klimatsko zdravilišče Rakitna
Lep dan, vsem vsem. Želela bi prebrati kakšno mnenje mamic oz.očkov, kako so bili oz.kako niso bili zadovoljni z Klim.zdr.Rakitna. Ali so vaši otroci astmatiki dobili to zdravljenje na napotnico ali ste plačali sami. Zdravilišče je prazno, ker država raje kot zdravljenje odobravajo razna zdravila in zaščitne terapije. Ker ima moj sin poleg astme tudi alergijo, me zanima, če mogoče kdo ve ali ima izkušnje, kako je bilo urejeno s hrano. Hvala vsem za odgovore in mejte se.
Takole smomi bivanje gor doživljali leta 2004, septembra:
Datum: 05-09-04 20:29
Evo, se javljam, kot sem obljubila. Mi smo zdaj gor en teden, ostajamo pa verjetno še dva tedna. Do včeraj smo bili v sobi v prvem nadstropju. Soba je bila precej prostorna. Notri sta skupaj 2 postelji (zakonska postelja + 2 nočni omarici), še eno dodatno ležišče in otroška posteljica. Pa omarica (skoraj premalo prostorna), polička za odlaganje in miza s stolom (šolska miza). Vse te sobe imajo tudi balkon. Kopalnica s tušem in WCjem je takoj čez hodnik, prav tako čajna kuhinja. No, danes pa smo dobili sobo v zgornjem nadstropju – to je ubistvu garsonjera. V sobi je ravno toliko postelj, s tem, da je večja (kuhinjska) miza, garderobna omara, ter elementi kuhinje (omarice, el. štedilnik, hladilnik) in televizija. Na hodniku je še ena garderobna omara + omarica za čevlje. V kopalnici pa so WC, umivalnik in banja. No, to je, kar se tiče prostorov.
Program je tak, da je v ponedeljek po prihodu po zajtrku sestanek za novoprispele. Potem pa sledi sprehod. Ti sprehodi so vsako dopoldne (če je le vreme OK) in trajajo cca. uro, do uro in pol. Hodimo do raznih hišic, kjer vzgojiteljica otrokom pove pravljico in na koncu dobijo žig. Poti so večinoma primerne za otroške vozičke (no, do zdaj so bile še vse). Ob 11 uri imajo mlajši otroci (do treh let) fizioterapijo na žogah. Večji otroci, ki so asmatiki imajo pihanje pri sestri vsak dan po zajtrku in po večerji. Dihalne vaje pa ob 8 uri zjutraj in ob 15 uri popoldne. To je praktično vse, kar se tiče programa. Edino zdravniški pregledi, ki pa so različno od otroka do otroka. Tisti, ki so bolj kritični, imajo pregled vsak dan (če močno kašljajo,…), ostali 2x tedensko. Ti pregledi so kar OK, saj je zdravnica res izjemna in se lahko z njo pogovoriš vse. Pa dobro je, ker se držijo ur in tako ni potrebno dolgo čakati.
Kar se tiče hrane – meni osebno je OK, vendar meni vse kuhajo posebaj (zaradi diete). Moj sin pa npr. tukaj je bolj slabo. Doma imamo juhe vsak dan na jedilniku, tu je niti poskusiti noče. Pravzaprav je kar precej otrok, ki slabo jejo. Ob 8 uri zjutraj je zajtrk, takrat si vzameš tudi malico. Ob 11:50 je kosilo, ob 15 uri je popoldanska malica in ob 18 uri je večerja. Mlajši otroci dobijo tudi vsak večer mleko (0,5 l Alpskega mleka, če so alergije pa riževo ali sojino mleko). Kar se tiče kuhinje, jih res lahko pohvalim, saj se trudijo in ustrežejo praktično vsem željam staršev. Čez cel dan lahko tudi dobiš sok (razredčen sirup).
Tukaj lahko tudi operejo perilo, sama se tega kar poslužujem, saj s(m)o res vsak dan zapackani. Kar me nekoliko moti je edino zoprn vonj oblačil. Važno pa je, da smo čisti.
Zunaj je ogromno igral – nekaj za mlajše otroke in veliko za večje otročke. Imajo tudi teniško in košarkaško igrišče, veliko peskovnikov z mivko, gugalnic, hišk, plezal,… V petek smo npr. plezali, saj imajo zunaj umetno plezalno steno. Tako, da smo zunaj res non stop – notri se zadržujemo ob obrokih in, ko otroci spijo. Če otrok čez dan več ne spi, je do 15 ure organizirana animacija. Po tej uri pa smo sami. So pa medicinske sestre non stop tu (tudi zdravnica je veliko večino dneva stalno prisotna). Tukaj so tudi vzgojiteljice, ki so z otroki, ki so tu sami, brez staršev.
Jaz sem sicer prve dni imela kar krizo, vendar je mož zdaj že od četrtka zvečer tukaj, tako, da mi je veliko lažje (žal pa zjutraj že odhaja v službo). Pa spoznale smo se z drugimi mamicami in nam tako dnevi minevajo hitreje. Tukaj na Rakitni je tudi Mercatorjeva trgovinica, tako, da si lahko kaj kupimo. Je pa super, ker je res veliko sprahajalnih možnosti. Lahko si tudi sposodiš kolo in kolesariš (najprej sem mislila, da ne bom šla na kolo, saj so vendar hribi, ma je super in sploh ni težko).
Kar me je malce potrlo je edino nerodnost našega malčka. Potolčen ima praktično že cel obraz (tu od otrok pobira vse žive afnarije), pičila ga je že čebela (veliko otrok so popikale ose, ki jih je res ogromno :-((), padel nam je na glavo,… Ampak gre. Mali se pobere in divja naprej.
Še tole – v nedeljo, ko smo prišli, smo ugotovili, da smo bili vsi novinci naročeni ob isti uri (15-16 ure) in je bila tako res velika gneča. Se splača priti kar hitro, ali pa malo kasneje – vsaj tako se je izkazalo pri naši smeni. Drugače pa vse OK. ;-)))
No, spisala sem ti cel roman. Upam, da ti kaka informacija kaj koristi, če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj (vsak dan pridem v času ko mali spi malo na net – v civilizacijo, hi hi hi ;-)))).
Z sinom sva bila gor še lani, decembra, pa je bilo vse kontra. Bila sva skoraj skoz notri, slabo vreme, bolezen z AB, dolgčas, nobenih dejavnosti. Če se le da, izkoristite vse skupaj med pomladjo in jesenjo.
LP
Živjo!
Mene pa zanima koliko otrok je dejansko samih. Naša dva sta stara 7 in 8,5 let pa se kar ne morem odločiti, da bi zaprosila za napotnico in ju poskušala poslat na Rakitno (čeprav si večji želi iti sam).
Ali mogoče veš kako je organizirano čez poletje, npr. v avgustu, ko so počitnice.
Hvala A.
Poleti imajo prednost šolski otroci. Kolikor sem sama lahko videla, jih je vedno kar nekaj, saj tako tudi planirajo, da imajo družbo. Toliko starega bi tudi jaz pustila samega, pod 6 let pa po mojem še ne. No, čisto odvisno od otroka. So pa včasih tudi tako veliki gor s starši, sploh, če imajo še kakšnega mlajšega sorojenca. Moraš pa vedeti, da so oni, ki so sami, ločeni od tistih s starši.
Za napotnico pa kar reči. In ne pusti se na kratko odgnati. So zelo pregnani tile gospodje na ZZZS in hočejo večinoma kar na hitro odpraviti prosilce. :(( Skratka – VZTRAJAJ!
LP
Ja, izkoristiti morašv 1. mesecu. Ko pediater pošlje, pa traja največ do 14 dni, da dobiš odločbo. Samo, če je negativna, računaj še na čas za pritožbo in ponovno odločanje. Mi smo prvič dobili odločbo sicer že v parih dneh.
LP
Tudi jaz imam sedem let starega sina, pa me malo skrbi. Ampak glede na to, da nimamo toliko dopusta, da bi sla z njim, je pa izredno priporočljivo, da gre otrok astmatik tudi na gorski zrak, potem bo pač moral biti sam oz. saj ni sam, samo mame ni, pa mislilm, da si pri tej starosti kar želijo, da mame ne težimo. Kar se pa varnosti tiče, saj tam so zdravniki,medicinske sestre,vzgojiteljice. Me pa skrbi, to da so veliko zunaj in upam, da imajo nekakšno kontrolo tudi zunaj, saj moj sin je alergičen tudi na osji in čebelji pik. Ima alergijo in astmo. Baje je cena,če ti ZZZS ne odobri napotnice, 6000 sit na dan.
lepo se imej,
Spremstvo preko ZZZSja pripada le za doječo mamico, katere otrok še ni dopolnil eno leto. V vseh ostalih primerih se plača. Jaz sem nazadnje plačala, če se ne motim 4.100 SIT na dan, zase – tukaj je vključeno vse. Mož je normalno hodil na obiske, čez vikende je bil pri nama, plačal je le hrano, ki smo jo predhodno naročili pri kuharju. To je to. Oni tam ne komplicirajo. To delajo na ZZZSju.
Kar se tiče zunaj – ja, je stalna kontrola. Vendar ti lahko otroka ravno tako piči osa ali čebela. Našega je v prvi rundi tik pod očesom. Pa sva bili zdraven dve odrasli. Nimaš kaj. Je pa takoj dobil zdravniško oskrbo (proti alergiji) in je bilo vse OK. Tam so itak stalno prisotne vzgojiteljice, medicinska sestra in zdravnik. Fizioterapevt se pa vozi gor in je gor po 8 ur dnevno.
LP