bo grela do -20 in da bo ogrevana zunanja enota. Micke serije mislim da FH so takele, so pa kar drage. Panasonic dobiš opcijo da greje tudi pri -30, amapk si spet na 2 jurijih. Zgornje micke so nekje jurja 400

Sam mam aermec sk 360, greje do -20. ogrevana zunanja enota cena 1100 € z wifi modulom. Grejem nekje toliko kot vi, čeprav ne ves čas, je pa montirana na hodniku tako da ima vso to kvadraturo “na dosegu”.

Zaenkrat zelo zadobvoljen. Sem gledal zgornjo micko, samo mi na že obsotječo inštalacijo, kamor sem namotniral tega aermeca, ni pasala

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

aja pa če boš klimo fuuullll rabla, za skozi bwh ne kupovat nekaj kar ma filtre v oblikah raznih mikrofiltrov in podobnih jajc. Aktivne zadeve (elektrofilter, plazme in podobno) so tisto kar mora klima met.

Kot sem že omenil Pokličite strokovnjaka Krulca . Je zelo fejst možakar ti razloži in se res potrudi. Meni je tudi svetoval kateri tip moč…, črpalke je za mojo bajto najboljša opcija. Formaši govorijo na pamet in če je za njih dora določena klima ni nujno da bo za vas primerna. Pomembnih je veliko dejavnikov: fasada, podstrešje, klet, okna…

Tudi jaz ogrevam z klimo 50m2. Štromar mi je svetoval IR panele in rekel da je manjša poraba kot klima.
Lp

Zakaj želite na IR panele, ali s klimo niste zadovoljni? In koliki imate račun za elektriko?
Sprašujem, ker si imam do zime namen montirat klimo za cca 50m2. Zdaj imam te varčne radiatorje, pa me bodo požrli V decembru recimo, ko se največ kuri imam elektrike tudi do 250€.

Mitsubishi. Imamo dve za podobno kvadraturo, različne moči, bolje bi bilo, če bi obe bili močnejši. Ne vem točno, kakšna moč, ampak močnejša je nek nov model in res šiba.

To znamko Imamo tudi v službi in povsod greje odlično.

za 85 kvadratov je ena klimatska naprava premalo. Poleg tega je učinkovitost odvisna od razporeditve prostorov in lokacije naprave. Gretje s klimo je manj učinkovito, če je več prostorov, ker se topel zrak dviga in zaradi podbojev ne prehaja v vse prostore. Nasprotno je pri hlajenju, kjer hladen zrak z večjo lahkoto prodre v vse prostore.
Pri klimah je najbolj moteč šum ventilatorjev. Tudi pri najtišjih, sčasoma postaja moteč, prav tako je moteče gibanje zraka, zato so tovrstne klime primerne bolj za občasno uporabo denimo v prehodnih obdobjih itd….
Če nameravate kaj prišparat in se ne odrečt udobju, nabavite toplotno črpalko zrak voda, ki jo vzporedno priklopite na radiatorsko ogrevanje, ostane pa vam tudi plin. Tako toplotno črpalko, dobite gotovo že za 3000€, mogoče tudi manj….bo pa učinkovitost ogrevanja tako kot pri ogrevanju na plin.
Sam bi izbral napravo, ki ni premočna, torej, da ne zagotavlja ogrevanja tudi v najhladnejšem času (takrat bi uporabljal ogrevanje na plin), za vse preostalo pa toplotno črpalko. Tako toplotna črpalka bo imela v večini leta boljši izkoristek, je cenejša, kot toplotna črpalka, če bi jo dimenzionirali na gretje v najbolj ekstremnih razmerah.

Mehanik 1, koliko pa kaj pride montaža takšne črpalke?

odvisno od zahtevnosti montaže (prebojev, razdalj itd) načeloma pa taka toplotna črpalka izgleda enako kot klimatska naprava ( tisti del, ki je na steni zunaj), znotraj je pa drugi del enote, ki se priklopi na cevi za radiatorsko ogrevanje. Je več različnih tipov naprav, zato so določene razlike med njimi. Obstajajo tudi take, ki nimajo notranje enote.
Imaš cenejše kitajske izvedbe, ki niso nujno slabe in dražje….seveda ti bodo monterji poskušali prodati kar najdražjo in čim kompleksnejši sistem z bojlerjem itd, dovolj močno za najhujši raz itd….
sam poznam iz prakse, da tudi poceni kitajske topl. črpalke delujejo ok ( pri izbiri pazi na glasnost), in tudi s preprostimi priključitvami na obstoječe radiatorsko ogrevanje delujejo zelo lepo.
Če se odločiš za tovrstno napravo, bo potrebno malce več angažiranja in raziskave trga, več monterjev vprašat, predvsem vedet kaj hočeš. mimogrede ti bodo naračunali tudi 10 jurjev, lahko pa samo dva.

Še ena alternativa: električna peč.

aja, tiste cene so za napravo, kar sem prej napisal….montaža od nekaj sto evrov naprej….moraš paziti, ker so velike razlike, vsi ti pa hočejo prodati najdražje, zato je najpomembnejše da sicer prašaš za njihovo mnenje, moraš pa sam vedet kaj hočeš in kaj iščeš….najdi kakega prijatelja, ki se s tem ukvarja, da ti svetuje in postavi neke okvirje.

Na našem bloku niso dovoljene zunanje enote na fasadi, stanovanje pa nima balkona. Pozna kdo kakšno rešitev?

Najlepša hvala, “mehanik 1”, si mi razširil obzorja, ki mi bodo pomagala pri izbiri oz. iskanju izvajalca.

Če si tako prepričan, potem pa povej, koliko bi te prišla elektrika za eno kurilno sezono za 100m2 stanovanja? Ogrevanje podnevi, ponoči ne, torej tam nekje od 8 ure zjutraj do 8 ure zvečer cca 23 stopinj.

Na fasadi niso dovoljene, ker je to poseg v fasado, ki je skupna last.
Kaj nihče v bloku nima klime?
Na fasado jo lahko obesiš, če se ostali lastniki strinjajo, misllim da je kvota 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Kakšna imate pa okna in okenske police? Mogoče bi lahko nisilce za zunanjo enoto postavili na okensko polico? To ni poseg v fasado in skupno lastnino, je pa malo čudno, ko gledaš kišto na oknu, a včasih greš pač preko lepote do praktičnosti.

Na fasado jo lahko obesiš, če se ostali lastniki strinjajo, misllim da je kvota 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Kakšna imate pa okna in okenske police? Mogoče bi lahko nisilce za zunanjo enoto postavili na okensko polico? To ni poseg v fasado in skupno lastnino, je pa malo čudno, ko gledaš kišto na oknu, a včasih greš pač preko lepote do praktičnosti.
[/quote]

Imajo jo samo tisti z balkonom. Na oknu je ne bi imeli, ker bi pobrala veliko svetlobe. Nekje sem zasledila, da obstajajo klime za stensko montažo brez zunanje enote, vendar sem izgubila link.

Če si tako prepričan, potem pa povej, koliko bi te prišla elektrika za eno kurilno sezono za 100m2 stanovanja? Ogrevanje podnevi, ponoči ne, torej tam nekje od 8 ure zjutraj do 8 ure zvečer cca 23 stopinj.
[/quote]
Ja sem prepričan, ker sem že omenil da se grejem na črpalko.
Najbrš ne mečem v črpalko drva.
Zračunat ti pa ne znam, zato sem pa navedel stručkota za te zadeve!!!

klima naprava brez zunaje enote. V steno narediš 2 luknji – nekakšna zračnika oz odvodo in dovod zraka za klimo in to je to. cena okrog tisočaka, oz več. kak olimpia splendid (te je bilo moč dobiti in verjento se jih še vedno da dobiti tudi pri nas), argo ,drugče pa innova (teh ne poznam), poglej še če jih aermec dela, mogoče emmeti (emmeti.com ta mislim da bi moral met kak model na zalogi).

http://www.innovaenergie.com/prodotti/climatizzatore-2-0/

[/quote]

Imajo jo samo tisti z balkonom. Na oknu je ne bi imeli, ker bi pobrala veliko svetlobe. Nekje sem zasledila, da obstajajo klime za stensko montažo brez zunanje enote, vendar sem izgubila link.
[/quote]

to so ti klime brez zunanje enote. pri nas je z njimi kot je, so pa v ita kar popularne. Mogoče se ti splač aiti na google.it, vtipkat climatizzatori senza unita esterna pa boš dobila še kakega proizvajalca, model več kot sem ga jaz navedel

[/quote]
Ja sem prepričan, ker sem že omenil da se grejem na črpalko.
Najbrš ne mečem v črpalko drva.
Zračunat ti pa ne znam, zato sem pa navedel stručkota za te zadeve!!!
[/quote]

Kaj mečeš noter ne vem, vem pa, da sem sama plačala za plin za dobrih 100m2 v tej sezoni 400€.
Ne verjamem, da bi elektrika prišla ceneje.

New Report

Close